Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Εκουαδόρ
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις με στόχο την παραίτηση του Προέδρου

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Associated Press

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
ΚΙΤΟ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής πετρελαίου στο Εκουαδόρ προειδοποίησαν χτες πως θα κλιμακώσουν επ' αόριστον τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της χώρας, Χαμίλ Μαχαούντ, δεν παραιτηθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Δεν είναι όμως μόνον οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής και διύλισης πετρελαίου, αλλά μία πλειάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων που αυτή την περίοδο προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση που πλήττει το Εκουαδόρ. Στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκονται και κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ομάδες αυτόχθονων κατοίκων του Εκουαδόρ που προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Ολα αυτά, ενώ η σημαντικής συμμετοχής διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης κατεστάλη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση δακρυγόνων και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση του Προέδρου Μαχαούντ.

Οσο για τον πρόεδρο Μαχαούντ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, στη μαζική υποτίμηση της αξίας του εθνικού νομίσματος της χώρας και στην αύξηση του εξωτερικού χρέους, αυτός δέχτηκε χτες την... υποστήριξη του ομολόγου του των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μπενχαμίν Ορτίς, ο «Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε με σταθερό τρόπο το θαυμασμό του και την υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο Μαχαούντ»...

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανακοίνωσε χτες πως έγινε αποδέκτης πρόσκλησης από το «Λαϊκό Μέτωπο», το οποίο προτείνει την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Μαχαούντ με ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτείται από εκπροσώπους των εργαζομένων και πολιτικών οργανώσεων της χώρας.

Το τελευταίο εξάμηνο, η κυβέρνηση του Προέδρου Μαχαούντ βάλλεται από πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι τον λοιδορούν για ανικανότητα στο χειρισμό των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ