ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού

«Εφυγε», προχτές, από τη ζωή ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διακεκριμένος βυζαντινολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι πρότινος διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Νίκος Οικονομίδης, σε ηλικία 66 χρόνων. Ο καθηγητής νοσηλευόταν με οξύ πνευματικό οίδημα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του στο Παρίσι. Το 1969 έφυγε για τον Καναδά, όπου για 20 χρόνια δίδασκε Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Εκεί ανέπτυξε και σημαντική αντιδικτατορική δράση. Το 1987 εκλέχτηκε καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1995 ήταν διευθυντής στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ. Το Μάη του 1997 εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με ανάθεση άσκησης καθηκόντων προέδρου. Από τη θέση αυτή προσπάθησε να προωθήσει την ελληνική γλώσσα σε χώρες των Βαλκανίων και την Ουκρανία, ενώ προσπάθησε να εξυγιάνει και τα οικονομικά του Ιδρύματος.

Στο ενεργητικό του έχει διεθνείς διακρίσεις, πλήθος δημοσιεύσεων στις εγκυρότερες εκδόσεις για το Βυζάντιο και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στις 11.30πμ, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Ετοιμάζονται για καλοκαίρι

«Εκκλησιάζουσες» με τη «Θεατρική Διαδρομή»
«Εκκλησιάζουσες» με τη «Θεατρική Διαδρομή»
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει το καλοκαίρι μια παράσταση, όπου συνυπάρχουν όλες οι μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Λόγος, μουσική, χορός, τραγούδι και εικαστικά. Πρόκειται για τη μουσική παράσταση «Το τραγούδι του έρωτα», που βασίζεται στο θέατρο και την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο λόγος σμίγει αρμονικά με τις μουσικές που έγραψαν σπουδαίοι Ελληνες συνθέτες πάνω σε ποίηση του Λόρκα. Τα τραγούδια των Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λεοντή, Μαμαγκάκη, Γλέζου είναι είτε συνδετικοί κρίκοι, είτε μπαίνουν μέσα στη θεατρική δράση. Σύνθεση κειμένων - σκηνοθεσία Νανά Νικολάου, ενορχήστρωση Γιάννης Ιωάννου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινή Καρδάρα, χορογραφίες Βασίλης Μυριανθόπουλος. Παίζουν: Βέρα Κρούσκα, Πελαγία Αγγελίδου, Ανατολή Αθανασιάδου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Κελαντώνης, Κώστας Τερζάκης κ.ά. Ορχήστρα 5 μουσικών επί σκηνής με σολίστ στο πιάνο το συνθέτη Γιάννη Ιωάννου. Τραγουδά η Καλλιόπη Βέτα. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 5 του Ιούλη στην Κοζάνη. Θα ακολουθήσει περιοδεία.

  • «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν θα ανεβάσουν, σε συνεργασία, τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βορείου Αιγαίου (έχει έδρα του τη Χίο). Για τις ανάγκες του έργου, ο Θοδωρής Γκόνης, που σκηνοθετεί την παράσταση, έγραψε έξι θαλασσινά τραγούδια, σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, φωτισμοί Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Υβόννη Μαλτέζου, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παππά κ.ά. Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 15 του Ιούλη στη λίμνη Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας. Θα ακολουθήσει περιοδεία.
  • Η «Θεατρική σύμπραξη», στην οποία μετέχουν τρεις φορείς παραγωγής και παρουσίασης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, η πολιτιστική εταιρεία «Λάβρυς» και το Κέντρο Πολιτιστικών Εφαρμογών Θεσσαλονίκης, θα ανεβάσουν τους αριστοφανικούς «Σφήκες». Σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά - κοστούμια Αλέκου Φασιανού, μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη, χορογραφίες Πάνου Μεταξόπουλου. Παίζουν: Κώστας Ρηγόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Νίκος Μαγδαληνός κ.ά.
  • Τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες» θα παρουσιάσει η «Θεατρική Διαδρομή», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, μουσική Βασίλη Δημητρίου και χορογραφία Δημήτρη Καμινάρη. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Χρίστος Ευθυμίου, Γιάννης Θωμάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Ελένη Τζώρτζη, Γεωργία Καλέργη, Ντίνα Οικονόμου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Νικολέτα Βλαβιανού, κ.ά.
  • Τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη θα ανεβάσει το θέατρο «Μινώα», σε διασκευή - σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζη, στίχους - μουσική Γιάννη Σπυρόπουλου - Μπαχ, σκηνικά - κοστούμια Γιούλας Ζωϊοπούλου, χορογραφίες Χρήστου Παπίδη. Παίζουν: Αλμπέρτο Εσκενάζη, Μιράντα Κουνελάκη, Γιώργος Γιαννόπουλος, Τρύφων Παπουτσής, Θεοδώρα Σιάρκου, Σταμάτης Τσελέπης κ.ά.
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Η εικόνα του πολέμου

Η γνωστή ρήση ότι «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο στον πόλεμο. Από αύριο και μέχρι τις 11 του Ιούλη, η Ζάκυνθος φιλοξενεί μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας με τη συμμετοχή 40 Σέρβων φωτορεπόρτερ, που κάτω από το γενικό τίτλο «Το χρονικό της καταστροφής», θα υπενθυμίσουν την απαρχή της συνεχιζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, με τον περσινό, άνανδρο, βομβαρδισμό της.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού ΔΕΠΑΖ και τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΙΓΜΑ 97,6», περιλαμβάνει 200 φωτογραφίες, που θα εκτεθούν σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο στην πλατεία Σολωμού.

Εκτός των φωτογραφιών θα κυκλοφορήσει λεύκωμα 48 σελίδων, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεικτικές φωτογραφίες και θα πωλείται προς 2.000 δρχ., ενώ αν επιθυμεί κάποιος θα μπορεί να αγοράσει φωτογραφίες.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων του Βελιγραδίου, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Η ιδέα για να πραγματοποιηθεί η έκθεση γεννήθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών, ως αποτέλεσμα μιας απελπισμένης ανάγκης να μεταφερθούν οι πραγματικές εικόνες μιας καταστροφής, εκτός των συνόρων της Σερβίας.

Οι φωτορεπόρτερ είχαν τη δική τους ειδική αποστολή. Κατέγραψαν τις εικόνες της καταστροφής μιας χώρας, που αυτή τη φορά ήταν η δική τους χώρα.

Οι φωτογραφίες είναι το χρονικό ενός άνισου πολέμου, που διάρκεσε 79 ημέρες, όσο διάρκεσαν και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να διατηρηθούν στη μνήμη μας τα μοιραία γεγονότα, με την ευχή να μην επαναληφθούν ποτέ. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ακόμη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και την Καβάλα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από της 6μμ έως τα μεσάνυχτα, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 8μμ.

Συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ: SRDJAN SULEJMANOVIC, DESMOND BOYLAN, ZELJKO SINOBAD, IVAN DOBRICIC, DUSAN MISIC, NIKOLA FIFIC, ZORAN JOVANOVIC - MACAK, BRANIMIR KARANOVIC, BOZANA MARINCEK, DEJAN TASIC, NENAD KOJADINOVIC, MILAN OBRADOVIC, VOJO SEKULIC, BRACA NADEZDIC, BOZIDAR PETROVIC, BORO ZDRINJA, ALEKSANDAR KOKOVIC - KOKI, SLOBODAN MILJEVIC, PIKULA SLOBODAN, BORIS SUBASIC, IGOR MARINKOVIC, GORDANA UZELAC, VESNA ANDIC, OLJA MILANOVIC, VUK MARKOVIC, ALEKSANDAR ANDIC, VUKICA MIKACA, SLOBODAN SARIC - HEMFRI, GORAN UZELAC, MATIJA KOKOVIC, DUSAN BABOVIC, ALEKSANDAR DJOROVIC, MLADEN TOMIC, TIHOMIR JOVANOVIC, DRAGAN MILOVANOVIC - MILO, ALEKSANDAR STANKOVIC, BUDIMIR OSTOJIC.

Διαγωνισμός ροκ με εκπλήξεις

Οι «Ανιμαλς»
Οι «Ανιμαλς»
Με κοινή γλώσσα τη ροκ μουσική θα συνομιλήσουν τα μουσικά σχήματα και οι νέοι συνθέτες (μέχρι 30 χρόνων), που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνισμό «3ο Lucky Strike European Rock Prize». Στο διαγωνισμό, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα λάβουν μέρος νέοι καλλιτέχνες από την Ευρώπη, η δουλιά των οποίων θα αξιολογηθεί από προσωπικότητες του χώρου. Τα δέκα καλύτερα συγκροτήματα που θα προκριθούν θα διαγωνιστούν, παρουσία κοινού, στις 29 Ιούνη (9μμ), στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ποδηλατοδρόμιο), με παρουσιάστρια την ηθοποιό Μαρία Παπαλάμπρου. Στη βραδιά έχει προσκληθεί το συγκρότημα «Συνήθεις Υποπτοι». Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν στις 30 Ιούνη (9.30μμ), στον ίδιο χώρο, ο κιθαρίστας - θρύλος των «Ρόλινγκ Στόουνς» Mick Taylor και οι «Ανιμαλς», που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα. Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες, που θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή, θ' απονείμουν και τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Τραγούδια της θάλασσας

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία συναντιούνται για να τραγουδήσουν μαζί για τη θάλασσα, σ' ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στην Κάρπαθο και τη Χάλκη, αντίστοιχα. Πρόθεση των διοργανωτών είναι η προβολή της μουσικής παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς των δύο ακριτικών νησιών και η ένταξή τους στον πολιτιστικό ευρωπαϊκό χάρτη. Οι παραστάσεις ολοκληρώνουν ένα διεθνές πρόγραμμα μουσικής με τίτλο «Τραγούδια της Θάλασσας», καθώς και την έρευνα, που πραγματοποιείται για τα τραγούδια, τις παραδόσεις, τους θρύλους και τους πολιτισμούς των χωρών που ζουν δίπλα στις θάλασσες - γέφυρες: Τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Θάλασσα. Θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα: Parranda Cuasquias (Ισπανία), Galway (Ιρλανδία), Circadian (Ολλανδία), τοπικά συγκροτήματα από την Κάρπαθο και τη Χάλκη και ο Ρος Ντέιλι.

Ερευνες στην Αλεξάνδρεια

Ολοκληρώθηκε η 4η αποστολή του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο των εναλίων αρχαιολογικών ερευνών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Οι εργασίες διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες και συμμετείχαν αρχαιολόγοι, δύτες, συντηρητές και γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ερευνήθηκαν θέσεις στην περιοχή Τσάτμπι, που συνορεύει με τα Βασίλεια, ο ύφαλος ανοιχτά της Ιμπραημία όπου ανασύρθηκαν πολλές λίθινες άγκυρες και περιοχή στο προάστιο Σπόρτινγκ. Οι έρευνες θα συνεχιστούν τον Οκτώβρη του 2000.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Χ. Τζάλλας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας συμφώνησαν να ιδρυθούν γραφεία του Ινστιτούτου σε κτίριο της κοινότητας στο Τσάτμπι.

Ακρόαση για την πρόσληψη μίας χορωδού soprano leggera διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο στούντιο της Χορωδίας (Πειραιώς 178 και Λαμίας 2), το Σάββατο (10/6), στη 1 μ.μ. Οι υποψήφιες θα εξεταστούν στις άριες «Caro nome» από το «Ριγκολέτο» του Βέρντι ή «Una voce poco fa» από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι. Οι ενδιαφερόμενοι για αιτήσεις και πληροφορίες μπορούν ν' απευθύνονται στη Γραμματεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18Α, 5ος όρ., τηλ. 3614433), μέχρι και την Παρασκευή (9 π.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ