Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Κίνδυνοι από τον υποσιτισμό

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Γύρω στα 80.000 παιδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο θανάτου από λιμό και αρρώστιες, ενώ τουλάχιστον 800.000 άλλα άτομα υποφέρουν από υποσιτισμό, σαν συνέπεια των πρωτοφανών πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και της εξίσου εξοντωτικής δίμηνης ξηρασίας που επακολούθησε και που ολοκλήρωσε την καταστροφή των αγροτικών προϊόντων.

Αυτά τόνισε, σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγο καιρό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, η Κάρολ Μπέλαμι, διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, έπειτα από επίσκεψή της στη μαρτυρική, αλλά περήφανη αυτή χώρα. Εκεί συναντήθηκε και με άλλους διεθνείς παράγοντες βοήθειας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τον αποτελεσματικότερο τρόπο ανακούφισης του κορεατικού λαού.

Οι φοβερές καταστροφές, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνον σ' αυτόν τον τομέα. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. Αν, είπε η Μπέλαμι, η έλλειψη αυτή δε μετριαστεί ως τον επόμενο χειμώνα, τότε οι κίνδυνοι, από αυτόν το λόγο, θα επαυξηθούν στο έπακρο.

"Βλέπουμε παιδιά μέχρι 15 χρόνων να υποσιτίζονται φοβερά και να κινδυνεύουν να πεθάνουν. Η πείνα χτυπάει πρώτα τα βρέφη. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αντοχή", είπε η Μπέλαμι, προσθέτοντας ότι "λιγότερα παιδιά παρακολουθούν σήμερα τα σχολεία. Στα κρατικά βρεφοκομεία και ορφανοτροφεία πολλά παιδιά είναι πάρα πολύ άρρωστα".

Εξήγησε κατόπιν ότι οι ξένες οργανώσεις βοήθειας δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τον αριθμό των Βορειοκορεατών, που ήδη έχουν ίσως πεθάνει, από τα 24 εκατομμύρια του πληθυσμού της ΛΔ Κορέας.

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ - το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά - ήδη έχει απευθύνει έκκληση για τη συλλογή 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αγοραστούν τα απαραίτητα εφόδια, ιδιαίτερα φάρμακα και γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες. Από το φετινό Απρίλη μέχρι σήμερα, η ίδια αυτή οργάνωση μετέφερε αεροπορικώς 70 τόνους εμπλουτισμένο γάλα, φάρμακα και οικιακά σκεύη για να χρησιμοποιηθούν από 92 νοσοκομεία και ορφανοτροφεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη ΛΔ Κορέας στάλθηκε ως τώρα από ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέντευξή της, η Μπέλαμι - που είναι Αμερικανίδα - έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να προσφέρουν και αυτές, ώστε να μεταφερθεί αεροπορικώς περισσότερο γάλα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και η οργάνωση "Να σώσουμε τα παιδιά" άρχισαν να μελετούν τις σημερινές ανάγκες της ΛΔ Κορέας και την κατάσταση του λαού της.

Από την πλευρά τους, και οι "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ", σε κύριο άρθρο τους, αναφέρονται στις φοβερές καταστροφές που έχουν προξενήσει οι θεομηνίες των τελευταίων δύο χρόνων στη ΛΔ Κορέας, υπογραμμίζοντας: "Για πιο τυχερές χώρες, το να στέκονται παράμερα, ενώ εκατομμύρια βρίσκονται χωρίς τροφή, είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο". Η εφημερίδα καλεί, κατόπιν, την Ουάσιγκτον"να τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών βοήθειας και να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να προωθηθούν οι τετραμερείς συνομιλίες που άρχισαν την περασμένη βδομάδα στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Κίνα και τις ΗΠΑ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην «τυφλή εφαρμογή των κυρώσεων» κατά της ΛΔ Κορέας (2016-03-09 00:00:00.0)
Με «μαστίγιο» και «καρότο» (2012-12-25 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο για τα πυρηνικά (2012-02-25 00:00:00.0)
Δισεκατομμύρια άνθρωποι λένε το νερό ...νεράκι (2000-11-23 00:00:00.0)
Σκληρός κόσμος για τα παιδιά (2000-01-16 00:00:00.0)
Βοήθεια για την αντιμετώπιση της σιτοδείας (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ