Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΦΠΑ
Ριζικές αλλαγές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Οι καταναλωτές, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ασθενείς χώρες στο στόχαστρο των νέων "βασικών αρχών" που διέπουν το μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν, μετά από έντονες πιέσεις των πολυεθνικών και των "μεγάλων δυνάμεων" της κοινοτικής Ευρώπης, ανακοινώνει σήμερα στις Βρυξέλλες ριζικές αλλαγές του "κοινού συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας" (ΦΠΑ) και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα είσπραξης.

Οι "βασικές αρχές" και οι "άξονες μετάβασης από το προσωρινό στο μόνιμο σύστημα είσπραξης" θα υιοθετηθούν σήμερα από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν, μετά από εισήγηση του αρμοδίου επιτρόπου Ιταλού Μάριο Μόντι, αλλά αποτελούν προτάσεις της Κομισιόν ήδη από το 1985, οι οποίες δεν είχαν γίνει δεκτές από το Συμβούλιο Υπουργών.Τώρα, όμως, "έφτασε η ώρα" και το προσωρινό καθεστώς που ίσχυε την περίοδο 1993 - 1996 θα αντικατασταθεί μέχρι το 2000 από ένα "οριστικό καθεστώς φορολόγησης των συναλλαγών μεταξύ των κρατών - μελών".

Η βασική "αρχή" του νέου καθεστώτος που θα ανατρέψει ριζικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου τον κοινοτικό μηχανισμό εμπορικών συναλλαγών καθορίζει ότιτο ΦΠΑ δε θα καταβάλλεται πλέον στη χώρα κατανάλωσης, αλλά "στο κράτος - μέλος καταγωγής των παραδιδομένων αγαθών και των παρεχομένων υπηρεσιών",αυτό που στην κοινοτική γλώσσα ονομάζεται "φορολόγηση στην πηγή".Η χώρα προέλευσης του προϊόντος, που θα επιβάλλει το φόρο θα ενημερώνει με όλα τα σχετικά στοιχεία τόσο τη χώρα προορισμού, όσο και την Κομισιόν, και στη συνέχεια τα έσοδα του ΦΠΑ για τα εξαγώγιμα προϊόντα και αγαθά θα καταβάλλονται, μετά από διασταύρωση, από το "κράτος καταγωγής" στο "κράτος κατανάλωσης". Κατά συνέπεια εναρμονίζονται και οι συντελεστές ΦΠΑ που επιβάλλουν τα κράτη - μέλη του προορισμού των εμπορευμάτων. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς ο κοινωνικός συντελεστής ΦΠΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%. Αλλά με την πρόταση της Κομισιόν, στο οριστικό καθεστώς φορολόγησης των συναλλαγών, ο κοινοτικός συντελεστής δε θα μπορεί να αποκλίνει πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα μεταξύ των κρατών - μελών.

Καταργούνται οι απαλλαγές

Οσον αφορά στην "προσέγγιση" των "μειωμένων συντελεστών" που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και που τώρα κυμαίνονται μεταξύ 4% και 9%, η Κομισιόν προτείνει επίσης μείωση των αποκλίσεων. Παράλληλα, το νέο καθεστώς τινάζει στον αέρα τις φτωχές και ασθενείς περιοχές της Κοινότητας, αφού καταργεί τις απαλλαγές και τους "υπέρ - μειωμένους" συντελεστές.Ταυτόχρονα, προτείνεται αυστηρός καθορισμός του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ, των απαλλαγών και των δικαιωμάτων έκπτωσης, καθώς και των μέτρων παρέκκλισης που, υπό όρους, μπορούν να λάβουν τα κράτη - μέλη.

Η προβλεπόμενη ριζική αλλαγή του καθεστώτος θα θίξει βασικά τον καταναλωτή, τις μικρές επιχειρήσεις και τις ασθενείς χώρες όπως η Ελλάδα.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν οι επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν με το νέο καθεστώς πάνω από 4 δισ. ECU ετησίως. Οι προτάσεις που θα υιοθετήσει σήμερα η Κομισιόν θα υποβάλλονται σταδιακά στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (υπουργοί Οικονομίας) τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε από το 2000 το "οριστικό" καθεστώς φορολόγησης των εμπορικών συναλλαγών εντός Κοινότητας να γίνει πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ