ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Γιατί διαστρεβλώνετε τις θέσεις του ΚΚΕ, κ. υπουργέ;

«Το ΚΚΕ, αν έχω καταλάβει πάντως τώρα, έχει τη γραμμή ότι πρέπει όλα (σ.σ. τα ΤΕΙ) να γίνουν πανεπιστήμια». Αυτό είπε, χτες, μιλώντας στο ρ/σ «Φλας», ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου. Η πρόταση, όμως, του ΚΚΕ, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αυτή, που ανέφερε ο κ. υπουργός. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Σε λόγους άγνοιας οφείλεται η προαναφερόμενη τοποθέτηση ή σε μια προσπάθεια συνειδητής διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ; Κι αν δεχτούμε πως συμβαίνει το πρώτο, πόσο δικαιολογείται ένας υπουργός να μη γνωρίζει τις θέσεις ενός κόμματος της Βουλής, τις σχετικές, μάλιστα, με το υπουργείο του και για ένα επίκαιρο και καυτό θέμα, όπως αυτό της «ανωτατοποίησης των ΤΕΙ»;

Απλά είναι τα ερωτήματα και ας διαλέξει ο κ. Ευθυμίου, όποια απάντηση του ταιριάζει περισσότερο, αλλά πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που «αγνοεί» είτε τις θέσεις του ΚΚΕ, είτε αιτήματα των φοιτητών ή άλλων φορέων της Παιδείας και τις διαστρεβλώνει, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Ο, μέχρι πρότινος, «δαιμονοποιημένος» κίνδυνος του ισλαμισμού στη διεθνή ρητορική των ΗΠΑ αρχίζει να εξιλεώνεται με τη χρησιμοποίηση του όρου «σημαντικός παράγοντας στην περιοχή του Κόλπου» και άλλων προσεκτικών χαρακτηρισμών. Ο λόγος για το Ιράν και το καθεστώς του. Η αρχή έγινε, ήδη, από την, προ τετραετίας, ανάδειξη του Μοχάμαντ Χαταμί στην προεδρία της χώρας. Ολη η Δύση, προεξαρχουσών των ΗΠΑ, «χαιρέτισε» την επικράτηση του «μετριοπαθούς» ισλαμιστή κληρικού, ως «ελπίδα εκδημοκρατισμού».

Τι κι αν στα χρόνια που μεσολάβησαν το προσωπείο των «μεταρρυθμίσεων» έγινε θρύψαλα στα πρόσωπα των νεκρών, των εξαφανισμένων, των τραυματιών, των συλληφθέντων, με κομβικό το σημείο της φοιτητικής - λαϊκής εξέγερσης του Ιουλίου του 1999; Τι και αν επί «μεταρρυθμιστή» Προέδρου εντείνεται ο αυταρχισμός, η παραβίαση των ατομικών ελευθεριών, η καταπάτηση κάθε έννοιας σεβασμού; Ολ' αυτά δεν έχουν πλέον την παραμικρή αξία και σημασία, για την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως και τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

... και τα στρατηγικά συμφέροντα

Οι ΗΠΑ με τη νέα τους προεδρία χαράσσουν νέα πολιτική στην περιοχή του Κόλπου. Χωρίς τίποτε ακόμη να είναι σαφώς δηλωμένο, έχει γίνει φανερό ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη Μέση Ανατολή προς το κέντρο του Κόλπου με «βλέψεις» προς βορρά. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν παραμένει ενεργό στις «φλέγουσες» περιοχές. Αν κάτι, όμως, είναι ηλείου φαεινότερο είναι η απάλειψη από τη γλώσσα της αμερικανικής διπλωματίας (αλλά και αυτήν της ΕΕ) των «σκληρών» χαρακτηρισμών και απειλών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Ολα αυτά, πια, δεν ταιριάζουν στο λεξιλόγιο χωρών που βρίσκονται σε ρυθμό προσέγγισης και σύσφιγξης συνεργασίας. Αλλωστε, εντείνεται η φημολογία για άμεση άρση του πολλάκις καταπατημένου αμερικανικού εμπάργκο, σε βάρος του Ιράν.

Τώρα, αν το καθεστώς του Ιράν παραμένει το ίδιο απάνθρωπο, ανελεύθερο και αυταρχικό, δεν άπτεται πλέον της έννοιας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που συχνά ευαγγελίζονται οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές τους. Πώς αλλάζουν οι έννοιες ανάλογα με τα στρατηγικά συμφέροντα...

Το ζητούμενο

«Συνετιστείτε», διαμηνύει ο κ. Μπίστης στην κυβέρνηση, με αφορμή το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα για την ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής. Δεν είναι δυνατόν - συνεχίζει - να μιλάτε για «γενοκτονία» σ' αυτή την ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προβαίνετε σε ενέργειες που δημιουργούν φορτίσεις και μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες, πόσο μάλλον, που, με ευθύνη σας, δεν έχουν επικυρωθεί ακόμα οι ελληνοτουρκικές συμφωνίες συνεργασίας.

Αυτά λέει η σχετική ανακοίνωση της ΑΕΚΑ, η οποία καταλήγει ως εξής: «Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η έξαψη εθνικιστικών παθών, αλλά μέσα από την ιστορική αυτογνωσία η προσέγγιση των δύο λαών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος».

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν έχει να κάνει με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Μπίστης, αλλά με το ρόλο του ιμπεριαλισμού και το ρόλο των κομμάτων που τον υπηρετούσαν τότε και αυτών που τον υπηρετούν σήμερα, πίσω από τα οποία στοιχίζεται και ο κ. Μπίστης, μαζί με την κίνησή του. Αλλωστε, τόσο η έξαψη εθνικιστικών παθών, όσο και η «διπλωματία των σεισμών», αποτελούν ουσιαστικά τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στη νέα απάτη

Με φουλ τις μηχανές η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επισπεύδει τις διαδικασίες για την προώθηση του νομοσχεδίου της λεγόμενης ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Το σκηνικό που στήνεται είναι ήδη γνωστό και από άλλους τομείς. Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές αρχές της πολιτικής της και στη συνέχεια εξαγγέλλει διάλογο που όμως δε θα τροποποιεί αυτές τις βασικές αρχές. Το ίδιο συνέβη και με τα εργασιακά που έγινε ο «κοινωνικός διάλογος», το ίδιο και με όσα νομοθετήματα φέρνει. Ετσι, λοιπόν, και με το θέμα των ΤΕΙ έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, για να πείσει ότι προχωράει στην αναβάθμισή τους. Η πραγματικότητα όμως είναι απολύτως αντεστραμμένη. Η νέα απάτη της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτήρισε το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τις σπουδές στα ΤΕΙ, αλλά οδηγεί στην υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση προχωράει με ειλημμένες αποφάσεις. Αυτές προσδιορίζονται συγκεκριμένα και έχουν προσυπογραφεί από το υπουργείο Παιδείας στη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνιας». Αυτό το σύγχρονο εκπαιδευτικό όραμα του πολυεθνικού κεφαλαίου της Ευρώπης, που απαιτεί σήμερα ένα φτηνό, μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό και μια μικρή ελίτ πραγματικών επιστημόνων. Κεντρικός στόχος που υπηρετείται και από την ονομαστική και μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που προωθείται είναι να διασπαστούν οι σπουδές σε μικρής διάρκειας προπτυχιακές σπουδές, που θα αντιστοιχούν σε μια μέσου τύπου επαγγελματική εκπαίδευση, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Ετσι, η ουσιαστική επιστημονική γνώση μετατοπίζεται στους επόμενους κύκλους σπουδών, στα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό, με αυστηρές επιλεκτικές διαδικασίες και με υψηλά δίδακτρα.

Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης πολιτικής, που είναι αναγκαιότητα για τα συμφέροντα και το μοντέλο ανάπτυξης και του ελληνικού κεφαλαίου, έρχονται και τα «βαφτίσια ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, από την κυβέρνηση. Βέβαια, η κατάσταση των εν λόγω ιδρυμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει, εξάλλου διατηρείται στο ακέραιο η ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ και ο αναχρονιστικός διαχωρισμός τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας με την τακτική του επιχειρεί να διασπάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα και μέσω των μηχανισμών που διαθέτει να περάσει πλατιά στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει καυγάς συντεχνιών μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ετσι εμφανίζει ως πρόοδο και εκσυγχρονισμό και δήθεν ικανοποίηση του αιτήματος για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, τη συνολική λογική συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης και τη δρομολογημένη πολιτική δραστικής μείωσης των αποφοίτων της.

Το ΚΚΕ από πολύ νωρίς έχει αποκαλύψει τη λογική της κυβέρνησης που συστηματικά προχωράει μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην τριτοβάθμια, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κάλεσε και καλεί και σήμερα σε κοινό μέτωπο πάλης φοιτητές, σπουδαστές, το εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ και τους εργαζόμενους συνολικά, να διεκδικήσουν ανώτατη εκπαίδευση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην πολυκατηγοριοποιημένη δήθεν ανώτατη εκπαίδευση, όπου κυριαρχούν οι υποβαθμισμένες σπουδές για την πλειοψηφία και ουσιαστική επιστημονική γνώση για μια ελίτ. Οι κομμουνιστές προβάλλουν τη διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης με ένταξη των σημερινών ΤΕΙ, αφού αναμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών τους, υπάρξει αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού και της υποδομής και αυτά καλύπτουν συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς επικαλύψεις και αναχρονισμούς διαχωρισμού επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση η ανώτατη Παιδεία μπορεί να γίνει μοχλός μιας πραγματικά φιλολαϊκής ανάπτυξης.

«Ντι εν έι»

Στο μέλλον,

λέγεται, θα ζω

απ' εκατό και πάνω,

μ' αν κυβερνήτες

άθλιους

στη ράχη μου

έχω πάνω,

τα χρόνια

τα περσότερα

πέστε τι να τα κάνω;

* * *

Τι να την κάνω

τη ζωή να είναι

πιο μεγάλη,

αν στη μιζέρια

κολυμπώ,

αν μ' έχουν

σαν χαμάλη

κι αν με πατούν

τ' αφεντικά, μόνιμα,

στο κεφάλι;

* * *

Να ζω, το θέλω,

πιο πολύ,

ναι, δόκτορές μου

μπράβο,

να ζω όμως

σαν άνθρωπος

και όχι

σαν το σκλάβο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ