Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Κάλεσμα, πριν απ' όλους, στα ίδια τα πρώτα στελέχη του Κόμματος στην περιοχή, να ανοιχτούν πλατιά, να πλησιάσουν τον κόσμο, να δώσουν το παράδειγμα με την πρωτοπόρα δουλιά τους, απηύθυνε, μιλώντας στη συνδιάσκεψη ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο κεντρικό καθήκον που βάζουν οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, ο Σπ. Στριφτάρης, τόνισε πως η Θεσσαλία είναι μια περιοχή, όπου με προνομιακούς όρους μπορεί να χτιστεί το μέτωπο. Εχει, σημείωσε, και σημαντικό αριθμό εργατών, και φτωχή και μεσαία αγροτιά, και επαγγελματοβιοτέχνες. Αντικειμενικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να προωθήσουμε τους στόχους του συνεδρίου. Χρειάζεται, όμως, συνέχισε, να συνδέσουμε ορισμένα πράγματα: Ποιοι συμμετέχουν στο μέτωπο; Ολοι όσοι έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια. Ολοι οι εργάτες, ένα σημαντικό μέρος της αγροτιάς, ένα σημαντικό μέρος των ΕΒΕ, οι νεολαίοι. Πώς θα γίνει αυτό; Θα σηκώσουμε κάποια σημαία και "όσοι πιστοί προσέλθετε"; Θα πλησιάσουμε τον κόσμο. Θα μιλήσουμε με τους εργάτες, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, θα εξηγήσουμε ότι δε φτάνουν μόνο οι αγώνες για τα επιμέρους προβλήματα. Θα παλέψουμε και γι' αυτά, αλλά δε φτάνει. Θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει και γιατί χρειάζεται μέτωπο, ενάντια στην αιτία που γεννά τα επιμέρους προβλήματα.

Τα στελέχη μπροστά

Για να δουλέψουμε, όμως, έτσι χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων του Κόμματος. Χρειάζεται να στηθούν οργανώσεις εκεί που δεν έχουμε, να ριζώσουν καλύτερα όπου έχουμε. Χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, στους συνεταιρισμούς. Και αυτό δε θα γίνει μόνο του. Δε θα γίνει, αν ο κόσμος δε βλέπει διαρκώς τους κομμουνιστές μπροστά στους αγώνες. Αν πριν απ' όλους δεν μπουν μπροστά τα ίδια τα στελέχη του Κόμματος. Αν τα στελέχη μας δε στρατευτούν πρώτα σ' αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να μιλάμε για προϋποθέσεις έναρξης της διαδικασίας οικοδόμησης του μετώπου. Αν εμείς με τη δράση μας δε συμβάλουμε, για παράδειγμα, στο συντονισμό του αγώνα των αγροτών με αυτόν των εργατών, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Αποφασιστικά, λοιπόν, πρέπει να μπούμε μπροστά, πρώτα τα στελέχη, το σύνολο των δυνάμεών μας. Ανατρέποντας με τη δράση μας τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεών μας. Συμβάλλοντας στο να μετατραπεί αυτό που λέμε δικαίωση της πολιτικής μας σε εμπιστοσύνη προς τους κομμουνιστές, που θα εκφραστεί και με την ανάδειξή τους στα όργανα του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό σημαίνει ότι δε φτάνει να δουλέψουμε, για να υπάρχουν αγώνες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν. Πρέπει πιο συστηματικά να ασχοληθούμε με τους συνεταιρισμούς και τις εκλογές σ' αυτούς που επίσης θα γίνουν σύντομα. Να δώσουμε συντονισμένα τη μάχη σε όλη την περιοχή, ανοιχτά με την ιδιότητα του κομμουνιστή.

Με τα προβλήματα

Για την οικοδόμηση του μετώπου πρέπει να ασχοληθούμε συστηματικά με τα προβλήματα του λαού. Να δούμε τι είναι αυτό που "δένει" τα διάφορα στρώματα. Ενα, κύριο, είναι η ανεργία. Να ασχοληθούμε με αυτό όχι θεωρητικά, αλλά συγκεκριμένα. Είναι τα θέματα της παιδείας και της υγείας, είναι επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία, θέματα που "δένουν" μεταξύ τους διάφορα στρώματα. Αξιοποιώντας καθημερινά τον "Ριζοσπάστη", να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να ανοίγουμε δρόμους για τα συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια θεωρητικά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια, συνοπτικά, σε ορισμένα ζητήματα της άμεσης πολιτικής πάλης ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε: Την ανάγκη να είναι σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Κόμματος για το ενδεχόμενο εκλογών. Να ενταθούν οι προσπάθειες ενάντια στις διάφορες ντιρεκτίβες της ΕΕ και οι προσπάθειες ενημέρωσης του κόσμου για την ανάγκη να γίνει δημοψήφισμα. Μέτωπο πρέπει να ανοίξει επίσης, είπε και για το θέμα των εξοπλισμών. Να πάμε, είπε χαρακτηριστικά και να ρωτήσουμε τον κόσμο: Τι θέλει; αεροπλάνα η έργα αξιοποίησης των νερών του Πηνειού;

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα που στηρίζουν το κυβερνητικό κόμμα με ψευτοδιλήμματα, τόνισε την ανάγκη οι κομμουνιστές με την πρωτοπόρα δράση τους να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με αυτόν τον κόσμο. Αυτό, είπε, θέλει πολλή δουλιά και είναι από τα πρώτα μας καθήκοντα. Μην το μπερδεύουμε με αυτό που λένε ορισμένοι "να πάμε όλοι μαζί". Δεν εννοούμε αυτό. Είμαστε διαφορετικοί από τα άλλα κόμματα. Αλλά δε θα ξεχωρίζουμε τον εργάτη και τον αγρότη με βάση το αν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ό,τι άλλο. Με τον κόσμο αυτό θα πάμε να δουλέψουμε. Και θα προχωρήσουμε μαζί με όλους όσοι θέλουν να παλέψουν μαζί μας στα διάφορα μέτωπα που ανοίγονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ