ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πρώτο καθήκον η δουλιά στην εργατική τάξη

"Η μέχρι τώρα δράση και εμπειρία της ΚΟ Θεσσαλίας δείχνει πως δημιουργούνται ισχυρές δυνατότητες, ώστε ο στόχος - της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου - να πάρει συγκεκριμένη μορφή, να ριζώσει και να μονιμοποιηθεί ως σχήμα οργάνωσης και πάλης του λαϊκού κινήματος. Αυτήν την εμπειρία που αποκτήθηκε στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να την αξιοποιήσουμε για κοινή δράση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής". Τα παραπάνω είναι μία από τις βασικές εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ που έγινε στο Βόλο. Η Συνδιάσκεψη δηλώνει την απόφαση των κομματικών δυνάμεων στην περιοχή να ανατρέψουν την πεισματική αντίδραση των πολιτικών και ταξικών μας αντιπάλων, που με όλα τα μέσα προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαϊκό κίνημα σε επιμέρους ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια και να μετεξελιχθεί το Μέτωπο "σε επιτελείο καθοδήγησης του αντιμονοπωλιακού και στη συνέχεια αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού αγώνα όχι μόνο της αγροτιάς, αλλά του κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων της Θεσσαλίας, όλων των λαϊκών δυνάμεων και κινημάτων". Για την υλοποίηση του στόχου η ΚΟ Θεσσαλίας εκτιμά ότι χρειάζονται ειδικές επεξεργασίες, ιεραρχήσεις και προσαρμογές στα δεδομένα της περιοχής. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρώτο καθήκον που χρεώθηκε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας που εκλέχθηκε από τη Συνδιάσκεψη.

Πρώτο καθήκον

"Πρώτο και άμεσο καθήκον, η ενίσχυση της δουλιάς μας στην εργατική τάξη". Με τη φράση αυτή άρχισε την παράθεση των προτεραιοτήτων της ΚΟ Θεσσαλίας ο Γ. Χώτος,παρουσιάζοντας στη Συνδιάσκεψη την εισήγηση του απερχόμενου Συντονιστικού Οργάνου της Περιοχής. Τόσο από την εισήγηση όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε καθαρό πως στην περιοχή, ειδικά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη της δουλιάς των κομμουνιστών στη βάση προβλημάτων όπως η ανεργία και η αποβιομηχάνιση, η εισοδηματική πολιτική και η κοινωνική ασφάλιση. Δεύτερο ζήτημα που αναδείχτηκε ήταν η δουλιά στην ύπαιθρο, καθώς - όπως αναφέρει η σχετική στατιστική - το 60% του πληθυσμού βρίσκεται εκτός των μεγάλων πόλεων. Εκεί επίσης βρίσκεται απλωμένο και το μεγαλύτερο ποσοστό των κομματικών δυνάμεων. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα κενά και οι αδυναμίες στη δουλιά που προηγήθηκε, από την εισήγηση εντοπίστηκε επίσης το γεγονός ότι οι θέσεις των κομμουνιστών έγιναν αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων και γιατί πατούσαν γερά στο έδαφος των προβλημάτων και γιατί οι κομμουνιστές συνδικαλιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. "Αντικειμενικά η ύπαιθρος είναι σήμερα προνομιακός χώρος για την εκλαϊκευση της πολιτικής μας και το ανέβασμα της επιρροής του Κόμματος", σημειώνεται στην εισήγηση, όπου επίσης τονίζεται ότι "ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στο πώς τα αιτήματα και οι αγώνες θα πάρουν πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά". Στην ανάλυση των καθηκόντων για το επόμενο διάστημα, ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία και δράση του αγροτικού συλλόγου, καθώς - όπως εκτιμήθηκε - η μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις ήταν κύρια από χωριά όπου λειτουργεί ο αγροτικός σύλλογος. Ως τρίτο μέτωπο για το επόμενο διάστημα εντοπίζεται αυτό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των οποίων τα προβλήματα εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμένα στα αστικά κέντρα. Ενα τέταρτο μέτωπο για τη δουλιά της οργάνωσης είναι αυτό του κινήματος της νεολαίας, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη στο μέτωπο των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων, πηγή ανανέωσης και ενδυνάμωσης των γραμμών του. Ειδικές αναφορές έγιναν στο κίνημα ειρήνης, καθώς στη Θεσσαλία εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, καθώς επίσης και στην υπόθεση του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπου εκτιμάται ότι η δουλιά είναι ακόμα αρκετά πίσω από τις δυνατότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι "δεν μπορεί να συγκεντρώνονται χιλιάδες αγρότες στις ομιλίες και στα ψηφίσματα, να αναδεικνύουμε το ρόλο της ΕΕ και να μη μαζεύουμε καμία υπογραφή από τους συγκεντρωμένους για το δημοψήφισμα".

Στόχοι

Ειδικό βάρος δόθηκε στη συζήτηση για την εκλογική προετοιμασία των κομματικών δυνάμεων, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της οργάνωσης του ΚΚΕ. Ως προς το δεύτερο εντοπίστηκαν τρία σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί βάρος: Η ιδεολογική δουλιά σε όλη την έκταση της οργάνωσης, η αποφασιστική ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος με "νέο αίμα" και η βελτίωση της δουλιάς των στελεχών. Με την απόφαση της Συνδιάσκεψης καθορίστηκαν ειδικοί στόχοι σε ό,τι αφορά την κομματική οικοδόμηση στους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες εργαζομένων, όπως και ειδικά πλάνα που αφορούν την ιδεολογική δουλιά. Για τα μέτωπα πάλης του επόμενου διαστήματος εκτιμήθηκε ότι "η κατάσταση των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, θα επιδεινωθεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα στο χώρο της Θεσσαλίας, όπου το παραγωγικό οικοδόμημα στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική στις περισσότερες περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αγροτικές από τη στιγμή που η αγροτική οικονομία δέχεται καταστροφικά χτυπήματα. Αρα την υπόθεση του μαζικού κινήματος θα πρέπει να τη δούμε ως σύνολο στη λογική του μετώπου, με την αλληλοσύνδεση που έχουν οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες της Θεσσαλίας". Στη βάση αυτής της εκτίμησης καθορίστηκαν οι ειδικοί στόχοι για το εργατικό, το αγροτικό και το κίνημα των ΕΒΕ.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας εκλέχτηκε ο Γιάννης Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Κάλεσμα, πριν απ' όλους, στα ίδια τα πρώτα στελέχη του Κόμματος στην περιοχή, να ανοιχτούν πλατιά, να πλησιάσουν τον κόσμο, να δώσουν το παράδειγμα με την πρωτοπόρα δουλιά τους, απηύθυνε, μιλώντας στη συνδιάσκεψη ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο κεντρικό καθήκον που βάζουν οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, ο Σπ. Στριφτάρης, τόνισε πως η Θεσσαλία είναι μια περιοχή, όπου με προνομιακούς όρους μπορεί να χτιστεί το μέτωπο. Εχει, σημείωσε, και σημαντικό αριθμό εργατών, και φτωχή και μεσαία αγροτιά, και επαγγελματοβιοτέχνες. Αντικειμενικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να προωθήσουμε τους στόχους του συνεδρίου. Χρειάζεται, όμως, συνέχισε, να συνδέσουμε ορισμένα πράγματα: Ποιοι συμμετέχουν στο μέτωπο; Ολοι όσοι έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια. Ολοι οι εργάτες, ένα σημαντικό μέρος της αγροτιάς, ένα σημαντικό μέρος των ΕΒΕ, οι νεολαίοι. Πώς θα γίνει αυτό; Θα σηκώσουμε κάποια σημαία και "όσοι πιστοί προσέλθετε"; Θα πλησιάσουμε τον κόσμο. Θα μιλήσουμε με τους εργάτες, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, θα εξηγήσουμε ότι δε φτάνουν μόνο οι αγώνες για τα επιμέρους προβλήματα. Θα παλέψουμε και γι' αυτά, αλλά δε φτάνει. Θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει και γιατί χρειάζεται μέτωπο, ενάντια στην αιτία που γεννά τα επιμέρους προβλήματα.

Τα στελέχη μπροστά

Για να δουλέψουμε, όμως, έτσι χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων του Κόμματος. Χρειάζεται να στηθούν οργανώσεις εκεί που δεν έχουμε, να ριζώσουν καλύτερα όπου έχουμε. Χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, στους συνεταιρισμούς. Και αυτό δε θα γίνει μόνο του. Δε θα γίνει, αν ο κόσμος δε βλέπει διαρκώς τους κομμουνιστές μπροστά στους αγώνες. Αν πριν απ' όλους δεν μπουν μπροστά τα ίδια τα στελέχη του Κόμματος. Αν τα στελέχη μας δε στρατευτούν πρώτα σ' αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να μιλάμε για προϋποθέσεις έναρξης της διαδικασίας οικοδόμησης του μετώπου. Αν εμείς με τη δράση μας δε συμβάλουμε, για παράδειγμα, στο συντονισμό του αγώνα των αγροτών με αυτόν των εργατών, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Αποφασιστικά, λοιπόν, πρέπει να μπούμε μπροστά, πρώτα τα στελέχη, το σύνολο των δυνάμεών μας. Ανατρέποντας με τη δράση μας τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεών μας. Συμβάλλοντας στο να μετατραπεί αυτό που λέμε δικαίωση της πολιτικής μας σε εμπιστοσύνη προς τους κομμουνιστές, που θα εκφραστεί και με την ανάδειξή τους στα όργανα του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό σημαίνει ότι δε φτάνει να δουλέψουμε, για να υπάρχουν αγώνες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν. Πρέπει πιο συστηματικά να ασχοληθούμε με τους συνεταιρισμούς και τις εκλογές σ' αυτούς που επίσης θα γίνουν σύντομα. Να δώσουμε συντονισμένα τη μάχη σε όλη την περιοχή, ανοιχτά με την ιδιότητα του κομμουνιστή.

Με τα προβλήματα

Για την οικοδόμηση του μετώπου πρέπει να ασχοληθούμε συστηματικά με τα προβλήματα του λαού. Να δούμε τι είναι αυτό που "δένει" τα διάφορα στρώματα. Ενα, κύριο, είναι η ανεργία. Να ασχοληθούμε με αυτό όχι θεωρητικά, αλλά συγκεκριμένα. Είναι τα θέματα της παιδείας και της υγείας, είναι επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία, θέματα που "δένουν" μεταξύ τους διάφορα στρώματα. Αξιοποιώντας καθημερινά τον "Ριζοσπάστη", να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να ανοίγουμε δρόμους για τα συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια θεωρητικά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια, συνοπτικά, σε ορισμένα ζητήματα της άμεσης πολιτικής πάλης ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε: Την ανάγκη να είναι σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Κόμματος για το ενδεχόμενο εκλογών. Να ενταθούν οι προσπάθειες ενάντια στις διάφορες ντιρεκτίβες της ΕΕ και οι προσπάθειες ενημέρωσης του κόσμου για την ανάγκη να γίνει δημοψήφισμα. Μέτωπο πρέπει να ανοίξει επίσης, είπε και για το θέμα των εξοπλισμών. Να πάμε, είπε χαρακτηριστικά και να ρωτήσουμε τον κόσμο: Τι θέλει; αεροπλάνα η έργα αξιοποίησης των νερών του Πηνειού;

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα που στηρίζουν το κυβερνητικό κόμμα με ψευτοδιλήμματα, τόνισε την ανάγκη οι κομμουνιστές με την πρωτοπόρα δράση τους να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με αυτόν τον κόσμο. Αυτό, είπε, θέλει πολλή δουλιά και είναι από τα πρώτα μας καθήκοντα. Μην το μπερδεύουμε με αυτό που λένε ορισμένοι "να πάμε όλοι μαζί". Δεν εννοούμε αυτό. Είμαστε διαφορετικοί από τα άλλα κόμματα. Αλλά δε θα ξεχωρίζουμε τον εργάτη και τον αγρότη με βάση το αν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ό,τι άλλο. Με τον κόσμο αυτό θα πάμε να δουλέψουμε. Και θα προχωρήσουμε μαζί με όλους όσοι θέλουν να παλέψουν μαζί μας στα διάφορα μέτωπα που ανοίγονται.

Πρώτο καθήκον η δουλιά στην εργατική τάξη ενάντια στην ανεργία και στη

Πρώτο καθήκον η δουλιά στην εργατική τάξη, ενάντια στην ανεργία και στη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ