ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόκειται για χοντρή κλεψιά

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δε θα χάσει, αλλά θα έχει και αύξηση των εσόδων της κατά 40 δισ. το 1997. Ισχυρίζεται επίσης ότι παρά το γεγονός της περικοπής κατά 25% των ποσών που της αναλογούν από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τις μειώσεις εσόδων που θα προκύψουν από την κατάργηση διαφόρων φοροαπαλλαγών, τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης θα είναι και πάλι αυξημένα, εξαιτίας της αύξησης που θα προκύψει στα γενικά φορολογικά έσοδα του κράτους από την αυστηρότερη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Και οι δύο ισχυρισμοί καταρρίπτονται από την πραγματικότητα:

Για τον πρώτο ισχυρισμό: Μία απλή παρατήρηση στον πίνακα, που βασίζεται σε στοιχεία τα οποία αναφέρονται στα ίδια τα τεύχη των προϋπολογισμών που κατατίθενται κάθε χρόνο στη Βουλή, αποκαλύπτει ότι αν και τα ποσά που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που είναι ο βασικός πόρος της Αυτοδιοίκησης, είναι κάθε χρόνο αυξημένα, τα ποσοστά που αντιπροσωπεύουν επί του συνόλου τον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζουν συνεχή τάση μείωσης ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων τάση σταθεροποίησης κοντά στο εξευτελιστικό 2%. Σε καμία περίπτωση, επίσης, η όποια αύξηση δεν πλησιάζει την αντίστοιχη για το έτος αύξηση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του 1996 αυτό εμφανίζεται κάτω και από τα ποσοστά του 1990 και του 1995.

Εκτός των άλλων, η ονομαστική αύξηση κατά 40 δισ. δε σημαίνει και πραγματική βελτίωση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, αφού στο ίδιο διάστημα μια σειρά αρμοδιότητες αυξημένου κόστους πέρασαν στους ΟΤΑ χωρίς να περάσουν και οι ανάλογοι πόροι. Μόνο από τα διάφορα επιδόματα και πριμ που έπρεπε να πληρώσει η κυβέρνηση και τα φορτώνει στην Αυτοδιοίκηση προκύπτει πρόσθετο κόστος 68 δισ.

Για το δεύτερο ισχυρισμό: Τυπικά οι ΚΑΠ ως το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦΝΠ) θα έπρεπε να αυξάνονται όταν αυξάνεται το γενικό φορολογικό έσοδο. Στην πράξη, όμως, όπως καταγγέλθηκε και πέρσι από το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις ανατρέπουν αυτό που ισχύει τυπικά. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής την τοποθέτηση του ΚΚΕ: "Η πολιτική που ακολουθείται σχετικά με τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων δεν αυξάνει τα έσοδα από άμεσους φόρους και επομένως δεν αυξάνει τα αντίστοιχα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού διατηρείται η σχέση 70% προς 30% των έμμεσων προς άμεσους φόρους, συντηρείται η τεράστια φοροδιαφυγή, αυξάνουν οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας του (από 60% σε 50% επί ΠΑΣΟΚ και από 50% σε 35% επί ΝΔ)".

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αρπάζει εν ψυχρώ από την Αυτοδιοίκηση μέρος και από αυτά που νόμιμα δικαιούται. Για το 1996 ο προϋπολογισμός πρόβλεπε ΦΕΦΝΠ 1.598.000.000.000 δρχ. Με βάση το 20% η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να πάρει 319.600.000.000 δρχ. Η κυβέρνηση όμως είχε εγγράψει κονδύλι 262.050.000.000 δρχ. Δηλαδή "με την καλημέρα" άρπαξε από τα ταμεία των ΟΤΑ 57.550.000.000 δρχ. Και έρχεται τώρα να δηλώσει ότι θα αυξήσει το κονδύλι σε σχέση με πέρσι κατά 40 δισ. Και ζητά να της πουν "ευχαριστώ", επειδή θα τους κλέψει και πάλι!

Κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση

Η συμφωνία Αβραμόπουλου - κυβέρνησης για τις νέες περικοπές στα κονδύλια τα σχετικά με την Αυτοδιοίκηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας μεγάλου αριθμού αιρετών που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και η οποία έγινε έντονα ορατή στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για την επί της ουσίας συμφωνία με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και των Βρυξελλών για μείωση των κρατικών ενισχύσεων προς την Αυτοδιοίκηση, για πρόσθετη φορολόγηση του λαού. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής συμφωνίας, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε να κάνει μεγάλα άλματα προς τα πίσω, αφού σταμάτησε να διεκδικεί ακόμα και την ικανοποίηση αιτημάτων, που τον προηγούμενο χρόνο, έστω και στα χαρτιά, πρόβαλε ως καίρια για το μέλλον του θεσμού.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΚΕΔΚΕ δήλωσαν πως χαρίζουν 10 δισ. στην κυβέρνηση, ως συμβολή της ΤΑ στο "δύσκολο δρόμο της χώρας και του έθνους προς τη σύγκλιση". Είναι και η δήλωση απόλυτης υποταγής στα κελεύσματα του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου,για επιβολή τοπικών χαρατσιών από τους ΟΤΑ στους δημότες. Είναι και η διαγραφή αιτημάτων που πρόβαλαν στο περσινό συνέδριο της Ενωσης στη Ρόδο, η διαγραφή των 720 δισ. που οφείλει στην ΤΑ η κεντρική διοίκηση, καθώς τα παρακρατά από τους θεσμοθετημένους υπέρ της πόρους.

Στο περσινό ψήφισμά της για τα οικονομικά, η ΚΕΔΚΕ ζητούσε την πλήρη απόδοση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πόρων που προκύπτουν από τη σωστή εφαρμογή του Ν. 1828/89 (για τα οικονομικά του θεσμού). Στο αντίστοιχο ψήφισμα του φετινού συνεδρίου, το αίτημα αυτό δεν υπάρχει.

Πέρσι ζητούσε απόδοση από το '96 του 20% από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων, ποσοστό που δικαιούται η ΤΑ. Φέτος υπαναχωρεί και ζητά καταβολή ποσοστού 5% για το '97, από τα έσοδα του φόρου. Για το υπόλοιπο 15% στο σχετικό ψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε λέξη.

Πέρσι ζητούσε αύξηση του ποσοστού που αποδίδεται στην ΤΑ από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από 20% σε 30% και από τα τέλη κυκλοφορίας από 50% σε 75%. Στο φετινό ψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε κουβέντα.

Εκτός από τα παραπάνω, η ΚΕΔΚΕ δεν κάνει λόγο στο ψήφισμά της για την πενιχρή χρηματοδότηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρηματοδότηση που "ανέρχεται" στο εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού και φυσικά δεν επιτρέπει στην ΤΑ να παίξει τον κοινωνικό της ρόλο και να προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αγριο πετσόκομμα πόρων

Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση

Με ένα τετραήμερο κλείσιμο των δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, που ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά και με την προοπτική που ανοίγεται για νέο κύκλο κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, σφραγίζονται αυτές τις μέρες οι εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πυροδότησε την έκρηξη ήταν το γεγονός ότι την ώρα που μια σειρά δήμοι ετοιμάζονταν να βάλουν λουκέτο, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας στην οποία τους έχει οδηγήσει η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, αντί να τεθεί επικεφαλής της αγωνιστικής διεκδίκησης, προχώρησε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για ένα ακόμα πιο άγριο πετσόκομμα των ήδη ισχνών οικονομικών της Αυτοδιοίκησης. Η αποκάλυψη πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνονται κατά 40 δισ. οι πόροι υπέρ της Αυτοδιοίκησης, αυτή θα χρειαστεί να πληρώσει πρόσθετα 68 δισ. για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες ΚΕΔΚΕ - κυβέρνησης, τίναξε στον αέρα το σκηνικό της συναίνεσης που είχαν στήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλος και στο οποίο εμφανιζόταν η Αυτοδιοίκηση έτοιμη να συμβάλει με 10 δισ. από τα ταμεία της στην επιτυχία του προγράμματος "σύγκλισης".

Στη διάρκεια της συνάντησης των δημάρχων την Παρασκευή με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο επαναβεβαιώθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών με την επιβολή νέων φόρων, αν αφήσει να περάσει έτσι η κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να εμμένει στην άποψή της να μην ξεκινήσει να αποδίδει στην ΤΑ, από το '97, το μερίδιο που της αναλογεί από τα έσοδα της φορολόγησης των καταθέσεων. Ακόμα ότι δε θα αποδώσει στους ΟΤΑ, για το '96, τα κονδύλια που αυτοί δίνουν στους εργαζομένους τους για το εκλογικό επίδομα των 15 χιλιάδων. Ούτε θα τους αποδώσει την αύξηση του ίδιου επιδόματος κατά 15 χιλιάδες, που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργαζόμενοι, σαν μια ελάχιστη ανακούφισή τους από τη συνεχιζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Η συγκεκριμενοποίηση, πλέον, των πρόσθετων επιβαρύνσεων των δημοτικών προϋπολογισμών και ο απτός πλέον κίνδυνος τόσο για νέους φόρους όσο και για περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, έκανε περισσότερο ορατή την ανάγκη για συγκρότηση κοινού αγωνιστικού μετώπου Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων σ' αυτήν και δημοτών. Ηδη αναλαμβάνονται οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Ρεπορτάζ: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ