ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι ψηφοφορίες για την αποπομπή του Γιέλτσιν

Δε συγκέντρωσε καμία από τις πέντε κατηγορίες τον απαιτούμενο αριθμό των 300 ψήφων και, έτσι, δεν μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία καθαίρεσης

ΜΟΣΧΑ.-

Η συζήτηση για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Η ψηφοφορία που ακολούθησε δεν κατόρθωσε να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, που θα κινητοποιούσε τη διαδικασία καθαίρεσης του Ρώσου Προέδρου, αφού καμιά από τις κατηγορίες δε συγκέντρωσε τον αριθμό των 300 ψήφων που απαιτούνταν

Χτες το πρωί, αποφάνθηκαν πάνω στο θέμα της αποπομπής οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων. Στη συνέχεια, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν οι ψηφοφορίες χωριστά για κάθε μια από τις πέντε κατηγορίες. Οι πέντε κατηγορίες είχαν ως εξής: O Γιέλτσιν θεωρείται υπεύθυνος για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, επειδή στα τέλη του 1991 υπέγραψε μαζί με τους τότε ηγέτες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας τις συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, που οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι συμφωνίες αυτές παραβίασαν την εκφρασμένη ετυμηγορία του σοβιετικού λαού στο δημοψήφισμα που είχε προηγηθεί στις 17 Μάρτη και όπου η πλειοψηφία των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ενωσης. Από τη μεριά τους, οι σύμμαχοι του Γιέλτσιν υποστηρίζουν ότι η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, μετά, μάλιστα, από το αίτημα ανεξαρτησίας που υπέβαλε η Ουκρανία το 1991. Ο Γιέλτσιν κατηγορείται, ακόμη, για το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας και την αιματοχυσία τον Οκτώβρη του 1993. Η τέταρτη κατηγορία κατά του Γιέλτσιν αναφέρεται στην καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της χώρας. Ο Γιέλτσιν κατηγορείται, επίσης, για την κήρυξη του πολέμου κατά της Τσετσενίας την περίοδο 1994 - 1996, όπου ο ρωσικός στρατός γνώρισε την ταπείνωση από τους Τσετσένους αυτονομιστές και έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αντιμετωπιστεί η παράλογη βία στην περιοχή. Τέλος, ο Γιέλτσιν κατηγορείται για τη γενοκτονία κατά του ρωσικού λαού, εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης, στην οποία έχει οδηγήσει τη Ρωσία με τις καταστροφικές "μεταρρυθμίσεις" του.

Για την έγκριση αυτών των κατηγοριών, απαιτούνταν πλειοψηφία των δύο τρίτων (300 ψήφοι από τις 450). Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική (ανοιχτή). Αν έστω και μια κατηγορία από τις πέντε κατηγορίες υπερψηφιζόταν, έβαζε σε κίνηση μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου. Υποβολή προς επικύρωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο και μετά στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου και πάλι θα απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων για την επικύρωση της απόφασης της Κρατικής Δούμας.

Εξω από την Κρατική Δούμα, την ώρα της συνεδρίασης, για τρίτη μέρα, συνεχίστηκαν οι πικετοφορίες του λαού της Μόσχας, που ζητά την αποπομπή του Γιέλτσιν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις στο ΝΑΤΟ

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει αεροδρόμια στα πολεμικά αεροσκάφη, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αριστερών δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Μεμέτ Κιλίτσασλαν, σε δηλώσεις του, αποδοκίμασε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, σχετικά με την παραχώρηση τριών αεροδρομίων, με στόχο την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε:

"Η παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στο ΝΑΤΟ σημαίνει ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην κρίση στο Κοσσυφοπεδίου. Είναι πρόδηλο ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μουσουλμάνων του Κοσσυφοπεδίου, ούτε και τα ΝΑΤΟικά κράτη διαπνέονται από ανθρωπιστικά αισθήματα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ολοένα στρέφεται ενάντια στο ΝΑΤΟ. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας είναι ένας πόλεμος για την ηγεμονία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο αυτό, στο πλευρό της Αμερικής, σημαίνει ότι αποφάσισε να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ιππου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, κάτι που θα σημάνει ότι η Τουρκία θα κρίνεται μελλοντικά ως ανεπιθύμητη χώρα, όσον αφορά την ειρήνη στην περιοχή.

Τα πολεμικά αεροσκάφη των ιμπεριαλιστικών χωρών, ξεκινώντας από τα τουρκικά εδάφη, θα βομβαρδίσουν μία χώρα, με την οποία η Τουρκία δεν είχε καμία διαφορά. Και υπάρχει το ενδεχόμενο σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων να λάβει μέρος και ο τουρκικός στρατός. Οσο η χώρα μας κυβερνάται από την άρχουσα τάξη, σε συνεργασία με τα ξενόδουλα γεννοβόλια των ιμπεριαλιστών, δε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την άθλια αυτή κατάσταση".

Το Εργατικό Κόμμα, εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του παρατηρεί:

"Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει αμέσως την πολιτική που τη συνδέει με την Αμερική και τη Δύση. Η παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στο ΝΑΤΟ, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πολιτική εξάρτηση της χώρας μας από τις ΗΠΑ. Το αίτημα της Αμερικής για τη χρησιμοποίηση τουρκικών αεροπορικών βάσεων έχει χαρακτήρα πολιτικό και όχι στρατιωτικό. Ο διαμελισμός του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας θα αποτελέσει απαρχή μιας γενικότερης πολιτικής, που ενδέχεται να περιλάβει και την Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να αποσπαστεί αμέσως από το άρμα της Αμερικής και της Δύσης και να ακολουθήσει μία πολιτική, που θα έχει στόχο την ειρήνη στην περιοχή".

Το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να παίξουν ρόλο κυρίαρχης δύναμης στον κόσμο, στηρίζονται στην οικονομική και στρατιωτική ισχύ τους και δημιουργούν κράτη - δορυφόρους, έχοντας πάντα ως στόχο την επιτυχία του ρόλου τους σαν ηγεμονική δύναμη. Το HADEP είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλέξης ΦΙΛΙΟΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων

KIEBO.-

Διογκώνονται οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στην Ουκρανία, οι οποίοι, εδώ και καιρό, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει"αδυναμία" να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Ολοήμερες καθιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, σε δύο διαφορετικά ορυχεία της περιοχής Λούχανσκ. Ορισμένοι ανθρακωρύχοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη αδιαφορία των κυβερνώντων, αυτοτραυματίστηκαν. Στο ένα ορυχείο 7 απεργοί έκοψαν τις φλέβες τους, ενώ στο δεύτερο 24 χαράχτηκαν με μαχαίρι. Μέχρι χτες, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ο τραυματισμός τους είναιανησυχία για τη ζωή τους ή όχι.

Οι καθιστικές αυτές διαμαρτυρίες εντάσσονται σε ένα διογκούμενο κύμα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, που συγκλονίζουν τον κλάδο των ανθρακωρύχων στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, 130 ανθρακωρύχοι από την περιοχή της Λούχανσκ ξεκίνησαν πορεία προς το Κίεβο (πορεία 700 χιλιομέτρων), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συνταχθούν με απεργούς από άλλες περιοχές, αλλά και με χήρες συναδέλφων τους, που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα την ώρα εργασίας. Η ηγεσία του συνδικάτου των ανθρακωρύχων ανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί πανεθνικές κινητοποιήσεις για την 1η Ιουνίου.

Οι, περίπου, 400.000 Ουκρανοί ανθρακωρύχοι έχουν αρχίσει διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, εδώ και ένα χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι οι μισθοί που τους χρωστά η ουκρανική κυβέρνηση αγγίζουν, πλέον, τα 635 εκατομμύρια δολάρια ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί καμία προοπτική άρσης του αδιεξόδου.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Ισραήλ

Ραντεβού στην κάλπη

Αυτές τις στιγμές, τα μάτια πολλών από τα σπαρασσόμενα Βαλκάνια αλληθωρίζουν και προς Μέση Ανατολή, καθώς οι πολίτες του πιο "στρατηγικού παίκτη" στην περιοχή καλούνται αύριο να αναδείξουν νέο Κοινοβούλιο, νέο πρωθυπουργό, που θα κρίνουν και την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Οσο για την πραγματική ειρήνευση παραμένει στα αζήτητα, όπως και πολλά από τα σοβαρά προβλήματα της χώρας της περιοχής...

Σελίδες 44 - 45

Τουρκία

Σχηματισμός κυβέρνησης; Σε εκκρεμότητα

Το απρόβλεπτο, ως θεατρικό δρώμενο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής ζωής της χώρας. Η κάλπη ανέδειξε κάποια κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τους βασικούς ρόλους, ωστόσο ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός λογαριασμός...

Σελίδες 46 - 47

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Δούμας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ