Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Καταστροφική η "απελευθέρωση" της ενέργειας

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην "απελευθέρωση" του τομέα της ενέργειας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, μιλώντας στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, η έλλειψη και τα προβλήματα που δημιουργούν οι συμβατικές μορφές ενέργειας καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για χώρες δε όπως η Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας, δεδομένου ότι η γεωγραφική και μορφολογική διάταξη της χώρας καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως της αιολικής ή της ηλιακής, ως μέσο για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών".

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας στην ΕΕ, ο Γιάννης Θεωνάς σημείωσε ότι "η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης των κρατών - μελών θα συντελούσε στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών με τη μείωση της προσφυγής σε εξωτερικές πηγές ενέργειας, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη της απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει, μέσω των χρηματοδοτικών μέσων που διαθέτει, στη στήριξη των σχετικών προγραμμάτων".

Ειδικά για το θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ήταν ξεκάθαρος. "Η απελευθέρωση θα έχει τραγικές συνέπειες, δεδομένου ότι πρόκειται για κλάδο στρατηγικής σημασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ανεφοδιασμού, ακόμα και το σημερινό επίπεδο ενεργειακής κάλυψης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που θα αποκομίζει τεράστια κέρδη εις βάρος της βιωσιμότητας των δημοσίων φορέων που θα παρέχουν μόνο την υποδομή, αλλά και σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών που έχουν δικαίωμα σε φτηνή επαρκή και φιλική για το περιβάλλον ενέργεια".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη δεν μπορεί να υποτάσσεται στο βωμό του κέρδους. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να επωφεληθούν όλοι από αυτήν και να μην αποτελεί μέσο αύξηση των κερδών ορισμένων που την εκμεταλλεύονται προς όφελός τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ