Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Συζητάνε «διορθώσεις» συνόρων

Φουντώνουν τα παζάρια με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ενταγμένης στο σχεδιασμό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», κι ενώ στην Ουάσιγκτον, με διάφορες δικαιολογίες ή αφορμές, βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας προχτές βράδυ σε φόρουμ για τα Βαλκάνια, που διοργάνωσε το «Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής» (Council for foreign policy issues) στην Ουάσιγκτον, προθυμοποιήθηκε να αποδεχθεί «μικρή διόρθωση των συνόρων» στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία. «Εάν η μικρή διόρθωση των συνόρων θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Θάτσι. Από την άλλη, όμως, ισχυρίστηκε ότι δεν δέχεται παζάρια για τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στη Μιτρόβιτσα και τη λίμνη Γκάζιβοντε διότι «αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πόρους». Υποστήριξε πάντως ότι σε περίπτωση που Βελιγράδι και Πρίστινα καταφέρουν να καταλήξουν σε «τελική συμφωνία» που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη του προτεκτοράτου στον ΟΗΕ, αυτή δεν θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας. Θεώρησε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει επειδή σε μία πολύ σύντομη συνάντηση που είχε στο Παρίσι το Νοέμβρη με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τελευταίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως η Μόσχα θα αποδεχθεί ό,τι συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Θάτσι εκτίμησε ότι «η Πρίστινα και το Βελιγράδι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση και την παραίτηση από κάθε είδους σύγκρουση». Σήμερα ο Θάτσι θα παραστεί σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο γνωστή με την ονομασία «Πρωινό προσευχής». Το ίδιο διάστημα βρίσκεται στη Ν. Υόρκη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, ενόψει μίας πιθανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το προτεκτοράτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ