ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σφοδρές συγκρούσεις συμφερόντων για επενδύσεις στην Ενέργεια

Ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι και ολοκληρώνεται στις 12 Δεκέμβρη

Από τις εργασίες της Διάσκεψης

Copyright 2023 The Associated

Από τις εργασίες της Διάσκεψης
Ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου πίσω από τα ευχολόγια εξελίσσονται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και σκληρά παζάρια για επενδύσεις σε «εναλλακτικές» και παραδοσιακές μορφές Ενέργειας. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δυο βδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο προεδρεύων της COP28, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη Διάσκεψη παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν «κοινό έδαφος» σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ενδεικτική της συζήτησης που αναμένεται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες μέρες είναι η ομιλία του Τζαμπέρ - ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ (ADNOC) - κατά την οποία φρόντισε να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές στα ορυκτά καύσιμα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο. Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

Την πρώτη μέρα εγκρίθηκε η δημιουργία Ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές, το οποίο «θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών», σε μια προσπάθεια των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών να ανακόψουν και προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως μετέδωσε το «Reuters», στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος την Παρασκευή στους παγκόσμιους ηγέτες είπε ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους «δεν αρκεί για να σταματήσει» η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο ίδιος κάλεσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.

«Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: Μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ταμείου για το κλίμα», ύψους 30 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για τέταρτη χρονιά χωρίς «φρένο χρέους» ο προϋπολογισμός

Αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή

Πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει στη Γερμανία η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου - στο οποίο προσέφυγαν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - σύμφωνα με την οποία τα κονδύλια ύψους 60 δισ. που είχαν μείνει αχρησιμοποίητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το 2021 δεν μπορούν εκ των υστέρων να μεταφερθούν σε επόμενους προϋπολογισμούς (μέχρι και το 2023) για άλλον σκοπό, συγκεκριμένα στο Ταμείο για το Κλίμα.

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κενό στον προϋπολογισμό και, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρ. Λίντνερ και τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς, απαιτείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος εγκρίθηκε με διαδικασία - εξπρές σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί μετά και την πολιτική απόφαση για αναστολή του κανόνα του «φρένου χρέους» (δεν επιτρέπει την ανάληψη νέων χρεών πέραν του 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ) για το 2023.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός απαιτεί και την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο όμως θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης.

Ταυτόχρονα, «στον αέρα» παραμένει ο προϋπολογισμός του 2024. Θα είναι η τέταρτη χρονιά που η γερμανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το «φρένο χρέους», με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει «πρόβλημα δαπανών» και απαιτείται «εξοικονόμηση πόρων».

Σε κάθε περίπτωση, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμα δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος τιμών.

Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο Λίντνερ διαβεβαίωσε ότι το «φρένο χρέους» θα τεθεί και πάλι σε ισχύ για το 2024, μετά την έκτακτη άρση του για το τρέχον έτος. «Είναι σημαντικό ώστε να υλοποιηθούν οι μελλοντικές επενδύσεις και τα σημαντικά έργα του κυβερνητικού συνασπισμού».

Διορισμός πρέσβη των Ταλιμπάν στην Κίνα

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, προχώρησε στον διορισμό του πρώτου διπλωμάτη με καθεστώς πρέσβη στην Κίνα. Πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο Μπιλάλ Καρίμι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Νοέμβρη. Προηγουμένως υπήρχε μόνο ένας επιτετραμμένος στην πρεσβεία, με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο είχε εγκατασταθεί με την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001 στο Αφγανιστάν.

«Είναι ο επισήμως διαπιστευμένος πρέσβης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο Αφγανό αξιωματούχο που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα μετά το 2021.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη η Κίνα είχε γίνει η πρώτη χώρα που όρισε επισήμως νέο πρέσβη στο Αφγανιστάν, αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά το αντιδραστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για την ακραία ισλαμιστική οργάνωση που ενισχύθηκε, εξοπλίστηκε και ανδρώθηκε τη δεκαετία του '90, από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, για να ανατραπεί η μόνη φιλολαϊκή προοδευτική κοινωνική διαδικασία που γνώρισε η χώρα, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν, η οποία είχε τη στήριξη της ΕΣΣΔ και των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Στη συνέχεια, τους Ταλιμπάν αξιοποίησαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, που τους κατασκεύασαν, στον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα», που είχε τον ίδιο στόχο, τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πηγών και αγορών στην περιοχή. Εγιναν έτσι το πρόσχημα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση δήθεν στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να επιστρέψουν και πάλι στην εξουσία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ