Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Η εικόνα του πολέμου

Η γνωστή ρήση ότι «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο στον πόλεμο. Από αύριο και μέχρι τις 11 του Ιούλη, η Ζάκυνθος φιλοξενεί μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας με τη συμμετοχή 40 Σέρβων φωτορεπόρτερ, που κάτω από το γενικό τίτλο «Το χρονικό της καταστροφής», θα υπενθυμίσουν την απαρχή της συνεχιζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, με τον περσινό, άνανδρο, βομβαρδισμό της.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού ΔΕΠΑΖ και τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΙΓΜΑ 97,6», περιλαμβάνει 200 φωτογραφίες, που θα εκτεθούν σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο στην πλατεία Σολωμού.

Εκτός των φωτογραφιών θα κυκλοφορήσει λεύκωμα 48 σελίδων, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεικτικές φωτογραφίες και θα πωλείται προς 2.000 δρχ., ενώ αν επιθυμεί κάποιος θα μπορεί να αγοράσει φωτογραφίες.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων του Βελιγραδίου, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Η ιδέα για να πραγματοποιηθεί η έκθεση γεννήθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών, ως αποτέλεσμα μιας απελπισμένης ανάγκης να μεταφερθούν οι πραγματικές εικόνες μιας καταστροφής, εκτός των συνόρων της Σερβίας.

Οι φωτορεπόρτερ είχαν τη δική τους ειδική αποστολή. Κατέγραψαν τις εικόνες της καταστροφής μιας χώρας, που αυτή τη φορά ήταν η δική τους χώρα.

Οι φωτογραφίες είναι το χρονικό ενός άνισου πολέμου, που διάρκεσε 79 ημέρες, όσο διάρκεσαν και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να διατηρηθούν στη μνήμη μας τα μοιραία γεγονότα, με την ευχή να μην επαναληφθούν ποτέ. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ακόμη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και την Καβάλα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από της 6μμ έως τα μεσάνυχτα, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 8μμ.

Συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ: SRDJAN SULEJMANOVIC, DESMOND BOYLAN, ZELJKO SINOBAD, IVAN DOBRICIC, DUSAN MISIC, NIKOLA FIFIC, ZORAN JOVANOVIC - MACAK, BRANIMIR KARANOVIC, BOZANA MARINCEK, DEJAN TASIC, NENAD KOJADINOVIC, MILAN OBRADOVIC, VOJO SEKULIC, BRACA NADEZDIC, BOZIDAR PETROVIC, BORO ZDRINJA, ALEKSANDAR KOKOVIC - KOKI, SLOBODAN MILJEVIC, PIKULA SLOBODAN, BORIS SUBASIC, IGOR MARINKOVIC, GORDANA UZELAC, VESNA ANDIC, OLJA MILANOVIC, VUK MARKOVIC, ALEKSANDAR ANDIC, VUKICA MIKACA, SLOBODAN SARIC - HEMFRI, GORAN UZELAC, MATIJA KOKOVIC, DUSAN BABOVIC, ALEKSANDAR DJOROVIC, MLADEN TOMIC, TIHOMIR JOVANOVIC, DRAGAN MILOVANOVIC - MILO, ALEKSANDAR STANKOVIC, BUDIMIR OSTOJIC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ