Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ανατολικό Τιμόρ
Διαδήλωση για την ανεργία που πλησιάζει το... 100%!

ΝΤΙΛΙ.-

Η πρόσφατη διαδήλωση κατοίκων της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, είχε αυτή τη φορά σημείο αναφοράς έναν άλλο "αργό θάνατο" στον οποίο φαίνεται πως έχουν καταδικαστεί οι κάτοικοι του πολύπαθου αυτού νησιού, αυτή τη φορά, από την εκεί αποστολή του ΟΗΕ: την ανεργία και τα γνωστά συνεπακόλουθά της που πλήττει το 100% του ντόπιου πληθυσμού...

Η διαδήλωση κατά της ανεργίας, που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μέρες, στο Ντίλι ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση πολιτών κατά της διοίκησης της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ, μετά την άφιξή της το περασμένο φθινόπωρο (20 Σεπτέμβρη '99). Αφορμή για την πραγματοποίησή της στάθηκε η προ ημερών άφιξη ομάδας Ινδονήσιων εργατών που προσελήφθησαν από την αποστολή του ΟΗΕ στο Ανατ.Τιμόρ για τις ανάγκες κατασκευής πίστας ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο του Ντίλι. Οι διαδηλωτές απαίτησαν οι θέσεις εργασίας να αναπληρωθούν από τους κατοίκους του νησιού και όχι από τους Ινδονήσιους εργάτες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά επειδή σχεδόν το 100% του εργατικού δυναμικού του νησιού πλήττεται από την ανεργία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να βρούμε δουλιά, μιας που έχουμε και την ανάλογη εμπειρία», είπε ο Κρεστάβου Περιέρα, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά πως στο Α.Τιμόρ είναι «πολύ πιο εύκολο να καταμετρηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων από εκείνον των άνεργων που ξεπερνούν τις δεκάδες χιλιάδες». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν: «Οι Ανατολικοτιμορέζοι χρειάζονται τροφή και φάρμακα, όχι ξενοδοχεία και ντισκοτέκ». Αναφορά στα δύο από τα πρώτα έργα που έσπευσε να ξεκινήσει η διοίκηση του ΟΗΕ, με σκοπό τη διευκόλυνση των μελών της αποστολής του Οργανισμού... Αλλοι, μάλιστα, κάλεσαν τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών να ελέγξουν τις τιμές της αγοράς τροφίμων, να καθορίσουν τα όρια των κατώτατων αμοιβών για τους εργαζόμενους και να βελτιώσουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σ' όλο το νησί.

Οπως είναι γνωστό τα Ηνωμένα Εθνη ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του νησιού μετά την άφιξη της αποστολής του Οργανισμού στο νησί, στις 20 Σεπτέμβρη, με τότε σκοπό την αναχαίτιση του αιματοκυλίσματος που ξεκίνησε λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Αυγούστου. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κληθεί να οδηγήσουν τη χώρα στην οδό της ανεξαρτησίας σε μία περίοδο δύο έως τριών χρόνων.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής εξουσίας που έχουν στήσει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ανατ. Τιμόρ, Βραζιλιάνος, Σέρζιο ντε Μέγιου, αρκέστηκε να σχολιάσει τη διαδήλωση ως «ένδειξη της απογοήτευσης των κατοίκων του νησιού», εκφράζοντας την κατανόησή του για «το πλήθος των προβλημάτων, με την ανεργία να έρχεται πρώτη στη λίστα». Στο τέλος, ο ντε Μέγιου συνέστησε... υπομονή, λέγοντας πως το ποσό των 520 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη σε συνάντηση δωρητών στο Τόκιο θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων υποδομής και ανακατασκευής των κατεστραμμένων περιοχών από τις πρόσφατες λεηλασίες των παραστρατιωτικών ομάδων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ