ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Σκηνή από την ταινία «Κοντά στο θάνατο»
Σκηνή από την ταινία «Κοντά στο θάνατο»
Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον τραγικό παλαιστινιακό λαό και στον πατριωτικό αγώνα του είναι εκφρασμένη πολύτροπα. Μια ακόμη δυνατότητα έκφρασής της αλλά καλύτερης γνωριμίας μας και με το δράμα του παλαιστινιακού λαού -ιδιαίτερα των παιδιών- αλλά και με τον πολιτισμό του κόντρα στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό κατοχή, είναι το αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο που πραγματοποιείται στο «Τριανόν» (7-13/6).

Το αφιέρωμα, καθώς αποσκοπεί για στήριξη του λαού μας για τα ορφανά, άστεγα, τραυματισμένα παιδιά της Παλαιστίνης, περιλαμβάνει και ένα σημαντικότατο αφιέρωμα σε ταινίες που αφορούν σ' αυτά. Το αφιέρωμα αυτό, οργανωμένο από την ΟΛΜΕ, θα γίνει σήμερα (από τις 10 π.μ.) και αύριο (από τις 4μ.μ.) στο «Τριανόν».

Πρόκειται για ταινίες διακεκριμένων Παλαιστινίων σκηνοθετών, τις οποίες θα προλογίσουν παιδιά, τα οποία ήρθαν στην Αθήνα, συνοδευόμενα από δασκάλους τους. Τα παιδιά της Παλαιστίνης λαχταρούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με Ελληνόπουλα, μετά την προβολή, για τον πόλεμο, την ειρήνη, για όσα και όσους τσακίζουν τα δικαιώματα και τα όνειρα των παιδιών. Η συζήτηση αυτή θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Οι ταινίες με θέμα τα παιδιά είναι συνταρακτικές, καθώς το ντοκιμαντερίστικο υλικό τους, αποτυπώνει διάφορες πτυχές της πραγματικότητας που ζουν τα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις ταινίες για τα παιδιά: «Ονειρα της εξορίας» και «Τα παιδιά της Σατίλα» της Μάι Μαρσί. Η πρώτη ταινία παρακολουθεί τη ζωή δυο ορφανών και προσφύγων κοριτσιών που ζουν το ένα στον καταυλισμό Σατίλα και το άλλο στον Ντχέισα, ενώ η δεύτερη αφορά στα ορφανά παιδιά του καταυλισμού Σατίλα.. «Ομηρος της αναμονής» του Ζαν Χαλίλ Σαμούν, που αποτυπώνει την επιστημονική δουλιά μιας γιατρίνας για τα παιδιά. «Κοντά στο θάνατο» του Αμπντούλ Σαλάμ Σιεχαντέ, που «διηγείται» την παράλληλη ζωή τριών μικρών παιδιών, από τα οποία ένα δολοφονείται πισώπλατα από Ισραηλινό αξιωματικό. «Θεός φυλάξοι!» και «Τα όνειρά μας... πότε;» του Χισάμ Κάγιεντ. Η πρώτη ταινία αποτυπώνει τους εφιάλτες, την ταξική συνειδητοποίηση και τον βιοποριστικό αγώνα του ορφανού από πατέρα, μικρού Χαλίμ για την επιβίωση της οικογένειάς του. Η δεύτερη ταινία (παιδιά έγραψαν το σενάριο) δείχνει μια παρέα παιδιών που κάνουν όνειρα για το μέλλον. Η ταινία «Τζαμάλ, μια ιστορία θάρρους» του Σάεντ Αντίνι, αναφέρεται στον τραυματισμό (τύφλωση και ακρωτηριασμό) ενός αγοριού από τα ισραηλινά όπλα και στον αγώνα του για αξιοπρεπή συνέχιση της ζωής.

«Μάκβεθ» από το «Μένο Φόρτας»

Ενας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του θεάτρου, ο Λιθουανός Εϊμούντας Νεκρόσιους, θα παρουσιάσει αύριο και μεθαύριο (9μμ) στο Ηρώδειο το σαιξπηρικό «Μάκβεθ». Ανατρεπτικός και ταυτόχρονα με έναν ιδιότυπο σεβασμό στην παράδοση, ο Ε. Νεκρόσιους προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον με το θίασό του «Μένο Φόρτας» («Δύναμη τέχνης», όπως τη μετέφρασε ο ίδιος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου).

Βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο UBU (για τη σκηνοθεσία του στον «Μάκβεθ») και με το Διεθνές Θεατρικό Βραβείο «Κ. Στανισλάβσκι» για τη συνολική προσφορά του στο σύγχρονο θέατρο (2001), ο Ε. Νεκρόσιους κατόρθωσε να μετατρέψει τα αρχαϊκά σύμβολα της χώρας του σε μια σύγχρονη θεατρική γλώσσα, με ισχυρές μεταφορές, αλληγορίες και έντονα τα οπτικά στοιχεία, αν και η πατρίδα του «δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλη θεατρική παράδοση». Στις παραστάσεις του Ηρωδείου - με ελληνικούς υπέρτιτλους (διάρκεια 3 ωρών και 50') το θεατρικό κείμενο είναι μόνο η αφετηρία για το όραμα και το ορατό πεδίο που κατασκευάζει επί σκηνής. Ο Σαίξπηρ «παραμένει "ασφαλής"» αν και στο κείμενο έχουν γίνει κάποιες περικοπές. Στην παράσταση του «Μάκβεθ» συνεργάστηκαν: σκηνικά: Μ. Νεκρόσιους, κοστούμια: Ν. Γκουλτιάτζεβα, μουσική: Φ. Λατένας κ.ά.

Με σκηνικό την αρχαία Κόρινθο

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου και το κάστρο της Ακροκορίνθου θα είναι το σκηνικό της παρουσίασης της όπερας του Ροσίνι «Η πολιορκία της Κορίνθου» (21, 23/6) από τη Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το ανέβασμα του έργου στον τόπο πλοκής του, με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, αποτελεί «μοναδικό γεγονός», που αναμένεται να συγκεντρώνει την προσοχή των φίλων της όπερας, διεθνώς. Για πρώτη φορά το έργο ανεβαίνει σε εξωτερικό χώρο και ίσως η τελευταία, καθώς η παραγωγή είναι δύσκολη και δαπανηρή. Η παράσταση θα βιντεοσκοπηθεί και θα ηχογραφηθεί για την αναπαραγωγή ψηφιακών δίσκων. Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη όπερα δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ούτε βίντεο ούτε δίσκος.

Στο χώρο της παράστασης, δίπλα στο αρχαίο θέατρο της αρχαίας Κορίνθου, τοποθετήθηκε λυόμενο σιδερένιο θέατρο (2.500 θέσεων), το οποίο θα φιλοξενήσει τις δύο παραστάσεις. «Η πολιορκία της Κορίνθου» θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Νιλς Μους, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη, κινησιολογία Φάουστα Ματσουκέλι, φωτισμούς Σέρτζιο Ρόσι. Ερμηνεύουν: Ιλνταρ Αμπντραζάκοφ, Γκρέγκορι Κούντε, Λουτσιάνα Σέρα, Ντανιέλα Μπαρτσελόνα, Δημήτρης Καβράκος, Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Θανάσης Ευαγγέλου. Η όπερα τοποθετείται χρονικά στα 1459, όταν ο Μωάμεθ πολιορκεί την Κόρινθο. Τροποποιώντας το λιμπρέτο της παλαιότερης όπεράς του «Μωάμεθ Β'», ο συνθέτης κατέθεσε ένα νέο έργο, το οποίο προσάρμοσε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή στην «ελληνική υπόθεση», που τότε απασχολούσε την Ευρώπη (πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1826).

«Θα» περί έργων

Εργα υποδομής στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 16 δισ. δρχ., εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Ευαγγ. Βενιζέλος, σε εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών. Πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, προπονητηρίων στίβου και ανακαίνιση ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων). Επίσης, για έργα πολιτιστικής υποδομής (διαπλάτυνση τμήματος της οδού Λαγκαδά και έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004» και του Γ' ΚΠΣ).

Αν και ο υπουργός δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για ολοκλήρωση των έργων μέχρι τις αρχές του 2004, σημειώνεται ότι παρόμοιες διαβεβαιώσεις δίνονταν και για τα έργα της «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Η συνέχεια είναι γνωστή. Πολλά έργα έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση και άλλα έμειναν μόνο στα χαρτιά. Πάντως, ακόμη κι αν υλοποιηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα των εξαγγελλόμενων έργων, ελάχιστα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο διεκδικεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την αποδοχή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ των προτάσεών του για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο, με αφορμή και τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σε δύο συνεδριάσεις, σήμερα και αύριο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ σημειώνει ότι στη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού αποδέχτηκε αρκετές προτάσεις των αρχαιολόγων.

Ωστόσο, για το δανεισμό κινητών μνημείων, ο υπουργός πρότεινε να γίνεται για πέντε χρόνια, αλλά με απεριόριστη δυνατότητα ανανέωσης. Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι αυτό γίνεται «χωρίς να διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαιότητα και η προώθηση των επιδιώξεων της χώρας».

Για τα μουσεία οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι «αναπόσπαστα συνδεδεμένα» με τις Εφορείες και ότι η εσωτερική διάρθρωση των μουσείων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο το νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ. Ο ΣΕΑ εκτιμά επίσης, ότι η διάταξη στο ν/σ που απαιτεί την επανακήρυξη, εντός τριετίας, όλων των αρχαιολογικών χώρων που δεν είναι οριοθετημένοι με συντεταγμένες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Ο Σύλλογος κατέθεσε (7/6) υπόμνημα με τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο οποίο, περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις για τις αρχαιολογικές ζώνες, τα αρχαιοπωλεία, την εξαγωγή αρχαιοτήτων, τις ανασκαφές και τις δημοσιεύσεις, τις μετακινήσεις μνημείων, τα συμβούλια μουσείων κ.ά.

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Σπουδών της Βενετίας η έκθεση «Η προσέγγιση του βυζαντινού ανθρώπου μέσα από τα μάτια ενός συλλέκτη». Η έκθεση περιλαμβάνει 217 αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης που προέρχονται από τη συλλογή Τσολοζίδη και οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στη «Στοά του Βιβλίου» στα πλαίσια του κύκλου «Το βιβλίο στις διακοπές» (10-16/6) θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Σήμερα (7μμ) κρητική βραδιά με τους μουσικούς Γιώργο Λαγουδάκη, Νίκο Καρπαθάκη, Ανδρέα Χατζιδάκη και τη χορευτική ομάδα της Κρητικής Εστίας. 13/6 (12μ) ομιλία του χαρτογράφου Αντώνη Ιορδάνογλου, με θέμα «Πώς να μη χάνεστε στην Ελλάδα του 2002», πώς φτιάχνεται ένας χάρτης, την αξία του και για τα προβλήματα από την έλλειψη καλών χαρτών. Στη συνέχεια μαθητές δημοτικού θα ζωγραφίσουν χάρτες, βοηθούμενοι από τους εικονογράφους Σοφία Φόρτωμα και Βασίλη Παπατσαρούχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ