Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«WALL STREET JOURNAL»
«Ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει την παρουσία του στην Ελλάδα»

«Ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει την παρουσία του στην Ελλάδα», τονίζεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», με αφορμή την πολύμηνη συνεκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, τμήμα της οποίας παρακολούθησε απεσταλμένη της εφημερίδας στην Ελλάδα.

Δίνοντας μια εικόνα του τι γίνεται ακριβώς στο Στεφανοβίκειο η εφημερίδα αναφέρει ότι σταθμεύουν εκεί 350 Αμερικανοί στρατιωτικοί και επιχειρούν περίπου 20 ελικόπτερα τύπου «Apache», «Chinook» και «Black Hawk». «Το ανάγλυφο της Ελλάδας είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή ασκήσεων. Μπορούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις πάνω από το Αιγαίο, και σε μεγάλο ύψος πάνω από τον Ολυμπο, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Στα 18 χρόνια υπηρεσίας μου, είναι το μόνο από τα μέρη που έχω βρεθεί που συνδυάζει ορεινή περιοχή, πεδινή περιοχή και θάλασσα», δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα ο αντισυνταγματάρχης Τζέιμι Λα Βάλεϊ.

Στη γενική εικόνα η «Wall Street Journal» προσθέτει ότι «από τον Οκτώβριο, αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις λαμβάνουν μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε βάση κοντά στον Βόλο. Πέρυσι άρχισαν να επιχειρούν μη οπλισμένα MQ-9 Reaper drones στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Αραξο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ελληνες αξιωματούχους, ενώ συζητούνται επιπλέον ελλιμενισμοί αμερικανικών σκαφών και ασκήσεις».

Τονίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων είναι τώρα στενότερες από ποτέ», ενώ σημειώνει ότι «η νυν αριστερή ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καλλιεργεί τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που αποτελούν "τον καλύτερο στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή", όπως δήλωσε σε συνέντευξή του το περασμένο φθινόπωρο».

Προσθέτει ακόμα ότι «και οι τοπικοί άρχοντες διαβλέπουν δυνητικά οφέλη από τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, πόλης που έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να δημιουργηθεί εκεί μόνιμη στρατιωτική βάση».

Παράλληλα, η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ριντ Αντερσον, ότι «ερευνούμε μαζί με τον ελληνικό στρατό τοποθεσίες και ευκαιρίες για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την βελτίωση της ετοιμότητάς μας», ενώ η «Wall Street Journal» βάζει και την πτυχή ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην σχέση τους με την Αγκυρα και ότι η αυξανόμενη χρήση ελληνικών υποδομών δεν έχει στόχο την υποκατάσταση των επιχειρήσεων στην Τουρκία. Ο αμερικανικός στρατός ωστόσο έχει μειώσει την παρουσία του εκεί».

ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ: Εχθρικοί σχεδιασμοί για το λαό

Με αφορμή το δημοσίευμα και τα όσα αναφέρει για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ και το ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη μόνιμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά «αποτελούν μόνο πεδίο κινδύνου» για το λαό, και καλεί την εργατική τάξη, το λαό της Αλεξανδρούπολης «να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, του λιμανιού της σε χώρο αποθήκευσης, ακόμη και επεξεργασίας στρατιωτικού υλικού.

Ο λαός και η εργατική τάξη να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, που είναι εχθρικοί για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τη γενική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΕΕ και φυσικά να καταψηφίσουν τους τοπικούς εκφραστές τους στο δήμο και την Περιφέρεια, γιατί χέρι χέρι υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους και τους εμπλέκει σε νέους κινδύνους και περιπέτειες. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ παντού ώστε να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που φέρνει φτώχεια και πολέμους, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι εργαζόμενοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, να ζήσουν με αλληλεγγύη και φιλία με τους υπόλοιπους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ