ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Ινδονησία
Δονήσεις στο πολιτικό πεδίο προκαλούν οι ταραχές στα νησιά Μολούκα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ο ισχυρός απόηχος των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στα νησιά Μολούκα φαίνεται πως μεταφέρεται τα τελευταία 24ωρα και στη μητρόπολη της Ινδονησίας Τζακάρτα, προκαλώντας δυνατές δονήσεις στην κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ...

Χαρακτηριστικά γεγονότα του τελευταίου τριήμερου ήταν η μαζική διαδήλωση περίπου 100.000 Μουσουλμάνων στο κέντρο της Τζακάρτα, που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αιματηρές συμπλοκές στα νησιά Μολούκα κηρύσσοντας «τζιχάντ», δηλαδή ιερό πόλεμο, αλλά και το ακόλουθο «τελεσίγραφο» του επιφανούς Ινδονήσιου μουσουλμάνου ηγέτη και πολιτικού Αμιέν Ράις, προς τον Ινδονήσιο Πρόεδρο Ουαχίντ: «Εάν δε λυθούν τα προβλήματα στα νησιά Μολούκα μέσα σε ένα μήνα, τότε θα σταλούν στην περιοχή 10.000 Μουσουλμάνοι για να υπερασπίσουν τον ομόθρησκο πληθυσμό των νησιών»! Την ίδια ώρα, οι ταραχές στα νησιά Μολούκα κεντρίζουν το «ενδιαφέρον» των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου Ουαχίντ, εκ των οποίων ορισμένοι, όπως το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης, Χαμχάζ Χαζ, άδραξε την ευκαιρία των αιματηρών ταραχών για να καλέσει τους συμμάχους του Προέδρου να «αναθεωρήσουν» την υποστήριξή τους στη σημερινή ηγεσία της χώρας...

Οσον αφορά τη μαζική προχτεσινή διαδήλωση στην Τζακάρτα, αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από τους διαδηλωτές όχι μόνον τάσσονταν υπέρ της εξαπόλυσης ενός «ιερού πολέμου», αλλά και καταφέρονταν κατά της θρησκευτικής ανοχής, καλώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Ουαχίντ να «σταματήσει τους φόνους Μουσουλμάνων εξαπολύοντας σφαγές κατά Χριστιανών»! Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στη διαδήλωση ήταν: «Τζιχάντ», «Ετοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι τους μουσουλμάνους των νησιών Μολούκα», «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Μεταξύ των ομιλητών, που παρέστησαν στην παραπάνω συγκέντρωση, ήταν ο γνωστός Ινδονήσιος μουσουλμάνος ηγέτης και πολιτικός Αμιέν Ράις, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε έκκληση για την επαναφορά της τάξης και της ηρεμίας στην πρωτεύουσα των νησιών, Αμπόν, το συντομότερο δυνατόν. Περιέγραψε τις συγκρούσεις στα νησιά Μολούκα ως «γεγονότα που φανερώνουν κάποιες προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να πληγεί το Ισλάμ στην Ινδονησία», μία χώρα της οποίας το 90% των 210.000.000 είναι Μουσουλμάνοι! Σε άλλο, εξίσου ενδιαφέρον, σημείο της ομιλίας του ο Ράις έδωσε προθεσμία «ενός μήνα» στον Πρόεδρο Ουαχίντ, λέγοντας πως εάν μέχρι τότε δεν επιβληθεί η τάξη, «τότε είμαστε έτοιμοι να στείλουμε εκεί περί τα 10.000 άτομα που θα υπερασπιστούν τους Μουσουλμάνους»! Αλλοι ομιλητές επιχείρησαν να πείσουν τους διαδηλωτές να εγγραφούν σε καταλόγους εθελοντών στα νησιά Μολούκα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Χαμχάζ Χαζ, πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Ουαχίντ, κάλεσε όλες τις κυβερνητικές παρατάξεις να αναθεωρήσουν την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Ουαχίντ, «σε περίπτωση που αποτύχει να λύσει το πρόβλημα» στα νησιά Μολούκα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μάλλον σε σχετικώς «πρόσφορο» έδαφος, μια που στη διάρκεια της παραπάνω διαδήλωσης δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές καλούσαν και την αντιπρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, να παραιτηθεί φωνάζοντας: «Μέγκα, η σιωπή σου είναι δηλητήριο για την Αμπόν».

Στο μεταξύ, πάντως, η κυβέρνηση του Προέδρου Ουαχίντ επιχειρεί να επαναφέρει την ομαλότητα στα πολυτάραχα νησιά με τη δύναμη των όπλων. Συνεχίζει έτσι την εκεί αποστολή χιλιάδων Ινδονήσιων στρατιωτών, ενώ τελευταία προέβη στην επιβολή ναυτικού αποκλεισμού, προκειμένου να εμποδιστεί στα παρακείμενα νησιά η φυγάδευση όσων ενόπλων λαμβάνουν ενεργά μέρος στις ταραχές. «Ο ναυτικός αποκλεισμός επιβάλλεται για να εμποδίσει την πρόσβαση πλοίων στα νησιά Μολούκα με ασαφείς αποστολές» ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας, ναύαρχος Οντοουίργιο, προσθέτοντας πως άρχισαν ήδη τις περιπολίες τους στην περιοχή εννιά πολεμικά πλοία και πέντε αεροσκάφη.

Οπως είναι γνωστό, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους των νησιών Μολούκα άρχισαν τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 1999 και έως σήμερα εκτιμάται ότι έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 1.300 ατόμων, τον τραυματισμό 2.300 άλλων, τον πυρπόληση 8.500 κτιρίων, εκ των οποίων τα 122 ήταν τόποι λατρείας των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Οσο για τους πρόσφυγες; Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες...

Εκουαδόρ
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις με στόχο την παραίτηση του Προέδρου

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Associated Press

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
ΚΙΤΟ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής πετρελαίου στο Εκουαδόρ προειδοποίησαν χτες πως θα κλιμακώσουν επ' αόριστον τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της χώρας, Χαμίλ Μαχαούντ, δεν παραιτηθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Δεν είναι όμως μόνον οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής και διύλισης πετρελαίου, αλλά μία πλειάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων που αυτή την περίοδο προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση που πλήττει το Εκουαδόρ. Στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκονται και κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ομάδες αυτόχθονων κατοίκων του Εκουαδόρ που προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Ολα αυτά, ενώ η σημαντικής συμμετοχής διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης κατεστάλη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση δακρυγόνων και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση του Προέδρου Μαχαούντ.

Οσο για τον πρόεδρο Μαχαούντ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, στη μαζική υποτίμηση της αξίας του εθνικού νομίσματος της χώρας και στην αύξηση του εξωτερικού χρέους, αυτός δέχτηκε χτες την... υποστήριξη του ομολόγου του των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μπενχαμίν Ορτίς, ο «Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε με σταθερό τρόπο το θαυμασμό του και την υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο Μαχαούντ»...

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανακοίνωσε χτες πως έγινε αποδέκτης πρόσκλησης από το «Λαϊκό Μέτωπο», το οποίο προτείνει την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Μαχαούντ με ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτείται από εκπροσώπους των εργαζομένων και πολιτικών οργανώσεων της χώρας.

Το τελευταίο εξάμηνο, η κυβέρνηση του Προέδρου Μαχαούντ βάλλεται από πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι τον λοιδορούν για ανικανότητα στο χειρισμό των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ανατολικό Τιμόρ
Διαδήλωση για την ανεργία που πλησιάζει το... 100%!

ΝΤΙΛΙ.-

Η πρόσφατη διαδήλωση κατοίκων της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, είχε αυτή τη φορά σημείο αναφοράς έναν άλλο "αργό θάνατο" στον οποίο φαίνεται πως έχουν καταδικαστεί οι κάτοικοι του πολύπαθου αυτού νησιού, αυτή τη φορά, από την εκεί αποστολή του ΟΗΕ: την ανεργία και τα γνωστά συνεπακόλουθά της που πλήττει το 100% του ντόπιου πληθυσμού...

Η διαδήλωση κατά της ανεργίας, που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μέρες, στο Ντίλι ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση πολιτών κατά της διοίκησης της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ, μετά την άφιξή της το περασμένο φθινόπωρο (20 Σεπτέμβρη '99). Αφορμή για την πραγματοποίησή της στάθηκε η προ ημερών άφιξη ομάδας Ινδονήσιων εργατών που προσελήφθησαν από την αποστολή του ΟΗΕ στο Ανατ.Τιμόρ για τις ανάγκες κατασκευής πίστας ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο του Ντίλι. Οι διαδηλωτές απαίτησαν οι θέσεις εργασίας να αναπληρωθούν από τους κατοίκους του νησιού και όχι από τους Ινδονήσιους εργάτες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά επειδή σχεδόν το 100% του εργατικού δυναμικού του νησιού πλήττεται από την ανεργία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να βρούμε δουλιά, μιας που έχουμε και την ανάλογη εμπειρία», είπε ο Κρεστάβου Περιέρα, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά πως στο Α.Τιμόρ είναι «πολύ πιο εύκολο να καταμετρηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων από εκείνον των άνεργων που ξεπερνούν τις δεκάδες χιλιάδες». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν: «Οι Ανατολικοτιμορέζοι χρειάζονται τροφή και φάρμακα, όχι ξενοδοχεία και ντισκοτέκ». Αναφορά στα δύο από τα πρώτα έργα που έσπευσε να ξεκινήσει η διοίκηση του ΟΗΕ, με σκοπό τη διευκόλυνση των μελών της αποστολής του Οργανισμού... Αλλοι, μάλιστα, κάλεσαν τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών να ελέγξουν τις τιμές της αγοράς τροφίμων, να καθορίσουν τα όρια των κατώτατων αμοιβών για τους εργαζόμενους και να βελτιώσουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σ' όλο το νησί.

Οπως είναι γνωστό τα Ηνωμένα Εθνη ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του νησιού μετά την άφιξη της αποστολής του Οργανισμού στο νησί, στις 20 Σεπτέμβρη, με τότε σκοπό την αναχαίτιση του αιματοκυλίσματος που ξεκίνησε λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Αυγούστου. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κληθεί να οδηγήσουν τη χώρα στην οδό της ανεξαρτησίας σε μία περίοδο δύο έως τριών χρόνων.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής εξουσίας που έχουν στήσει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ανατ. Τιμόρ, Βραζιλιάνος, Σέρζιο ντε Μέγιου, αρκέστηκε να σχολιάσει τη διαδήλωση ως «ένδειξη της απογοήτευσης των κατοίκων του νησιού», εκφράζοντας την κατανόησή του για «το πλήθος των προβλημάτων, με την ανεργία να έρχεται πρώτη στη λίστα». Στο τέλος, ο ντε Μέγιου συνέστησε... υπομονή, λέγοντας πως το ποσό των 520 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη σε συνάντηση δωρητών στο Τόκιο θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων υποδομής και ανακατασκευής των κατεστραμμένων περιοχών από τις πρόσφατες λεηλασίες των παραστρατιωτικών ομάδων στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ