ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
Εκλογές θέλει, αλλά ... αργότερα

Ανετος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ ενόψει της προεδρικής εκλογής, κυρίως γιατί θα αναδειχτεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Ανοιξη, επιτρέποντας στον ίδιο να δημαγωγεί εκ του ασφαλούς.

Μιλώντας χτες σε στελέχη του κόμματός του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει πιθανότατα Πρόεδρο, χάρη στη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε ετοιμότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την οποία βλέπει εντός του έτους. "Οσο και αν το ΠΑΣΟΚ, είπε, βρίσκει δεκανίκι, για να εξασφαλίσει παράταση ζωής, η παράταση αυτή θα είναι εξαιρετικά σύντομη". Αυτή η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, δε θα πέσει, (σ.σ. προφανώς από τη συναινετική αντιπολίτευσή του), αλλά θα καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ έχει δημιουργηθεί ζήτημα σχετικά με το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη προέδρου δημοκρατίας.

Ορισμένοι βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών οι Α. Παπαληγούρας, Π. Τατούλης, Π. Χατζηνικολάου εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την ύπαρξη κομματικής πειθαρχίας στις σχετικές ψηφοφορίες. Ο Μ. Εβερτ δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση, αλλά από το περιβάλλον του θεωρούν αυτονόητο όλοι οι βουλευτές να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος. Επιπλέον υπενθύμιζαν την εν λευκώ εξουσιοδότηση και τη θέση του κόμματος ότι δεν μπορεί να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

"Θυμήθηκε" Κουβελάκη

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η καθυστερημένη παρέμβαση του Μ. Εβερτ στις καταγγελίες του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη.Με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει τη σοβαρότητα των καταγγελιών του τέως υπουργού για "κυκλώματα παρανομίας, αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης κρατουμένων" και ζητεί τη δικαστική διερεύνησή τους. Μάλιστα, ο Μ. Εβερτ υποδεικνύει στον εισαγγελέα να ζητήσει "επίσημη κατάθεση των απόψεων του κ. Κουβελάκη", ο οποίος ή θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τα καταγγελλόμενα. "Οτιδήποτε εκ των δύο, καταλήγει στην επιστολή του ο Μ. Εβερτ, επιλέξει ο τ. υπουργός Δικαιοσύνης θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει ένα θέμα, το οποίο δηλητηριάζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία μας".

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Σήμερα οι ανακοινώσεις του Α. Παπανδρέου

Την απόφασή του για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανακοινώνει σήμερα ο Α. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει στο όνομα του Κ. Στεφανόπουλου, αν και χτες το βράδυ δεν έλειψαν διοχετευμένες πληροφορίες ότι "τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα"... Παράλληλα, όπως διοχετεύτηκε δεν πρόκειται τελικά να συνεδριάσουν η ΚΟ και η ΚΕ του κόμματος για την επικύρωση της απόφασης, αφού, όπως υποστηριζόταν, τα μέλη των παραπάνω οργάνων εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω των προτάσεων που απέστειλαν στο ΕΓ και τον πρόεδρό του. Η αιτία βέβαια της μη συνεδρίασης βρίσκεται στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποφευχθεί η έκφραση οποιασδήποτε διαφωνίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα που θέλει να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός για ομόθυμη στήριξη των επιλογών του.

Χτες στο μεταξύ όπως μεταδόθηκε από ραδιοτηλεοπτικά μέσα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γ. Χαραλαμπόπουλου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Παπανδρέου εξέφρασε στον συνομιλητή του την εκτίμησή του και του είπε πως θα ήταν "άδικο" να τον αποσύρει στην τρίτη ψηφοφορία, αφού"πρέπει να εκλεγεί οπωσδήποτε πρόεδρος". Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν κατηγορηματικά προς τον "Ρ" ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δυο αντρών. Κατά άλλες πληροφορίες τα παραπάνω διαμείφθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου - Χαραλαμπόπουλου. Οι ίδιοι παράγοντες στους οποίους ετίθεντο υπόψη οι φήμες για ενδεχόμενο "έκπληξης" κατά την ανακοίνωση του υποψηφίου από τον πρωθυπουργό σημείωναν ότι "δεν είναι ισχυρές αυτές οι υποθέσεις".

Οσο για τα αναγραφόμενα ότι 3 τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες, διαψεύστηκαν από τους φερόμενους ως "επίφοβους". Συγεκριμένα οι Α. Δαμιανίδης, Λ. Βερυβάκης και Γ. Ανωμερίτης τα ονόματα των οποίων βάσει ορισμένων δημοσιευμάτων εντάσσονται σε εκείνους που δε θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις Παπανδρέου, δήλωσαν χτες ότι θα στηρίξουν τις κομματικές επιλογές.

Τέλος, δεν έλειψαν και πάλι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκφράστηκαν θετικά για το πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου. Ανάμεσά τους ο Στ. Μανίκας και ο Αν. Δροσογιάννης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Δασκαλάκης μετά τη συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ΠΑΣΟΚ θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο εκλογών.

Διαμαρτυρία για τις χυδαιότητες Γιαννόπουλου

Την έντονη διαμαρτυρία τους για "τις ύβρεις που εκτόξευσε ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος εναντίον της συναδέλφου του κ. Ψαρούδα - Μπενάκη, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε μιαν επίθεση καθαρά σεξιστική, μια που αναφερόταν αποκλειστικά στο φύλο της", εκφράζουν με κείμενο που το υπογράφει μεγάλος αριθμός μη κυβερνητικών οργανώσεων γυναικών. "Θεωρούμε, τονίζουν, ότι με τη συμπεριφορά αυτή ο βουλευτής προσβάλλει, όχι μόνο τις Ελληνίδες - που αποτελούν το 51% του εκλογικού σώματος - αλλά και όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, αφού τους θεωρεί άξιους να ανέχονται αυτή τη μορφή της χυδαιότητας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ