Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Σκηνή από την ταινία «Κοντά στο θάνατο»
Σκηνή από την ταινία «Κοντά στο θάνατο»
Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον τραγικό παλαιστινιακό λαό και στον πατριωτικό αγώνα του είναι εκφρασμένη πολύτροπα. Μια ακόμη δυνατότητα έκφρασής της αλλά καλύτερης γνωριμίας μας και με το δράμα του παλαιστινιακού λαού -ιδιαίτερα των παιδιών- αλλά και με τον πολιτισμό του κόντρα στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό κατοχή, είναι το αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο που πραγματοποιείται στο «Τριανόν» (7-13/6).

Το αφιέρωμα, καθώς αποσκοπεί για στήριξη του λαού μας για τα ορφανά, άστεγα, τραυματισμένα παιδιά της Παλαιστίνης, περιλαμβάνει και ένα σημαντικότατο αφιέρωμα σε ταινίες που αφορούν σ' αυτά. Το αφιέρωμα αυτό, οργανωμένο από την ΟΛΜΕ, θα γίνει σήμερα (από τις 10 π.μ.) και αύριο (από τις 4μ.μ.) στο «Τριανόν».

Πρόκειται για ταινίες διακεκριμένων Παλαιστινίων σκηνοθετών, τις οποίες θα προλογίσουν παιδιά, τα οποία ήρθαν στην Αθήνα, συνοδευόμενα από δασκάλους τους. Τα παιδιά της Παλαιστίνης λαχταρούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με Ελληνόπουλα, μετά την προβολή, για τον πόλεμο, την ειρήνη, για όσα και όσους τσακίζουν τα δικαιώματα και τα όνειρα των παιδιών. Η συζήτηση αυτή θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Οι ταινίες με θέμα τα παιδιά είναι συνταρακτικές, καθώς το ντοκιμαντερίστικο υλικό τους, αποτυπώνει διάφορες πτυχές της πραγματικότητας που ζουν τα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις ταινίες για τα παιδιά: «Ονειρα της εξορίας» και «Τα παιδιά της Σατίλα» της Μάι Μαρσί. Η πρώτη ταινία παρακολουθεί τη ζωή δυο ορφανών και προσφύγων κοριτσιών που ζουν το ένα στον καταυλισμό Σατίλα και το άλλο στον Ντχέισα, ενώ η δεύτερη αφορά στα ορφανά παιδιά του καταυλισμού Σατίλα.. «Ομηρος της αναμονής» του Ζαν Χαλίλ Σαμούν, που αποτυπώνει την επιστημονική δουλιά μιας γιατρίνας για τα παιδιά. «Κοντά στο θάνατο» του Αμπντούλ Σαλάμ Σιεχαντέ, που «διηγείται» την παράλληλη ζωή τριών μικρών παιδιών, από τα οποία ένα δολοφονείται πισώπλατα από Ισραηλινό αξιωματικό. «Θεός φυλάξοι!» και «Τα όνειρά μας... πότε;» του Χισάμ Κάγιεντ. Η πρώτη ταινία αποτυπώνει τους εφιάλτες, την ταξική συνειδητοποίηση και τον βιοποριστικό αγώνα του ορφανού από πατέρα, μικρού Χαλίμ για την επιβίωση της οικογένειάς του. Η δεύτερη ταινία (παιδιά έγραψαν το σενάριο) δείχνει μια παρέα παιδιών που κάνουν όνειρα για το μέλλον. Η ταινία «Τζαμάλ, μια ιστορία θάρρους» του Σάεντ Αντίνι, αναφέρεται στον τραυματισμό (τύφλωση και ακρωτηριασμό) ενός αγοριού από τα ισραηλινά όπλα και στον αγώνα του για αξιοπρεπή συνέχιση της ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ