Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
«Η συμφωνία των Πρεσπών κέρδος για το ΝΑΤΟ»

Λίγο μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ φέρει ατόφια τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και των επικίνδυνων σχεδίων του στην περιοχή.

Οπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, «πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός διότι υπήρχε ζήτημα διαφωνίας που δημιουργούσε προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή. Στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και της μελλοντικής "Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά και στις προσπάθειες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι σημαντική γιατί «βοηθά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και επιτρέπει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπου μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Είναι σημαντικό, γιατί ενισχύει ολόκληρη τη Συμμαχία...». «Θα ήθελα λοιπόν να επαινέσω το θάρρος και τη σύνεση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ γιατί το θάρρος και η ηγεσία που επέδειξαν είναι πραγματικά εντυπωσιακές», συμπλήρωσε, επαινώντας το ρόλο των δύο πρωθυπουργών στην εμπέδωση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αλλωστε, χαρακτήρισε «κέρδος» για το ΝΑΤΟ «ότι θα έχουμε ένα ακόμα μέλος και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ έχουμε μεγάλες και μικρές χώρες - μέλη που όλες συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους. Η μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συμβάλλει ήδη στις αποστολές του ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, και βοηθά στη σταθεροποίηση της περιοχής».

Συνδυάζοντας τα σχέδια πολεμικής προπαρασκευής με τις μπίζνες του κεφαλαίου πρόσθεσε πως «αυτό είναι σημαντικό για όλους μας και βοηθάει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο θα τονώσει την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Για παράδειγμα, στο Μαυροβούνιο, που είναι η τελευταία χώρα που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, οι επενδύσεις από συμμαχικές χώρες διπλασιάστηκαν από την ένταξη και μετά».

Την ίδια ώρα, σε άλλη μια ένδειξη ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια οξύνουν τους ανταγωνισμούς με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ερωτηθείς αν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, «προειδοποίησε» πως «η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να αρνηθεί σε μια χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη απόφαση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους και πρέπει να σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις ένταξης, ή μη, στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ