ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή... δυσαρέσκεια για το στρατό του ΟΗΕ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των ανδρών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στον ισραηλινό στρατό εξέφρασε η ισραηλινή κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατεύματος, Οντεντ Μπεν Αμι. Οπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, οι δυνάμεις του ΟΗΕ δυσχέραναν την προσπάθεια διάσωσης Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες πυρκαγιάς που ξέσπασε εξαιτίας της χρήσης ρουκετών ενάντια στους μαχητές της "Χεζμπολάχ", μετά την ενέδρα στην οποία παγιδεύτηκε ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Εντούτοις, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το συμβάν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, Τίμορ Γκόκσελ, τόνισε ότι οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών συμβούλευσαν τον ισραηλινό στρατό να μην εισέλθει στη δασώδη περιοχή που καιγόταν επειδή ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ τόνισε ότι είχε, ήδη, ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση των τραυματιών. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων της Πέμπτης, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν, από τους οποίους 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρεμβαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Την ανάγκη άμεσης άρσης του αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών και της ταυτόχρονης λήψης μέτρων για τη στήριξη της ρηξικέλευθης παλαιστινιακής οικονομίας τονίζει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παραθέτει και αποκαλυπτικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας οι καθημερινές απώλειες της παλαιστινιακής οικονομίας από τον ισραηλινό αποκλεισμό φθάνουν σε 6 - 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι από τις 30 Ιουλίου οι 100.000 Παλαιστίνιοι εργάτες που δεν μπορούν να φθάσουν στις εργασίες τους έχουν χάσει 31,1 εκατομμύρια δολάρια και οι εμπορικές απώλειες ανέρχονται στα 29,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Μάχερ Μασρί ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει, ήδη, λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μασρί τόνισε ότι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής θα μεταβούν, εντός της βδομάδας, και στις χώρες του Περσικού Κόλπου για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Κίνδυνοι από τον υποσιτισμό

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Γύρω στα 80.000 παιδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο θανάτου από λιμό και αρρώστιες, ενώ τουλάχιστον 800.000 άλλα άτομα υποφέρουν από υποσιτισμό, σαν συνέπεια των πρωτοφανών πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και της εξίσου εξοντωτικής δίμηνης ξηρασίας που επακολούθησε και που ολοκλήρωσε την καταστροφή των αγροτικών προϊόντων.

Αυτά τόνισε, σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγο καιρό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, η Κάρολ Μπέλαμι, διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, έπειτα από επίσκεψή της στη μαρτυρική, αλλά περήφανη αυτή χώρα. Εκεί συναντήθηκε και με άλλους διεθνείς παράγοντες βοήθειας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τον αποτελεσματικότερο τρόπο ανακούφισης του κορεατικού λαού.

Οι φοβερές καταστροφές, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνον σ' αυτόν τον τομέα. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. Αν, είπε η Μπέλαμι, η έλλειψη αυτή δε μετριαστεί ως τον επόμενο χειμώνα, τότε οι κίνδυνοι, από αυτόν το λόγο, θα επαυξηθούν στο έπακρο.

"Βλέπουμε παιδιά μέχρι 15 χρόνων να υποσιτίζονται φοβερά και να κινδυνεύουν να πεθάνουν. Η πείνα χτυπάει πρώτα τα βρέφη. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αντοχή", είπε η Μπέλαμι, προσθέτοντας ότι "λιγότερα παιδιά παρακολουθούν σήμερα τα σχολεία. Στα κρατικά βρεφοκομεία και ορφανοτροφεία πολλά παιδιά είναι πάρα πολύ άρρωστα".

Εξήγησε κατόπιν ότι οι ξένες οργανώσεις βοήθειας δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τον αριθμό των Βορειοκορεατών, που ήδη έχουν ίσως πεθάνει, από τα 24 εκατομμύρια του πληθυσμού της ΛΔ Κορέας.

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ - το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά - ήδη έχει απευθύνει έκκληση για τη συλλογή 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αγοραστούν τα απαραίτητα εφόδια, ιδιαίτερα φάρμακα και γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες. Από το φετινό Απρίλη μέχρι σήμερα, η ίδια αυτή οργάνωση μετέφερε αεροπορικώς 70 τόνους εμπλουτισμένο γάλα, φάρμακα και οικιακά σκεύη για να χρησιμοποιηθούν από 92 νοσοκομεία και ορφανοτροφεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη ΛΔ Κορέας στάλθηκε ως τώρα από ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέντευξή της, η Μπέλαμι - που είναι Αμερικανίδα - έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να προσφέρουν και αυτές, ώστε να μεταφερθεί αεροπορικώς περισσότερο γάλα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και η οργάνωση "Να σώσουμε τα παιδιά" άρχισαν να μελετούν τις σημερινές ανάγκες της ΛΔ Κορέας και την κατάσταση του λαού της.

Από την πλευρά τους, και οι "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ", σε κύριο άρθρο τους, αναφέρονται στις φοβερές καταστροφές που έχουν προξενήσει οι θεομηνίες των τελευταίων δύο χρόνων στη ΛΔ Κορέας, υπογραμμίζοντας: "Για πιο τυχερές χώρες, το να στέκονται παράμερα, ενώ εκατομμύρια βρίσκονται χωρίς τροφή, είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο". Η εφημερίδα καλεί, κατόπιν, την Ουάσιγκτον"να τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών βοήθειας και να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να προωθηθούν οι τετραμερείς συνομιλίες που άρχισαν την περασμένη βδομάδα στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Κίνα και τις ΗΠΑ".

Χιλιάδες οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βία
ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Σουηδία

Γενετικό ξεκαθάρισμα

Αμαυρώθηκε όσο ποτέ η εικόνα του, κατά κόσμον, "δίκαιου" κράτους πρόνοιας της Σουηδίας μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις περί "προφύλαξης της καθαρότητας και της ανωτερότητας της αρίας φυλής" μέσα από τις υποχρεωτικές στειρώσεις "κατώτερων πολιτών" χωρίς, βέβαια, αυτοί να το γνωρίζουν

Σελίδες 38 - 39)

Τουρκία

Σε τεντωμένο σχοινί

Παρά την υποστήριξη της προεδρίας και του στρατού, η νέα τουρκική κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ κλυδωνίζεται από τη λαίλαπα των προβλημάτων που βασανίζουν τη χώρα, ενώ για πρώτη φορά η πολιτική κρίση επηρεάζει και την κρατική μηχανή

Σελίδες 38 - 39

Ρωσία

Οι καρποί της "επικράτησης Γιέλτσιν"

Η εγκληματικότητα, η διαφθορά, η φτώχεια και η απελπισία είναι τα χαρακτηριστικά της Ρωσίας του σήμερα, τονίζει ο Ολέγκ Μπακλάνοφ, ένας από τους πρωτεργάτες των γεγονότων του Αυγούστου του '91, σε συνέντευξή του στο "Ρ"

Σελίδες 36 - 37

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση

Κατακλύστηκαν από διαδηλωτές οι δρόμοι του Μπρούκλιν και μέρους του Μπρόντγουέι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας. Αφορμή της συγκέντρωσης ήταν η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση Αϊτινού μετανάστη από 4 λευκούς αστυνομικούς, την 9η Αυγούστου, στο κτίριο της Αστυνομίας του 70ού Διαμερίσματος. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία των 4 κατηγορουμένων αστυνομικών, στους οποίους έχει, ήδη, αποδοθεί η κατηγορία της διαταραγμένης συμπεριφοράς και της παρεμπόδισης της κυβερνητικής διοίκησης. Παράλληλα, μέσα από τα συνθήματά τους παρομοίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις με τη γνωστή ρατσιστική οργάνωση "Κου Κλουξ Κλαν", ενώ διακωμώδησαν το προβαλλόμενο τρίπτυχο της αστυνομικής συμπεριφοράς που προβλέπει "ευγένεια, επαγγελματισμό, σεβασμό" με το "εγκληματίες, διεστραμμένοι, ρατσιστές".

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, τον οποίο κατηγόρησαν ότι ενθαρρύνει τη ρατσιστική και βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων μέσω της πρόταξης του καθήκοντος της αυστηρότερης αστυνόμευσης της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ