Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Προκλητικοί οι... διαιτητές
  • Νέα απαράδεκτη παρέμβαση στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αποτέλεσμα της συμμόρφωσης στους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών και της Νέας Τάξης Πραγμάτων
  • Αχαρακτήριστη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να "μεταχρονολογήσει" το αμερικανικό "χαστούκι", που εισέπραξε στις παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Αμήχανη η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις επικίνδυνες συνέπειες του στενού εναγκαλισμού της με τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως αυτά εκδηλώνονται με την επιβολή της "νέας τάξης" στην περιοχή. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα εφημερίδας, ("Αδέσμευτος Τύπος") διαμαρτυρήθηκε για τις πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών κατά μήκος της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία.

Ανάλογου περιεχομένου διάβημα, σε υψηλούς, όμως, τόνους και με σκληρότατο ύφος επέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και στην κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Το διάβημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έγινε από τον γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Μπράουμ, ο οποίος ουσιαστικά απαίτησε την αναστολή της λειτουργίας του δόγματος για τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, τονίζοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες δε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αποφόρτισης της έντασης.

Οι αμερικανικές διαμαρτυρίες, αφορούν στην πτήση δύο ζευγών μαχητικών αεροσκαφών F-16 κατά μήκος της πράσινης γραμμής, είκοσι τρεις μέρες πριν (!), στις 17 Ιουνίου.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν, τον περασμένο Οκτώβρη, όταν επίσης πάταξαν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης", που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος για τον Eνιαίο Aμυντικό Xώρο.

Στην προκειμένη περίπτωση, για τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στις 17 Ιουνίου, οι αμερικανικές διαμαρτυρίες ήταν ιδιαίτερα έντονες στο διάβημα προς την κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό διάβημα χαρακτήριζε "προκλητικές ενέργειες" την πρόσκληση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ασκήσεις του κυπριακού στρατού.

Στο διάβημα της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Tύπου, Δ. Ρέππας, απάντησε σημειώνοντας πως "δεν κατανοεί τη διαμαρτυρία των ΗΠΑ" και πως "το πραγματικό πρόβλημα στην Κύπρο είναι το πρόβλημα κατοχής ενός μεγάλου τμήματος του νησιού επί 22 χρόνια.

Προσπάθειες δημιουργίας σύγχυσης

Η απαράδεκτη αμερικανική ενέργεια γίνεται ακόμη περισσότερο εξοργιστική, από τον τρόπο με τον οποίο τη χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και τα ελληνικά αεροσκάφη πέταξαν στη Λευκωσία στις 17 Ιουνίου, η αμερικανική παρέμβαση απεκρύβη σκόπιμα από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Μέχρι χτες αργά το βράδυ, μάλιστα, δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για το πότε ακριβώς εκδηλώθηκε η αμερικανική διαμαρτυρία, αν και είχαν υποβληθεί οι σχετικές ερωτήσεις σε αρμόδιους παράγοντες.

Αντιθέτως, αντί επίσημων τοποθετήσεων, υπήρχαν "διαρροές" πηγών της κυβέρνησης, που υποστήριζαν ότι το διάβημα έγινε την περασμένη Παρασκευή, και από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών που υποστήριζαν ότι το διάβημα έγινε τρεις μέρες μετά το συμβάν, δηλαδή στις 20 Ιουνίου.

Η σύγχυση αυτή, προφανέστατα σκόπιμη, δεν οφείλεται στη "γνωστή" δυσλειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών. Πρόκειται για μια εκ των υστέρων προσπάθεια συγκάλυψης της ωμής αμερικανικής παρέμβασης στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκδηλώθηκε στις 20 του περασμένου μήνα. Δηλαδή, μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ...

Η αμερικανική παρέμβαση προκάλεσε "τη δυσάρεστη έκπληξη" στη ΝΔ, που με ανακοίνωσή της απευθύνει (προς εαυτήν άραγε;) το ρητορικό ερώτημα: "Πότε άραγε, οι ΗΠΑ έκαναν παρόμοια διαβήματα για τις εκ μέρους της Τουρκίας συνεχείς και αντίθετες προς κάθεέννοια του Διεθνούς Δικαίου παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ