ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανδαισία χορού στην Καλαμάτα

«Για πάντα» από την «Ομάδα Εδάφους»
«Για πάντα» από την «Ομάδα Εδάφους»
Από 13-23 Ιουλίου θα διεξαχθεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις διεθνείς συμμετοχές περιλαμβάνονται: Η ομάδα «Batsheva» (Ισραήλ) με ειδικό πρόγραμμα για τα 10 χρόνια συνεργασίας της με τον διεθνούς φήμης χορογράφο, Οχάντ Ναχαρίν (13,14/7, Αμφιθέατρο Κάστρου). Ο Βρετανο-μπαγκλαντέζος, Ακραμ Καν, σε ένα χορευτικό «μείγμα» του ινδικού χορού «Kathak» με τον σύγχρονο χορό (14,15/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο). Οι «Rubato» (Γερμανία) με το έργο «Hunting» των Γιούτα Χελ και Ντίτερ Μπάουμαν (15,16/7, Δημοτικό Θέατρο). Οι Φλαμανδοί «Ultima Vez» και Βιμ Βαντεκέιμπους με το έργο «Scratcing tha Inner fields» (19/7, Αμφιθέατρο Κάστρου). Οι Ισπανοί «Lanonima Imperial» του Χουάν Κάρλος Γκαρθία θα παρουσιάσουν δύο έργα του τελευταίου (20,21/7, Δημοτικό Θέατρο). Τέλος, ο Γάλλος Ζερόμ Μπελ θα παρουσιάσει ένα ασυνήθιστο θέαμα με αντικείμενα (21/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο).

Από ελληνικής πλευράς: Η βραβευμένη «Ομάδα Εδάφους» θα παρουσιάσει το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, «Για πάντα» (22,23/7 Αμφιθέατρο Κάστρου). Η ομάδα «Μετακίνηση» θα παρουσιάσει μια παραγωγή της Μαρίας Τσουβαλά ειδικά για το φεστιβάλ (18,19/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο). Η ομάδα «Χορικά» το έργο «Μουσική» της Ζουζούς Νικολούδη (17/7, αμφιθέατρο Κάστρου).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνουν σεμινάρια χορού από τους Πολ Ντάγκλας (11-15/7) και Τζέρεμι Νέλσον (16-23/7). Εργαστήρια, μαθήματα και διαλέξεις θα γίνουν και από τους ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας: (0721) 83086, 90886.

Απώλεια για τη λογοτεχνία

Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η σημαντική πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 82 χρόνων. Η κηδεία της έγινε χτες το πρωί από το Α` Νεκροταφείο. Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, εμφανίστηκε στα γράμματα το 1945, με το μυθιστόρημα «Τα δέντρα». Ενα χρόνο μετά γράφει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε στα γαλλικά (1950) και την καθιέρωσε ως συγγραφέα. Στη δεκαετία του '40 η Μ. Λυμπεράκη εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Από τότε μοίραζε τη ζωή της «σε δυο πατρίδες και δύο σπίτια», και σε δύο γλώσσες, καθώς από το 1952, που στράφηκε στο θέατρο, έγραφε άλλοτε στα ελληνικά και άλλοτε στα γαλλικά, ενώ μετέφραζε πολλά από τα έργα της από τη μια γλώσσα στην άλλη.

Το 1950 έγραψε το επίσης γνωστό μυθιστόρημά της, το «Αλλος Αλέξανδρος», έργο που καταπιάνεται με τον Εμφύλιο και το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (1953) και στα αγγλικά (1959).

Από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και για 30 χρόνια η Λυμπεράκη έγραφε θέατρο. Ανάμεσα στα θεατρικά της είναι «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κανδαύλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Ο σπαραγμός», «Ζωή» κ.ά. Η συγγραφέας χαρακτήριζε το θεατρικό της έργο «μυθικό». Στα θεατρικά έργα της δεσπόζει ο συμβολισμός, ενώ συνολικότερα με τη γραφή της η Μ. Λυμπεράκη συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών αφήγησης, τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή. Εγραψε, επίσης και τα σενάρια των ταινιών «Μαγική Πόλη» (1955) του Νίκου Κούνδουρου και «Φαίδρα» (1962) του Ζυλλ Ντασσέν. Από τα τελευταία βιβλία της ήταν το ποιητικό «Γυναίκες και άντρες. Τα Λήμνια κακά».

Οπερα για παιδιά στο Ηρώδειο

«Χένσελ και Γκρέτελ» από τη Λυρική Σκηνή
«Χένσελ και Γκρέτελ» από τη Λυρική Σκηνή
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται όπερα για παιδιά. Πρόκειται για την επιτυχημένη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το έργο «Χένσελ και Γκρέτελ» του Χούμπερντινγκ, που θα παιχτεί στο Ηρώδειο, αύριο και μεθαύριο (9μμ).

Το έργο παρουσιάζεται διασκευασμένο, ώστε να γοητεύει τα παιδιά και να τα παρασύρει στην πλοκή του μύθου. Συνδυάζει την πρόζα, τη μουσική και το λυρικό τραγούδι, καθώς στην παράσταση έχουν ενταχθεί τα πιο μελωδικά κομμάτια της όπερας. Το παραμύθι αφηγείται τις περιπέτειες του Χάνσελ και της αδελφής του Γκρέτελ, που, μαζεύοντας φράουλες στο δάσος, χάνονται. Μετά από συναντήσεις με πτηνά, νάνους, ξωτικά και αερικά, θα συναντήσουν τρεις καλές νεράιδες, που θα τους προστατεύσουν από το σκοτάδι. Το πρωινό βρίσκει τα παιδιά μπροστά σε ένα καραμελόσπιτο. Τα αδέλφια κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και να τρώνε ευτυχισμένα, μέχρι τη στιγμή που θα ακουστεί η φωνή της κακιάς μάγισσας...

Η όπερα παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κατσίμπα, μουσική διασκευή Βίκυς Στυλιανού, σκηνοθεσία, κείμενο πρόζας και θεατρική διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά, κοστούμια Χριστίνας Κουλουμπή, χορογραφίες Ρωξάνης Παπανικόλα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τζούλια Σουγλάκου, Μιχάλης Κατσούλης, Ελένη Δάβου, Μαρία Γουσέτη, Αντζελα Ξύδη, Κάτια Πάσχου, Ελπινίκη Ζερβού, Χρυσάνθη Βελουδάκη, Ελένη Ζιώγα κ.ά.

Συμπόσιο γλυπτικής

Με πρωτοβουλία της Πρυτανείας τρεις εικαστικοί μας καλλιτέχνες δημιουργούν ισάριθμα έργα για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργα τα οποία θα κοσμήσουν χώρους του Ιδρύματος. Πρόκειται για τους καταξιωμένους γλύπτες, καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών: Θόδωρο Παπαγιάννη, Γιώργο Χουλιαρά και τον Κυριάκο Ρόκκο, καθηγητή ΤΕΙ. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, οργανώνεται παράλληλα και Συμπόσιο, προκειμένου να συνδυαστεί η επίσκεψη στο χώρο που δημιουργούν οι τρεις καλλιτέχνες, με θεωρητική διδασκαλία. Εως τις 31 του Μάη μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι φιλότεχνοι και φοιτητές το επιθυμούν. Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τη «Δεύτερη Εβδομάδα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 2001», που θα γίνει το φθινόπωρο (4-7/10).

Ταινίες και γιορτές

Την ταινία του Κώστα Νάτση, «Αθώος» θα προβάλλει από 1-7 Ιουνίου το «Τριανόν» (καθημερινά 9μμ, 11 μμ) στο πλαίσιο του εναλλακτικού δικτύου διανομής «Filmcenter».

Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός αποφυλακισμένου σαραντάρη, που προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία και μιας συνάντησης που θα του αλλάξει τη ζωή. Συντελεστές της ταινίας είναι οι: Γιώργος Αρβανίτης (διεύθυνση φωτογραφίας), Αλέξης Πεζάς (μοντάζ εικόνας), Ηρώ Βερτζάκη (μοντάζ ήχου). Η μουσική επένδυση προέρχεται από το έργο «Μοιρολόγια και Γυρίσματα» του Πετρολούκα Χαλκιά και «Μέρκο - Μοιρολόι» του Τάσσου Χαλκιά. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι ο Ζακ Μπονοφέ (αγαπημένος ηθοποιός του Γκοντάρ), ο Ζαν Πιερ Λεό (εκλεκτός του Τριφό) και η Ελιζαμπέτα Ντεπαρντιέ, σύζυγος του γνωστού Γάλλου ηθοποιού.

Την 1/6 (7 μμ), θα προβληθεί η ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη, «Παραλλαγές στο ίδιο θέμα».

Τέλος, θυμίζουμε ότι με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος προβολών «Βραβευμένες ελληνικές ταινίες» στο «Τριανόν», που έγινε στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 25χρονα της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η ΠΕΚΚ διοργανώνει πάρτι στην ταράτσα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (1/6, 10 μμ).

Αρχαιολογικός πλούτος στην Κηφισιά

Μαρμάρινη λήκυθος με ανάγλυφη σκηνή αποχαιρετισμού νεκρού ανακάλυψε σωστική ανασκαφή της Β` ΕΠΚΑ σε οικόπεδο της συμβολής των οδών Σωκράτους και Αχαρνών στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς, το εύρημα ανήκει σε πλούσιο νεκροταφείο που αποκαλύπτεται στο παραπάνω οικόπεδο. Το έργο χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και παριστάνει καθισμένη γυναικεία μορφή, τη νεκρή, η οποία ανταλλάσσει χειραψία με όρθιο ιματιοφόρο άνδρα.

Στο ίδιο μέρος έχουν βρεθεί πλούσια ταφικά ευρήματα, που δείχνουν ότι το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από τη γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης, οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι ενώ η αρχαία Κηφισιά εκτεινόταν κάτω από τη σημερινή Κηφισιά (Κεφαλάρι), ωστόσο, αγροί και νεκροταφεία του αρχαίου δήμου εκτείνονται από τις γραμμές του ΗΣΑΠ μέχρι το Τρίγωνο Φραγκοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα όλων των βορείων προαστίων (και της Κηφισιάς) φυλάσσονται... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά!

Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο

Πανό με το σύνθημα «Επανενώστε τον Παρθενώνα» ξεδίπλωσαν, την Κυριακή, είκοσι Ελληνες και ξένοι φοιτητές στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, όπου φυλάσσονται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, ο χρόνος της διαμαρτυρίας τους σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Αγγλία. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον Τόνι Μπλερ, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσαν οι φοιτητές.

Η αντίδραση των φυλάκων του Μουσείου ήταν άμεση και όχι μόνο έδιωξαν τους φοιτητές, αλλά εκκένωσαν και την αίθουσα από τους τουρίστες για να δουν... αν «έπαθαν τίποτα τα μάρμαρα» από τη διαμαρτυρία των φοιτητών! Οι διαμαρτυρόμενοι ξανάνοιξαν τα πανό και έξω από το μουσείο.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα), σε συνεργασία με τη Σχολή Βακαλό, εγκαινίασε χτες την έκθεση των σπουδαστών του Τμήματος Γραφιστικής της σχολής με θέμα: «Αφίσα για το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 του Μάη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του με γενικό τίτλο, «Λογοπαίγνια», το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνει τη συζήτηση με θέμα «Και τι χρειάζεται η κριτική στους μικρόψυχους καιρούς μας;», σήμερα, στις 8 μμ, στην αίθουσα «Αρένα» (Αθανασίου Διάκου 4, 3ος όροφος, στάση μετρό «Ακρόπολη»). Συμμετέχουν η κριτικός και δημοσιογράφος Ελισάβετ Κοτζιά, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ο κριτικός και μεταφραστής Αρης Μπερλής και ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ