ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Αδυναμία «κατανόησης»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ήταν σαφέστατη, αλλά η «Αυγή» - απ' ό,τι φαίνεται - αδυνατεί να την κατανοήσει. Μιλάμε για την πρόταση του Αλ. Αλαβάνου, περί ανάληψης διακομματικής νομοθετικής πρωτοβουλίας «ώστε να απαγορευτεί η επιστράτευση εφόσον υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που κρίνει νόμιμη την απεργία» και τη σχετική απάντηση της Αλ. Παπαρήγα, στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Εμφανώς σε δύσκολη θέση από την πρόταση διαλόγου» βρέθηκε η γραμματέας του ΚΚΕ, γράφει η χτεσινή «Αυγή». Αυτό κατάλαβε, από την ξεκάθαρη και κατηγορηματική τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα, ότι το ΚΚΕ δε στηρίζει την αντεργατική νομιμότητα του κατεστημένου και είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην επιστράτευση απεργών, είτε οι απεργίες κρίνονται νόμιμες είτε παράνομες από τα δικαστήρια. Προφανώς, ειδικά το τελευταίο ξεφεύγει από τις... δυνατότητες κατανόησης της «Αυγής». Βλέπετε, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη αποτελεί έναν εκ των βασικών θεσμών του αστικού κράτους...

... και επικίνδυνες αυταπάτες

Ετσι ή αλλιώς, όμως, η σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ κάνει σκόπιμες ορισμένες επισημάνσεις. Πρώτον, υποτίθεται πως γίνεται για να προστατεύσει το δικαίωμα της απεργίας. Στην πραγματικότητα, όμως, θέλει να κάνει σαφέστερο το καθεστώς του περιορισμού του. Κι ακόμη περισσότερο, θέτει το καθεστώς αυτό στη «διακριτική ευχέρεια» των αστικών δικαστηρίων και της αντεργατικής νομιμότητας του κράτους της πλουτοκρατίας. Δεύτερον, η πρόταση Αλαβάνου βάζει σε κίνδυνο αυτές τις ίδιες τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η απάντηση του Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση Αλαβάνου και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να είναι καθαρό σε ποιες περιπτώσεις γίνεται πολιτική επιστράτευση και καταργείται το δικαίωμα της απεργίας. Τρίτον, οι συχνές αναφορές του προέδρου του ΣΥΝ στις άλλες χώρες της ευρωένωσης, όπου δήθεν είναι αδιανόητα τέτοια αντεργατικά μέτρα, φανερώνουν απλώς τις σχετικές αυταπάτες της ηγεσίας του ΣΥΝ. Αμφιβάλλει κανείς ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις οποιασδήποτε καπιταλιστικής χώρας δε θα έχουν τον παραμικρό δισταγμό για την επιβολή τέτοιων ή ακόμη χειρότερων μέτρων, εάν οξυνθεί η ταξική πάλη και το εργατικό - λαϊκό κίνημα αμφισβητήσει την κυριαρχία των δυνάμεων αυτών;

Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν κάποιοι πρώην κομμουνιστές και αριστεροί έχουν «ξεχάσει» διά παντός ότι η ταξική πάλη γυρίζει τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης...

Η «κινητοποίηση» της ΑΔΕΔΥ

Μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες δηλαδή ώρες πριν τη χτεσινή στάση εργασίας, κανείς δεν ήξερε, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, σε ποιες περιοχές της Ελλάδας είχε κηρυχτεί στάση εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η πρώτη απόφαση που είχε ληφθεί από την ΑΔΕΔΥ, την προηγούμενη βδομάδα, όριζε ότι η χτεσινή στάση εργασίας αφορούσε μόνο στην Αττική. Προχτές, με δελτίο Τύπου, ανακοινώθηκε ότι εκτός από την Αττική θα γίνει και παμμακεδονική στάση εργασίας. Για την τελευταία όμως δεν υπήρχε απόφαση της ΑΔΕΔΥ και για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τα νομαρχιακά τμήματα της Μακεδονίας. Ωστόσο, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ήταν άγνωστο ποια άλλα νομαρχιακά τμήματα είχαν πάρει τέτοια απόφαση και αν είχαν πάρει... Το γεγονός είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν μια κινητοποίηση, πριν καλά καλά την κηρύξουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ακουστεί μια «τουφεκιά στον αέρα», να βγουν στο γυαλί της τηλεόρασης κι ύστερα, τα τραπέζια του «διαλόγου» να είναι καλά...

Ολα στο ύψος τους

«Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια δουλιάς μας υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις σε ποσοστό 70%. Ποιος μπορεί τώρα να μιλήσει για επικοινωνιακά τεχνάσματα λοιπόν;».

Τα παραπάνω αναφέρει ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στον απολογισμό του έργου του, που έδωσε προχτές το βράδυ στους υγειονομικούς συντάκτες.

Δεν ξέρουμε, αν είναι το 70% ή το 80% του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Είναι σαφές, όμως, ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν και οι κυριότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στα δυο χρόνια κινήθηκαν στην κατεύθυνση της έντασης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας αποτέλεσε και την ...πρωτοπορία στις λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Γι' αυτό και οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έμειναν στο ύψος τους - πάνω από 46% των συνολικών δαπανών Υγείας, όπως σ' όλη την περασμένη δεκαετία. Κι έτσι, «όποιος έχει χρήματα απολαμβάνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ για όποιον δεν έχει, η πρόσβαση και η χρήση των υπηρεσιών είναι δυσχερέστερη», όπως διαπίστωνε και στο Κυβερνητικό της Πρόγραμμα (σελίδα 9) η ΝΔ.

Κι όταν πληρώνουν οι εργαζόμενοι, κερδίζουν οι επιχειρηματίες. Ο χώρος της Υγείας προσφέρει «πλούσια περιθώρια καθαρού κέρδους... σχεδόν τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση στην ελληνική οικονομία», διαπίστωνε έρευνα της εταιρίας HELLASTAT, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Γενάρη 2006.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μαχαίρι δε θα 'φτανε στο κόκαλο...

Στους «φτωχοδιάβολους»! Μέχρι εκεί έφτασε το «μαχαίρι». Η απόφαση του δικαστηρίου για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζει όλος ο κόσμος. Οτι το χέρι του νόμου, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης, έχουν όρια. Δεν μπορεί (έτσι είναι φτιαγμένη, να προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία) να αγγίξει ούτε τρίχα, από εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες. Ετσι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος οδηγήθηκαν γραμμή στη φυλακή με 19 και 16 χρόνια, αντίστοιχα, στην πλάτη ο καθένας. Το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτοί και μόνο έπρεπε να πληρώσουν για τους 80 νεκρούς. Οι εφοπλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι. Ομως, η πρόκληση δε σταματάει εδώ. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο θάνατος των 80 ανθρώπων δεν αφορά τους εφοπλιστές. Ούτε τους μηχανισμούς ελέγχου αξιοπλοΐας των πλοίων. Κι αυτοί εργαλεία των εφοπλιστών είναι. Η υποτυπώδης ποινή που επέβαλε στους εφοπλιστές αφορά τους ζωντανούς γιατί ...από αμέλεια, δηλαδή «κατά λάθος», τους εξέθεσαν σε κίνδυνο!

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη. Οι ...σχετικές κατευθύνσεις στους δικαστές να «ρίξουν στα μαλακά» τους εφοπλιστές είχαν δοθεί από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που η θάλασσα της Πάρου ξέβραζε πτώματα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, αυτός που είχε επικυρώσει για το χατίρι του πλοιοκτήτη Κληρονόμου τα δρομολόγια του «ΣΑΜΙΝΑ» αντί να το στείλει στο διαλυτήριο, έσπευσε να τα βάλει με τους «στραβούς ναυτεργάτες που δεν είδαν ολόκληρους βράχους». Πρεμούρα του ήταν να «βγάλει λάδι» το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την πολιτική που ανάγει τα κέρδη του σε ιερό και όσιο. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την πολιτική της υπέρ των εφοπλιστών έστρωσε το δρόμο για την «απαλλαγή» τους από τη Δικαιοσύνη.

Με απλά λόγια: Οι υπεύθυνοι και οι αιτίες που έστειλαν στον πάτο της θάλασσας το «ΣΑΜΙΝΑ» όχι απλά παραμένουν, αλλά απειλούν πλέον ευθέως τη ζωή επιβατών, ναυτεργατών, εργαζομένων. Ακόμα και αυτά τα ελλιπέστατα μέτρα που προβλέπονταν για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα εξανεμίστηκαν, γιατί ενοχλούσαν τους εφοπλιστές. Τελευταίο «κατόρθωμα» των πολιτικών εκπροσώπων των εφοπλιστών είναι το νομοσχέδιο της ΝΔ. Αυτό που ξεσήκωσε στο πόδι τους ναυτεργάτες και με το μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα έκαναν το στόχο απόσυρσής του και συνολικά την απόκρουση της εφοπλιστόδουλης πολιτικής υπόθεση της εργατικής τάξης.

Το νομοθετικό αυτό εξάμβλωμα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραδίδοντας ναυτεργάτες και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην ασυδοσία των εφοπλιστών, ενώ «βγάζει από τη μέση» ακόμα και αυτούς τους ανάπηρους διεθνείς κανόνες «περί αστικής ευθύνης» για τους εφοπλιστές που περιείχε η ελληνική νομοθεσία. Και έχουν από πάνω το θράσος αυτοί των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτοί που «στήνουν στα πέντε μέτρα» την ανθρώπινη ζωή στα καράβια για τα κέρδη των εφοπλιστών, να χαρακτηρίζουν «ακρότητες» τη μεγάλη ναυτεργατική απεργία! Ομως, όσο και αν λυσσάνε τα υποχείρια των εφοπλιστών η απεργία των ναυτεργατών άνοιξε δρόμο. Το μέτωπο ναυτεργατών, αγροτών, νησιωτών, εργαζομένων, όπως κουρέλιασε την πολιτική επιστράτευση, ακόμα πιο αποφασιστικά θα δώσει και τις επόμενες ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται. Η πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής, άκρως επικίνδυνης πολιτικής θα είναι και η δικαίωση των 80 νεκρών του «ΣΑΜΙΝΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ