Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πρώτο καθήκον η δουλιά στην εργατική τάξη

"Η μέχρι τώρα δράση και εμπειρία της ΚΟ Θεσσαλίας δείχνει πως δημιουργούνται ισχυρές δυνατότητες, ώστε ο στόχος - της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου - να πάρει συγκεκριμένη μορφή, να ριζώσει και να μονιμοποιηθεί ως σχήμα οργάνωσης και πάλης του λαϊκού κινήματος. Αυτήν την εμπειρία που αποκτήθηκε στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να την αξιοποιήσουμε για κοινή δράση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής". Τα παραπάνω είναι μία από τις βασικές εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ που έγινε στο Βόλο. Η Συνδιάσκεψη δηλώνει την απόφαση των κομματικών δυνάμεων στην περιοχή να ανατρέψουν την πεισματική αντίδραση των πολιτικών και ταξικών μας αντιπάλων, που με όλα τα μέσα προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαϊκό κίνημα σε επιμέρους ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια και να μετεξελιχθεί το Μέτωπο "σε επιτελείο καθοδήγησης του αντιμονοπωλιακού και στη συνέχεια αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού αγώνα όχι μόνο της αγροτιάς, αλλά του κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων της Θεσσαλίας, όλων των λαϊκών δυνάμεων και κινημάτων". Για την υλοποίηση του στόχου η ΚΟ Θεσσαλίας εκτιμά ότι χρειάζονται ειδικές επεξεργασίες, ιεραρχήσεις και προσαρμογές στα δεδομένα της περιοχής. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρώτο καθήκον που χρεώθηκε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας που εκλέχθηκε από τη Συνδιάσκεψη.

Πρώτο καθήκον

"Πρώτο και άμεσο καθήκον, η ενίσχυση της δουλιάς μας στην εργατική τάξη". Με τη φράση αυτή άρχισε την παράθεση των προτεραιοτήτων της ΚΟ Θεσσαλίας ο Γ. Χώτος,παρουσιάζοντας στη Συνδιάσκεψη την εισήγηση του απερχόμενου Συντονιστικού Οργάνου της Περιοχής. Τόσο από την εισήγηση όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε καθαρό πως στην περιοχή, ειδικά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη της δουλιάς των κομμουνιστών στη βάση προβλημάτων όπως η ανεργία και η αποβιομηχάνιση, η εισοδηματική πολιτική και η κοινωνική ασφάλιση. Δεύτερο ζήτημα που αναδείχτηκε ήταν η δουλιά στην ύπαιθρο, καθώς - όπως αναφέρει η σχετική στατιστική - το 60% του πληθυσμού βρίσκεται εκτός των μεγάλων πόλεων. Εκεί επίσης βρίσκεται απλωμένο και το μεγαλύτερο ποσοστό των κομματικών δυνάμεων. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα κενά και οι αδυναμίες στη δουλιά που προηγήθηκε, από την εισήγηση εντοπίστηκε επίσης το γεγονός ότι οι θέσεις των κομμουνιστών έγιναν αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων και γιατί πατούσαν γερά στο έδαφος των προβλημάτων και γιατί οι κομμουνιστές συνδικαλιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. "Αντικειμενικά η ύπαιθρος είναι σήμερα προνομιακός χώρος για την εκλαϊκευση της πολιτικής μας και το ανέβασμα της επιρροής του Κόμματος", σημειώνεται στην εισήγηση, όπου επίσης τονίζεται ότι "ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στο πώς τα αιτήματα και οι αγώνες θα πάρουν πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά". Στην ανάλυση των καθηκόντων για το επόμενο διάστημα, ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία και δράση του αγροτικού συλλόγου, καθώς - όπως εκτιμήθηκε - η μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις ήταν κύρια από χωριά όπου λειτουργεί ο αγροτικός σύλλογος. Ως τρίτο μέτωπο για το επόμενο διάστημα εντοπίζεται αυτό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των οποίων τα προβλήματα εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμένα στα αστικά κέντρα. Ενα τέταρτο μέτωπο για τη δουλιά της οργάνωσης είναι αυτό του κινήματος της νεολαίας, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη στο μέτωπο των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων, πηγή ανανέωσης και ενδυνάμωσης των γραμμών του. Ειδικές αναφορές έγιναν στο κίνημα ειρήνης, καθώς στη Θεσσαλία εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, καθώς επίσης και στην υπόθεση του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπου εκτιμάται ότι η δουλιά είναι ακόμα αρκετά πίσω από τις δυνατότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι "δεν μπορεί να συγκεντρώνονται χιλιάδες αγρότες στις ομιλίες και στα ψηφίσματα, να αναδεικνύουμε το ρόλο της ΕΕ και να μη μαζεύουμε καμία υπογραφή από τους συγκεντρωμένους για το δημοψήφισμα".

Στόχοι

Ειδικό βάρος δόθηκε στη συζήτηση για την εκλογική προετοιμασία των κομματικών δυνάμεων, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της οργάνωσης του ΚΚΕ. Ως προς το δεύτερο εντοπίστηκαν τρία σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί βάρος: Η ιδεολογική δουλιά σε όλη την έκταση της οργάνωσης, η αποφασιστική ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος με "νέο αίμα" και η βελτίωση της δουλιάς των στελεχών. Με την απόφαση της Συνδιάσκεψης καθορίστηκαν ειδικοί στόχοι σε ό,τι αφορά την κομματική οικοδόμηση στους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες εργαζομένων, όπως και ειδικά πλάνα που αφορούν την ιδεολογική δουλιά. Για τα μέτωπα πάλης του επόμενου διαστήματος εκτιμήθηκε ότι "η κατάσταση των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, θα επιδεινωθεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα στο χώρο της Θεσσαλίας, όπου το παραγωγικό οικοδόμημα στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική στις περισσότερες περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αγροτικές από τη στιγμή που η αγροτική οικονομία δέχεται καταστροφικά χτυπήματα. Αρα την υπόθεση του μαζικού κινήματος θα πρέπει να τη δούμε ως σύνολο στη λογική του μετώπου, με την αλληλοσύνδεση που έχουν οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες της Θεσσαλίας". Στη βάση αυτής της εκτίμησης καθορίστηκαν οι ειδικοί στόχοι για το εργατικό, το αγροτικό και το κίνημα των ΕΒΕ.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας εκλέχτηκε ο Γιάννης Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ