Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή... δυσαρέσκεια για το στρατό του ΟΗΕ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των ανδρών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στον ισραηλινό στρατό εξέφρασε η ισραηλινή κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατεύματος, Οντεντ Μπεν Αμι. Οπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, οι δυνάμεις του ΟΗΕ δυσχέραναν την προσπάθεια διάσωσης Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες πυρκαγιάς που ξέσπασε εξαιτίας της χρήσης ρουκετών ενάντια στους μαχητές της "Χεζμπολάχ", μετά την ενέδρα στην οποία παγιδεύτηκε ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Εντούτοις, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το συμβάν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, Τίμορ Γκόκσελ, τόνισε ότι οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών συμβούλευσαν τον ισραηλινό στρατό να μην εισέλθει στη δασώδη περιοχή που καιγόταν επειδή ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ τόνισε ότι είχε, ήδη, ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση των τραυματιών. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων της Πέμπτης, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν, από τους οποίους 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρεμβαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Την ανάγκη άμεσης άρσης του αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών και της ταυτόχρονης λήψης μέτρων για τη στήριξη της ρηξικέλευθης παλαιστινιακής οικονομίας τονίζει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παραθέτει και αποκαλυπτικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας οι καθημερινές απώλειες της παλαιστινιακής οικονομίας από τον ισραηλινό αποκλεισμό φθάνουν σε 6 - 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι από τις 30 Ιουλίου οι 100.000 Παλαιστίνιοι εργάτες που δεν μπορούν να φθάσουν στις εργασίες τους έχουν χάσει 31,1 εκατομμύρια δολάρια και οι εμπορικές απώλειες ανέρχονται στα 29,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Μάχερ Μασρί ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει, ήδη, λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μασρί τόνισε ότι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής θα μεταβούν, εντός της βδομάδας, και στις χώρες του Περσικού Κόλπου για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ