Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταγμένο στις ευρύτερες ευρωΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όπως όλα δείχνουν, οι διεργασίες προς επανεκκίνηση του παζαριού στην Κύπρο για την προώθηση της διχοτομικής λύσης των «δύο συνιστώντων κρατών», με προφανή στόχο γύρω στον Ιούνη (μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία) να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες ώστε να προχωρήσει η κυρίως φάση των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται ανοιχτά από όλες τις πλευρές - δηλαδή τις αστικές κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας - με την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι δήθεν από την απρόσκοπτη δράση των ενεργειακών κολοσσών θα ωφεληθούν και οι λαοί. Σε αυτή τη βάση μπαίνουν στο τραπέζι τα σχέδια για «χαλαρή ομοσπονδία» ή «συνομοσπονδία» της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, με δεδομένη την επί της ουσίας αναγνώριση των δεδομένων και συνεπειών της τουρκικής κατοχής του 1/3 του νησιού. Μετά τις επαφές στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει συναντήσεις με τις τρεις λεγόμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» (Τουρκία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία), φαίνεται πιο καθαρά ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή επιβάλλουν «λύση» και στο Κυπριακό.

Οπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χτες με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη, χωρίς να καθοριστεί ακριβής ημερομηνία, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρετίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Πρ. Προδρόμου, είπε ότι θα γινόταν επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και επιθυμούμε - και αυτό μετέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός - την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της κας Λουτ».

Ενδεικτική είναι ακόμη η απάντηση του Πρ. Προδρόμου σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη στη ναυτική βάση στο Μαρί και στην αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου»: «Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις, είναι γνωστό, σε φίλες χώρες - πόσο μάλλον στη Γαλλία, η οποία είναι και εταίρος μας στην ΕΕ - τόσο στον ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα. Σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντάσσεται και η επίσκεψη αυτή. Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, που ενισχύεται από την παρουσία γαλλικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα, και στη συνέχεια, όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον Αναστασιάδη «να αξιοποιήσει το χρόνο για να διασφαλιστεί ότι θα επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο Κυπριακό είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, και είτε θα λυθεί με έντιμο συμβιβασμό, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ