ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιγά τα αίματα...

ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ κάποιοι βουλευτές που δεν ψηφίσανε τον Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής κι αρχίσανε οι δηλώσεις περί "κρίσης", "χαστουκιών στην κυβερνητική πολιτική" και τα σχετικά. Αμα ήταν έτσι οι κρίσεις...

***

Δεν τ' αφήνουμε, όμως, αυτά που ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ οι βουλευτές και να ασχοληθούμε με αυτά που ΨΗΦΙΖΟΥΝ;

***

Διότι αν είσαι μισθωτός κι έρθει κανένα νομοσχέδιο για μεγαλύτερους φόρους, περικοπές επιδομάτων κλπ., δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κανένας τους για χάρη σου. Κι οι 162 σύσσωμοι θα το ψηφίσουν...

***

Αν ήταν δε και κρυφές τέτοιες ψηφοφορίες, μπορεί να το ψήφιζαν και ...262!

***

ΑΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ακούγεται, αεροπλάνα πέφτουν / Μήνα σε γάμο ρίχνουνε/ Μήνα σε χαροκόπι; / Μηδέ σε γάμο ρίχνουνε/ Μηδέ σε χαροκόπι/ Ο Ακης κάνει πόλεμο/ Μαζί με τον Τσουκάτο...

***

ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ! Οσοι γίνουν επικεφαλής ή γενικοί γραμματείς δημοσίων οργανισμών δε θα μπορούν να βάλουν μετά για βουλευτές, είπε χτες ο Σημίτης. Εν ολίγοις, θα τους διορίσει κι άντε μετά να τους ξεκολλήσουμε, σαν βδέλλες θα κολλήσουν...

***

Και σας βεβαιώνουμε ότι πολύ πιο εύκολα ξεκολλάς μια βδέλλα (κάποτε θα χορτάσει), παρά έναν ΠΑΣΟκο από την "κουτάλα" (αυτοί δε χορταίνουν ποτέ)...***

Αυτή είναι η "πολιτική εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα"; Αυτή είναι εγγύηση ότι δεν πρόκειται να γλιτώσει με τίποτα!

***

Ερώτηση: Στην (πάντα πιθανή) περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, οι γραμματείς πωλούνται πακέτο; Γιατί, αν είναι έτσι, υπάρχει και κάτι καλό. Ποιος θα δεχτεί να επενδύσει στον ...Πέτσο και τον Γιατρά;

***

ΑΣ ΠΕΙ κάποιος στον Σημίτη να ηρεμήσει. Εκείνες τις "σκληρές" δηλώσεις ο Ν. Μπερνς τις έκανε για την Τουρκία. Δεν υπάρχει λόγος ούτε ν' ανησυχεί ούτε να στέλνει ευχαριστήρια τηλεγραφήματα, "μήπως και...".

Ιδωμεν...

"Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν". Τη δήλωση αυτή κάνει σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος.

Μακάρι να επαληθευτεί αυτό και στην πράξη, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε την ακριβώς ίδια δήλωση του προκατόχου του στην προεδρία της ΓΣΕΕ, που όμως πήγε "περίπατο" πολύ σύντομα.

Μακάρι να αποδειχθεί πράγματι ο Χ. Πολυζωγόπουλος αυτό που δηλώνει στη συνέντευξή του: "Είμαι πρόεδρος της ΓΣΕΕ και όχι κομματικός υπάλληλος".

Ιδωμεν...

Η "ισχυρή" κυβέρνηση

Πράγματι, πολύ... πρωτότυπο το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, για να υποστηρίξει ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ήταν μεγάλη". Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ως μέτρο σύγκρισης για το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, όχι αυτό που πήρε στις εκλογές του 1993, αλλά τα ποσοστά που έδιναν τα γκάλοπ πριν ένα χρόνο. Ετσι, αφού η πρόθεση ψήφου ήταν, όπως είπε, κάτω από 30%, και το ΠΑΣΟΚ πήρε 41.5%, άρα η νίκη ήταν μεγάλη. Οπερ έδει δείξαι...

Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Τόσο "ισχυρή" αισθάνεται την κυβέρνησή του ο Κ. Σημίτης, ώστε αισθάνεται την ανάγκη να επιστρατεύει τέτοια αστεία επιχειρήματα να την υποστηρίξει;

Πάντως, μια πρώτη γεύση για την "ευρωστία" της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που στηρίζει την ισχυρή κυβέρνηση, πήρε χτες...

Ποιο είναι το σαφές περιεχόμενο;

"Σαφές πολιτικό περιεχόμενο" εκτιμά ότι είχαν οι όποιες διαρροές ψήφων του ΠΑΣΟΚ, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προεδρείου του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας παράλληλα για "κρίση" στο ΠΑΣΟΚ.

Θα 'χε ενδιαφέρον να μας προσδιορίσει ποιο είναι αυτό το πολιτικό περιεχόμενο, αφού το θεωρεί μάλιστα και "σαφές"! Σε ποιες, δηλαδή, κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής αντιδρούν οι εν λόγω βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Μήπως, κατά την εκτίμησή του, πρέπει - λογικά - να περιμένουμε και διαφοροποιήσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης; Εκτός πια και "μετρά" τις διαφοροποιήσεις με τα δικά του "μέτρα". Την ανώδυνη, δηλαδή, κριτική, για τον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, που συνήθως ασκεί το κόμμα του, χωρίς αναφορές στο περιεχόμενό της...

Προϋπολογισμός

Πράξεις

κάνει ο Κωστής,

της ΕΟΚ

ο λογιστής,

στη μια στήλη

σημειώνει

τι θ' αρπάξουν

οι βαρόνοι

και στην άλλη

"κοντρολάρει"

απ' την "πλέμπα"

τι θα πάρει!

Συν και πλην,

διά, επί

ξάφνου βρίσκει

μια "οπή",

πο, πο τρύπα

δίχως πάτο,

λέει, μα δεν

το βάζει κάτω,

και αμέσως

την "ταπώνει"

κι άλλο,

σφίγγοντας

τη "ζώνη"!

Ο οίστρος

Ο εμπαιγμός

Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις και οι λογαριασμοί στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Δικαιολογημένα, θα πείτε. Μέρες προετοιμασίας του κρατικού προϋπολογισμού είναι και πλησιάζει ο καιρός, που πρέπει η κυβέρνηση να τον παρουσιάσει στη Βουλή.

Και αυτό, βέβαια, είναι σωστό. Αλλά να βγαίνουν, κάθε λίγο και λιγάκι, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και να ισχυρίζονται πως όλα όσα σχεδιάζουν και απεργάζονται σημαίνουν μια δικαιότερη οικονομική πολιτική αποτελεί σκέτο εμπαιγμό των εργαζομένων και όλου του λαού.

Μα πού την είδαν τη δικαιότερη; Μπορούν, αλήθεια, να μας πουν ένα (μόνο ένα!) συγκεκριμένο παράδειγμα...;

Τα πλαφόν

Πολλή φασαρία για το τίποτα φαίνεται ότι έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που απειλούσε τους σχολάρχες με επιβολή ανώτατων ποσοστών αύξησης στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για τη φετινή σχολική χρονιά.

Αυτό - τουλάχιστον - δείχνουν οι αμφιβολίες, που εκφράζουν στελέχη του υπουργείου, για το κατά πόσο θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι γονείς πληρώνουν κανονικότατα τις αυξήσεις, που επιβάλλουν ελεύθερα οι σχολάρχες, αφού και τα δίδακτρα είναι "απελευθερωμένα".

Τελικά, για τη φετινή χρονιά ήταν τα πλαφόν ή μήπως για του χρόνου τον Αύγουστο...;

Πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι προσφέρεται μπόλικη και ολόπλευρη βοήθεια στην επιχείρηση της κυβέρνησης, να παρουσιάσει το προαναφερόμενο μέτρο, ως το άπαν του εκσυγχρονισμού και του χτυπήματος των πελατειακών σχέσεων. Και βοήθεια, μάλιστα, ...αριστερή από την ηγεσία του ΣΥΝ.

Αλήθεια, τόσο δεν μπορούν να κρατηθούν εκεί στην Κουμουνδούρου...;

Ανατριχιαστική κατάντια...

"Ο Καλαμπόκας δεν πήγε μόνος του εκεί που πήγε. Το κόμμα τον έστειλε να κάνει ό,τι έκανε. Και τώρα δεν μπορούμε ούτε τα χρήματα της δίκης να του εξασφαλίσουμε, λόγω της κατάστασης που περνάμε..."!

Αυτά είπε και ετόνισε, με το γνωστό του στιλ, ο τέως βουλευτής της ΝΔ Μανωλάκος, κατά την παρουσία του σε προχτεσινοβραδινή εκπομπή του "Σκάι"! Και μόνον όταν είδε να τον καρφώνουν τα αμήχανα και απορημένα βλέμματα των συνομιλητών του, μάσησε πως δεν εννοεί ότι είναι ένοχος ο Καλαμπόκας... Ολοι, βέβαια, κατάλαβαν τι το ανατριχιαστικό εννοούσε ο "από τα γενοφάσκελά του" - όπως θα έλεγε και ο αρχηγός του - ακραιφνής δεξιόφρων, που δεν ανέχεται στην παράταξή του ούτε κεντρώους ...στιλ Μάνου, ας πούμε!

Η αγωνία του Κ. Σημίτη

Ασφαλώς και έχει τη σημασία του το χτεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Βουλής. Περισσότερο, όμως - αν όχι αποκλειστικά - αφορά κόντρες και διαμάχες μεταξύ επίδοξων και δοκιμασμένων διαχειριστών, οι οποίοι εξαρτούν την ψήφο τους από το κατά πόσο τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο παιχνίδι της εξουσίας και στη νομή της.

Από αυτή την άποψη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να ισχυριστεί, ότι δε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η συνοχή του ΠΑΣΟΚ και η ενότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Επίσης, είναι βάσιμο - και πολύ μάλιστα - το επιχείρημα ότι η μη υποστήριξη του υποψηφίου για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής δε συνιστά πολιτικό "πρόβλημα", με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες από τους "διαμαρτυρόμενους". Εξάλλου την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετώπισε κανένα ουσιαστικά πρόβλημα στην ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχεδίων.

Ομως δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, ιδιαίτερα ο Κ. Σημίτης, ότι μερικές φορές ο αδυσώπητος αυτός αγώνας για τη συμμετοχή και μοιρασιά της εξουσίας, μπορεί να έχει απρόβλεπτα συμβάντα και άλλες από τις επιδιωκόμενες από το κατεστημένο, εξελίξεις. Ιδιαίτερα, όταν οι λαϊκοί αγώνες δυναμώνουν και ο λαός παρεμβαίνει καταλυτικά στις εξελίξεις και στην αλλαγή των συσχετισμών...

Προμηνύματα της αντιλαϊκής λαίλαπας

Ως τελευταία λέξη του εκσυγχρονισμού επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να πολιτεύονται.

Φυσικά, πρόκειται για αστείους ισχυρισμούς. Το πελατειακό σύστημα δεν κτυπιέται απλά και μόνο με τέτοια μέσα. Αλλωστε, όταν "βρωμάει" το "κεφάλι" είναι λίγο - πολύ νομοτελειακή και αναπόφευκτη η τύχη της... "ουράς", είτε αυτή πολιτεύεται είτε όχι, είτε ρουσφετολογεί για τον εαυτό της είτε για τον προϊστάμενό της υπουργό ή το κόμμα συνολικά.

Υποψιαζόμαστε, όμως, ότι είναι άλλοι οι πραγματικοί λόγοι, που ωθούν τα κυβερνητικά επιτελεία σ' αυτό το μέτρο. Λόγοι, πολύ πιο πεζοί, που σε τελευταία ανάλυση στηρίζονται σε αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. Και εννοούμε, ότι θέλουν γενικούς γραμματείς, οι οποίοι θα είναι ικανοί για την προώθηση του οποιουδήποτε μέτρου, χωρίς να έχουν ενδοιασμούς και επιφυλάξεις και χωρίς να λογαριάζουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος των ενεργειών τους.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη διάσταση στο όλο θέμα. Το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή, ως πρώτη ρύθμιση, προδικάζει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσει. Για αυτό και θωρακίζει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και επιχειρεί να εξασφαλίσει στηρίγματα στις αντιλαϊκές πολιτικές του.

Θα πληρώνουμε κι από πάνω

Αρχισε απο προχτες να λειτουργεί στη Σόφια στρατιωτικό τμήμα - γραφείο του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της "διεύρυνσης προς ανατολάς", που αποτελεί και τη στρατηγική επιλογή της Συμμαχίας. Αν και το τμήμα αυτό, προς το παρόν, θα ασχοληθεί μόνο με την οργάνωση συναντήσεων των ΝΑΤΟικών επιτελείων με τη Βουλγαρία, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, πως μετά τα Σκόπια, όπου ήδη βρίσκονται εγκαταστημένες αμερικανονατοϊκές δυνάμεις, η λυκο-συμμαχία απλώνει τα δίχτυα της και στη Βουλγαρία.

Τι σημαίνουν, τώρα, όλα αυτά για την περιοχή, δε θέλει και πολλή σκέψη για να το καταλάβει κανείς: Η αμερικανική διπλωματία, με το ΝΑΤΟ ως μοχλό κρούσης, εδραιώνει τις θέσεις της στα Βαλκάνια, αγκαλιάζοντας - μέχρι ασφυξίας - τις χώρες της περιοχής, οι οποίες παρεμπιπτόντως, καλούνται να πληρώσουν και τα λειτουργικά έξοδα, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, που θα συμμετέχει στην κάλυψη των εξόδων του νέου ΝΑΤΟικού γραφείου στη Βουλγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ