ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουλ για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

INTIME NEWS

Συνεχίζει η ΝΔ να διαστρεβλώνει και να παραποιεί την ψήφο του λαού, εμφανίζοντας την ηχηρή αποδοκιμασία της πολιτικής της στις ευρωεκλογές ως μήνυμα δήθεν να συνεχίσει πιο γρήγορα τις «αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, πρωθυπουργός και προεξάρχοντα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ξαμολυθεί στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να κάνουν το μαύρο άσπρο και να αξιοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να στηρίξουν την «ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην πραγματικότητα, να σχεδιάσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα π.χ. από το Φορολογικό, την «πράσινη μετάβαση», την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την εφαρμογή της ΚΑΠ, την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κ.λπ.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του «Bloomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές «είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος», επομένως παραμένει «η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα». Εσπευσε δε να προσθέσει ότι έχουν εκλεγεί «για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Εχουμε τώρα τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά με βάση τις επιδόσεις μας το 2027». Οσο για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπηρετώντας τα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων «έχουμε αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τη δημόσια Υγεία».

Στο ίδιο μοτίβο, πριμοδότησης επιχειρηματικών ομίλων και προς «μια καλά διαφοροποιημένη, αναπτυσσόμενη οικονομία», επέμεινε ότι «χρειάζεται να διοχετεύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγικότητα». «Από την άποψη αυτή, πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης μέχρι ζητήματα που αφορούν τις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας, αποβλέπουν στην αλλαγή του μείγματος της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας ποιους και τι αφορούν οι περιλάλητες αναδιαρθρώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα στην ΕΕ, και αναδεικνύοντας ότι στα κεντρικά ζητούμενα του κεφαλαίου οι τάχα διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων ξεθωριάζουν, επεσήμανε ότι «ο κύριος συνασπισμός που συγκροτούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ο οποίος ουσιαστικά κυβέρνησε την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ο κυρίαρχος συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», άρα «το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως αποδείχθηκε ισχυρότερο από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν», «οι σημαντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες» και «υπάρχει μια δυναμική για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ερωτηθείς αν για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα στοιχηθούν και δυνάμεις τύπου Μελόνι, ο Μητσοτάκης δεν το απέκλεισε, ίσα - ίσα τόνισε ότι «αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, είναι ευπρόσδεκτοι να το πράξουν». Αποδεικνύεται και έτσι από τα παζάρια για το πώς θα σχηματιστεί πλειοψηφία στα νέα όργανα της ΕΕ - που περιλαμβάνουν και τέτοιες δυνάμεις, τις οποίες κατά τ' άλλα «ξορκίζουν» - ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι κόμματα του κεφαλαίου και του συστήματος, χρήσιμες εφεδρείες του.

Τέλος, ερωτηθείς για την παραπέρα υποστήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «παράσχει μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία από το πλεονάζον (σ.σ. όπως το παρουσιάζουν, για να μειώσουν τις αντιδράσεις) αμυντικό υλικό μας και, στον βαθμό που μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε». Απέκλεισε μόνο την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών «Mirage», με το επιχείρημα ότι «η συζήτηση πάει σε άλλο επίπεδο» και ακόμα «δεν είμαστε εκεί». Βέβαια, στρατιωτικές πηγές με τις οποίες μίλησε ο «Ριζοσπάστης» θέτουν το θέμα ως εξής:

«Κάποια στιγμή τα μαχητικά αυτά θα πρέπει να πωληθούν. Ετσι κι αλλιώς οι διαθεσιμότητες δεν είναι πάντα οι επιθυμητές, λόγω δυσκολιών στη ροή ανταλλακτικών και εν γένει υποστήριξης. Οι Γάλλοι (σ.σ. με τους οποίους η κυβέρνηση έχει υπογράψει "στρατηγική συμφωνία για την Αμυνα και Ασφάλεια") έχουν προτεραιότητα να πουλήσουν τα "Rafale", με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Σε ό,τι αφορά το πού θα πωληθούν τα "Mirage", ώστε να εξοικονομηθούν και πόροι για άλλες αγορές (σ.σ. νέα όπλα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες), η Ελλάδα δεν πουλά στην Ουκρανία», προσθέτουν, αν και είναι γνωστό ότι για το τυπικό η κυβέρνηση κάνει πωλήσεις σε χώρες όπως Τσεχία και ΗΠΑ, οι οποίες κατόπιν προωθούν αμέσως το πολεμικό αυτό υλικό στο Κίεβο.


ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάδες και ψαξίματα για τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο

Με επίκεντρο τον τρόπο που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης και εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων, συνεχίζεται ο καβγάς στο φόντο του κακού εκλογικού αποτελέσματος. Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου αναμένεται ο Στ. Κασσελάκης να ανοίξει τα χαρτιά του για τους σχεδιασμούς του από δω και πέρα. Θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της ΠΓ και της ΚΕ.

Μετά την πρόταση Τεμπονέρα - Κοτσακά να προχωρήσει και οργανωτικά η σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, ο Κασσελάκης απηύθυνε χτες πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας κάθε σκέψη συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, ενώ έδειξε την πόρτα της εξόδου στους επικριτές του. Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM» ανέφερε: «Προσκαλώ την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου, στις οποίες συμφωνούμε. Νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου». Σε ό,τι αφορά τη ΝΕΑΡ, ανέφερε ότι «όσο είμαι εγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία πρόταση συνεργασίας», ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Τεμπονέρα, είπε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ημουν πριν τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι και μετά απ' αυτόν», ήταν η απάντηση του Δ. Τεμπονέρα.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ραγκούσης, ο Θ. Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνουν στα όργανα του κόμματος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ μελών και φίλων του κόμματος, στην κατεύθυνση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, με στόχο ο φορέας που θα προκύψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές του 2027.

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας και την απώλεια της ικανότητας που τη χαρακτήριζε να χειραγωγεί τους λαούς, κρούει ο Κασσελάκης στην επιστολή του προς τους προέδρους του ΚΕΑ, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Καλεί σε διάλογο και κοινή δράση «με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο», όπως αναφέρει, συσκοτίζοντας αφενός τις πραγματικές αιτίες ενίσχυσης της ακροδεξιάς και αφετέρου ανασύροντας παλιές επικίνδυνες αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου.

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών ήταν βαθιά ανησυχητικό για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, οι Ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συντηρητική ομάδα του ΕΛΚ, παρά τη δεδομένη αναποτελεσματικότητά της να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή (...) Ποτέ δεν υπήρξε τόσο επιτακτική ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών της ΕΕ για να δημιουργηθεί μια κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς», γράφει ο Στ. Κασσελάκης, ενώ χαρακτηρίζει τα ακροδεξιά κόμματα «απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», της πρωτεργάτριας στην εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, στην παραχάραξη της Ιστορίας, της ΕΕ που κλείνει τα μάτια στις διώξεις Κομμουνιστικών Κομμάτων σε μια σειρά κράτη - μέλη της, ταυτόχρονα με τιμές που αποδίδονται σε συνεργάτες των ναζί.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άνοδο ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων», προτείνει καταλήγοντας ο Στ. Κασσελάκης.


ΠΑΣΟΚ
Στα «χαρακώματα» μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα

«

Ανοιχτά» θέμα Ανδρουλάκη θέτουν το ένα μετά το άλλο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι εκεί βρίσκεται η αιτία για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η εσωκομματική αντιπαράθεση φουντώνει για τα καλά, στο φόντο διεργασιών σε όλο το φάσμα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας για την εξεύρεση νέων μεθόδων εγκλωβισμού του λαού σε εναλλακτικά σχήματα αντιλαϊκής διακυβέρνησης.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε πρόταση για εκλογή νέας ηγεσίας απ' τη βάση ως το τέλος του χρόνου, που απορρίφθηκε αμέσως απ' τον Ανδρουλάκη, ο οποίος αντέτεινε τήρηση του καταστατικού και των χρονοδιαγραμμάτων του, δηλαδή συνέδριο και εκλογή προέδρου τον Οκτώβρη του 2025. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη άφηναν αιχμές κατά του Κωνσταντινόπουλου μιλώντας για «επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» και προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια». Ο Κωνσταντινόπουλος στην επιστολή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση, ένα «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».

Στον απόηχο αυτής της πρότασης ήδη πέφτουν στο τραπέζι τα ονόματα των δυνάμει διαδόχων του Ν. Ανδρουλάκη, μεταξύ των οποίων οι Π. Γερουλάνος, Μ. Κατρίνης, Μ. Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Π. Χρηστίδης, Χ. Δούκας.

Ο Π. Γερουλάνος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία Κωνσταντινόπουλου, η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε ότι «απαιτείται, τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις». Ο Μ. Κατρίνης ζήτησε «να γίνει άμεση και ανοικτή πολιτική συζήτηση για την ανασύνθεση και διεύρυνση της παράταξης που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Με την εκλογή ηγεσίας εδώ και τώρα φαίνεται ότι συμφωνούν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Ν. Παπανδρέου. Μάλιστα, σε άρθρο του στο «protothema» υποστηρίζει ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα». Τέλος, απορρίπτει τα αιτήματα για συνένωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ