ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΥΦΑ
Δέχτηκε τη «λογική μεσαίωνα»!

Επισκέπτες στην είσοδο του εκτεταμένου και δύσβατου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
Επισκέπτες στην είσοδο του εκτεταμένου και δύσβατου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
Συμφώνησε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) στη «λογική μεσαίωνα» - όπως η ίδια κατήγγειλε πριν λίγες μέρες - της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, να δουλέψουν οι αρχαιοφύλακες επί 75 ώρες εβδομαδιαίως ώστε να λειτουργήσει το θερινό ωράριο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μέχρι να προσληφθούν οι εποχιακοί εργαζόμενοι!

Ετσι, παρά τις «μεγαλοστομίες» της διοίκησης της ΠΕΥΦΑ, η ουσία βρίσκεται στην προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μετά τη συνάντηση της πρώτης με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, όπου αναφέρεται: «Επιβεβαιώθηκε από κοινού ότι θα ισχύσουν στο ακέραιο οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων».

Σύμφωνα με την ΠΕΥΦΑ, η συμφωνία θα αφορά στον Ιούνη, αφού μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η πλήρωση των εποχιακών θέσεων, έτσι ώστε να λειτουργήσει με διπλοβάρδια το θερινό ωράριο μέχρι τις 7.30 μ.μ. Η υπερωριακή αποζημίωση αναμένεται να είναι 12,5 ευρώ ανά ώρα.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το θερινό ωράριο, με τις επιπλέον ώρες να προσμετρούνται στη σύμβαση! Αυτό σημαίνει πως η σύμβασή τους θα τελειώσει «εν ριπή οφθαλμού»!

«Εφυγε» πρόωρα

Τη χτυπημένη από τον καρκίνο στα 54 χρόνια της, ηθοποιό του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας Κατερίνα Σαγιά, αποχαιρέτισαν χτες οι οικείοι και συνάδελφοί της.

Η Κ. Σαγιά υπηρέτησε πιστά και δημιουργικά το θέατρο, με την πολύχρονη προσφορά της στο ΚΘΒΕ, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Πρωτοσυνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ το 1972, με την παράσταση της σαιξπηρικής «Κωμωδίας των παρεξηγήσεων». Ο τελευταίος ρόλος της ήταν στο έργο «Τσικλιντάν» (φέτος, «Μικρό θέατρο» Μονής Λαζαριστών).

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Κατερίνας Σαγιά εκφράζει το Πολιτιστικό Τμήμα ΚΟΘ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Οσοι την έζησαν θα θυμούνται την αγωνιστικότητά της, τον ακέραιο χαρακτήρα και το πάθος της για το θέατρο. Μπροστάρισσα στους συνδικαλιστικούς αγώνες του κλάδου στο ΚΘΒΕ, αγωνίστηκε για καλύτερες συνθήκες δουλιάς, για την εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας».

Τα βαθιά του συλλυπητήρια εκφράζει και το ΚΘΒΕ.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Ιμάνουελ Καντ «Κριτική του πρακτικού λόγου» (μετάφραση, σημειώσεις, επιλεγόμενα Κώστας Ανδρουλιδάκης. Κλασικό έργο της καντικής φιλοσοφίας για την ηθική, σε διάφορες εκφράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας). Ρεζί Ντεμπρέ «Η διδασκαλία της θρησκείας στο ουδετερόθρησκο σχολείο» (πρόλογος Ζακ Λανγκ, μετάφραση Γιώργος Καράμπελας, επίμετρο Παντελής Καλαϊτζίδης. Μελέτη για τη διδασκαλία των θρησκειών στα μη θρησκειολογικά γαλλικά σχολεία). Θεόφιλος Ελευθεριάδης «Το σημάδι», (ιστορικό μυθιστόρημα για την εποχή των φραγκικών επιθέσεων κατά του Βυζαντίου). Νίκος Α. Καββαδίας «Θα σας τηλεφωνώ» (μυθιστόρημα).

- Ζήτρος: Ομήρου «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» (μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια, αναλύσεις και διδακτική επεξεργασία των ραψωδιών Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Η έκδοση περιέχει και βασική βιβλιογραφία, 809 σελίδες). Αθανάσιος Αλεξανδρείας, Αθηναγόρας, Τατιανός «Λόγοι χριστιανών κατά εθνικών» (μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Γιάννης Πλεξίδας, πρόλογος Μάριος Μπέγζος).

- Γαβριηλίδης: Χρίστος Λάσκαρης «Ποιήματα» (ο τόμος περιέχει 6 ποιητικές ενότητες - συλλογές). Γιάννης Ζουγανέλης «Με δυο απλές γραμμές» και «Οι τόποι είναι ήχοι» (δυο μυθιστορήματα - που αποτυπώνουν μνήμες, σκέψεις και αισθήματα του εξαιρετικού μουσικού - σολίστ της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ). Αλίκη Τσοτσορού «Φωνή αιωρούμενη» (ποιήματα). Γιάννης Καρβέλης «Περί υπεναντίας μεσότητος (Τα αρχεία της λέσχης)» (ενδιαφέρον μυθιστόρημα με θέμα τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία και τα παίγνιά τους).

- Εκδόσεις Γρηγόρη (Σόλωνος 92, 10680 Αθήνα) Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρη «Δοκιμές στην «Τέταρτη Διάσταση» του Γ. Ρίτσου» (δοκίμια για τους ποιητικούς μονολόγους του Γ. Ρίτσου, που απέσπασαν το β΄ βραβείο δοκιμίου στον 20ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σικελιανά», 2004).

- «Ακρίτας»: Αναστασίου Γιαννουλάτου (Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας): «Ιχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού» (θρησκειολογικά μελετήματα του αρχιεπισκόπου, καθηγητή της Ιστορίας των Θρησκευμάτων για το θρησκευτικό φαινόμενο και τους «μεσσίες» του σε διαφορετικούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ανά τον κόσμο).

- Χρήστος Λιάρος - Ζηλιακόπουλος «Αποχαιρετισμός στον ήλιο» και «Η θάλασσα πίσω από τον ορίζοντα» (ποιητικές συλλογές. Εκδοση του Χρ. Λιάρου - Ζηλιακόπουλου, 68200 Θούριο Διδυμοτείχου, Εβρος).

- «Μανδραγόρας»: Σταύρος Μίχας «Δυτικά ο κήπος» (ποιητική συλλογή). Χρήστος Γιαννακός «Εγχειρίδιο αμηχανίας» (ποιητική συλλογή). Ανδρέας Φλουράκης «Σώμα 3» (ποιητική συλλογή).

- «Στοχαστής»: Τζορτζ Φρέντερικ Αμποτ «Ενας Αγγλος στη Μακεδονία του 1900» (μετάφραση - εισαγωγή Ιωσήφ Κασεσιάν - Χριστίνα Κασεσιάν). Οδοιπορικό - ντοκουμέντο για την οθωμανοκρατούμενη Μακεδονία του καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και πολυγραφότατου συγγραφέα εθνολογικών - λαογραφικών βιβλίων.

- Πατάκης: Ελένη Δικαίου «Θα σε ξαναδώ φιλαράκι μου» (εφηβικό μυθιστόρημα).

- Γκοβόστης: Μαρίνα Π. Σιανούδη «Βέρα το σπίτι με τις μάγισσες» (μυθιστόρημα).

- «Πολύτροπον»: Μάικλ Φίτζατρικ «Η τυραννία της υγείας (Οι γιατροί και οι κανόνες για το σύγχρονο τρόπο ζωής)» (μετάφραση Ασπα Πολέμη, επιμέλεια Βαγγέλης Γεωργίου, Θανάσης Παπαγεωργίου. Δοκίμια για κινδύνους της υγείας μας αλλά και την «υστερία» περί υγιεινού τρόπου ζωής).

- Α.Α. Λιβάνη: Πίτερ Ακρόιντ «Τα οράματα μιας μοναχής» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου, ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο τέλος του 14ου αιώνα, στην Αγγλία). Γιώργος Λεονάρδος «Μιχαήλ ή Παλαιολόγος ο ελευθερωτής» (ιστορικό μυθιστόρημα).

- Αδελφοί Βλάσση: Γιώτα Κουλούρη - Κανέλλου «Α να χαθείς μπούφο!» (αυτοβιογραφία).

- Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος: Ηρακλής Καρυώτης «Οταν βραδιάζει...» (ποιήματα).

- «Αλφειός»: Σταύρος Καμπάδαης «Διαπόμπευση» (ποιήματα).

- «συλλογές»: Δέσποινα Ν. Μπόγρη «Αυτοδύναμη ποίηση» (ποιήματα).

- Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο: Δαμιανός Π. Κοκκινίδης «Βιβλιογραφία Ιούλιου Καΐμη (1926-1940 και 1947-2004)» (μελέτη για τη βιβλιογραφία που αφορά στο έργο του Τζούλιο Καΐμη).

- Σπύρου Αθ. Κανίνια «Αναμνήσεις από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο» (αναμνήσεις του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Σπ. Κανίνια από τη γνωριμία του με τον Π. Κανελλόπουλο. Μεσολόγγι 2004).

- Χρήστου Χριστοδουλάκη «Τα νεογέννητα του αγώνα» (ποιήματα, Αθήνα 2005).

- Γιάννης Γρηγ. Σκαλόπουλος «Ποίηση» (Μυτιλήνη 2004).

- «Ποταμός» (210-7231.271). Πάρις Τακόπουλος «Τα αντικριτικά» (Κριτικές του γνωστού για θεατρικές παραστάσεις στα χρόνια 1990-1998, τόμος Α΄, εικονογράφηση Ελλη Σολωμονίδη - Μπαλάνου).

- «Κάκτος»: Αντώνης Γεωργόπουλος «Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων» (μελέτη).

- Ψυχογιός: Ούζμα Ασλάμ Καν «Μεταξένια προδοσία» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, μυθιστόρημα).

- Γιάννης Παπαοικονόμου «Διάφανο άμμα (Χαϊκού)» (ποιήματα, με την τεχνική του Χαϊκού. Αθήνα 2004).

- Γιώργος Χαλατσάς «Μορφές» (μελετήματα για μορφές των γραμμάτων και του πολιτισμού μας. Γ. Χαλατσάς, Λεωνίδου 5, 15341 Αγ. Παρασκευή, Αθήνα).

- «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη» (παιδικό βιβλίο για την κυκλοφοριακή αγωγή, με κείμενα Μανιώς Χατζοπούλου, εικόνες Αντας Γανώση, με χορηγία της «ΝΟΥΝΟΥ»).

- «Φιλελεύθερη Εκφραση» (περιοδικό Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τεύχος 20).

-«Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 596-598).

Στη μνήμη τους

Σαράντα μέρες συμπληρώθηκαν από το απροσδόκητο «φευγιό» του Πάνου Γεραμάνη. Η απουσία του πικρή για όσους τον αγάπησαν. Η απώλειά του δυσαναπλήρωτη για το λαϊκό μας τραγούδι, που έχασε ένα πολύτιμο στήριγμά του. Οι δικοί του, οι φίλοι του, όσοι τον αγάπησαν θα τον τιμήσουν αύριο (10πμ), στο 40ήμερο μνημόσυνο, στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό του Βασιλικό Χαλκίδας.

  • Το 40μερο μνημόσυνο και του λαϊκού συνθέτη - τραγουδιστή Μιχάλη Γενίτσαρη θα τελεστεί αύριο (11 πμ), στην Αγ. Σοφία του Πειραιά.
Ευρήματα στη Μασσαλία

Αρχαιολογικό χώρο μεγάλης έκτασης, χρονολογούμενο από την εποχή της αρχαιοελληνικής Μασσαλίας (2.600 χρόνια πριν) αποκάλυψαν Γάλλοι αρχαιολόγοι στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο Παλιό Λιμάνι, στο κέντρο της Μασσαλίας.

«Μαρτυρεί τις πρώτες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων της ελληνικής αποικίας στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας», δήλωσε ο υπεύθυνος των ανασκαφών, Φιλίπ Μελινάν, προσθέτοντας ότι «η τοποθεσία αυτή είναι εξαιρετική λόγω της αρχαιότητας των ερειπίων, της έκτασης (400 τ.μ.) και διαστρωμάτωσής της, σε βάθος 3 μέτρων».

Τα αρχαιότερα κτίρια (575-550 π.Χ.) πιθανόν είναι κατοικίες, με πέτρινα θεμέλια και τοίχους από πλίνθους. Γύρω στο 550 π.Χ., ένα «μεγάλο οικοδόμημα 120 τ.μ. υψωνόταν στην τοποθεσία, κάτι μνημειώδες, ίσως ένα θρησκευτικό κτίριο», πρόσθεσε ο αρχαιολόγος, εκτιμώντας πως πρόκειται για ναό, λόγω των ομοιοτήτων του με άλλα ιερά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Τα κινητά ευρήματα είναι, κυρίως, θραύσματα κεραμικών ελληνικής προέλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ