ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Διαφωνίες" μετά διαλόγου
  • Η Αθήνα ετοιμάζει σήμερα την απάντηση στα πέντε σημεία της πρότασης Τζεμ
  • Διάλογος για ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ

Κάτω από το πέπλο του ΝΑΤΟ, Αθήνα και Αγκυρα με άκρα μυστικότητα συνεχίζουν τις "παραγωγικές" συνομιλίες τους για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών "ξιφουλκούν", επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις, οι οποίες περιγράφουν ένα αδιέξοδο δίχως μεγάλη σημασία, καθώς η ουσιαστική "ανταλλαγή" απόψεων γίνεται αλλού.

Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις τελευταίες διατυπώσεις της ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία η Αθήνα θα απαντήσει στην πρόσφατη πρόταση πέντε σημείων του Ι. Τζεμ, λαμβάνοντας υπόψη και τη χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο τη Συμφωνία της Μαδρίτης.

"Η διατήρηση του υφιστάμενου εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, έχει μεγάλη σημασία από πλευράς τήρησης της διακήρυξης της Μαδρίτης". Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, επίσης, η πρόταση που διατύπωσε στις 12 του Φλεβάρη η Τουρκία για την "επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο" και υπογραμμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει και τη "μετατροπή της Συμφωνίας της Μαδρίτης σε επίσημο έγγραφο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι "η Συμφωνία της Μαδρίτης φέρει ως υποχρέωση για τις δυο χώρες το σεβασμό προς τα ζωτικά συμφέροντα των δυο χωρών στο Αιγαίο και την αποφυγή μονομερών ενεργειών".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι "δίχως τη διατήρηση του υφιστάμενου εύρους των χωρικών υδάτων, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο".

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η Αγκυρα εμμέσως πλην σαφώς περιγράφει έναν άλλο τρόπο ειρηνικής αντιμετώπισης των διαφορών: Την (αμερικανική) επιδιαιτησία, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η Συμφωνία της Μαδρίτης.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Θ. Πάγκαλος, η Αθήνα θα απορρίψει, ως σύνολο, τις προτάσεις Τζεμ, καθώς θεωρείται πως περιγράφουν την πάγια επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας για εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα στην απάντησή της θα καταγράψει τη θέση σύμφωνα με την οποία το Δικαστήριο της Χάγης προσφέρει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που η Τουρκία θεωρεί "διαφορά".

Πίσω από το "αδιέξοδο" που καταγράφεται στις τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οι μεταξύ τους συνομιλίες φαίνεται να είναι εποικοδομητικές, καθώς πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες συνάντηση των πρέσβεων της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. κ. Σαβαϊδη και Οϊμέν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προτάσεις του γενικού γραμματέα για την Οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Μετά το τέλος της συνάντησης τόσο από νατοϊκής πλευράς όσο και από την πλευρά των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Πάντως, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας χαρακτήρισε θετικά ορισμένα σημεία των προτάσεων Σολάνα και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο και επιθυμεί να βρεθούν λύσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήμα για οριστική διχοτόμηση η ενταξιακή πορεία

Συνέντευξη Τούρκου διπλωμάτη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ως "πρώτο βήμα για την οριστική διχοτόμηση" της Μεγαλονήσου, θεωρεί την επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία, Οϊμέρ Ακμπέλ,σε χτεσινή μακρά συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), μια συνέντευξη που είναι γεμάτη κινδυνολογίες και απειλές προς τους πάντες και σχετίζεται με την αυστριακή προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 1998.

Ο Τούρκος διπλωμάτης καταγγέλλει στη συνέντευξη, πως η απόφαση της ΕΕ για διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και όχι και με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία στην περιοχή. Προειδοποιεί συγχρόνως πως αν επιτρέπεται στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου να εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο κυπριακό ζήτημα. Στρεφόμενος κατά της Ελλάδας, σημειώνει πως αυτή θέλει να εκμεταλλευτεί τη θέση της ως μέλος της ΕΕ, όμως "τελικά ισχύει, πως ό,τι είναι κακό για την Τουρκία, θα αποβεί σε κακό και για την Ελλάδα". Ο κ. Ακμπέλ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμετοχή εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρέσβης τονίζει στη συνέχεια, πως είναι πλέον τελεσίδικη η απόφαση της χώρας του να μην πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που θεωρείται από την Τουρκία ως "καθαρή διάκριση" απέναντί της. Οπως αναφέρει, από την Αγκυρα υπάρχει μεν πρόθεση για τη συζήτηση όλων των ζητημάτων, του Κουρδικού ή του Κυπριακού, όμως δε δέχεται αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο μιας συζήτησης για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί τις Βρυξέλλες, πως δεν έχουν δώσει στην Αγκυρα "ούτε ένα ECU, λόγω του μπλοκαρίσματος από την Ελλάδα", παρ' όλο που η Τουρκία έκανε πριν δύο χρόνια το "επικίνδυνο βήμα" μιας Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ. Εχοντας ένα ετήσιο έλλειμμα απέναντι στην ΕΕ της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Τουρκία ουσιαστικά επιδοτεί την προς Ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ, διατείνεται ο Τούρκος διπλωμάτης.

Ο κ. Ακμπέλ, εκθειάζοντας την Τουρκία ως "προπύργιο του ΝΑΤΟ και των δυτικών αξιών", καταγγέλλει την ΕΕ για διακριτική στάση απέναντί της, τη στιγμή που της είναι - της ΕΕ - "ευπρόσδεκτες οι πρώην κομμουνιστικές χώρες". Επαναλαμβάνει πως η Αγκυρα δε βλέπει καμιά προοπτική στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που "θα είναι μόνο λόγια, και στην οποία θα τεθούν και πάλι νέοι όροι".

Τέλος, ο Τούρκος πρέσβης προειδοποιεί για νέες "διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, στη βάση φυλών και θρησκειών" και επαναλαμβάνει πως η Αγκυρα δεν προσδοκούσε τίποτε άλλο από τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, παρά το να αξιολογηθεί με τα ίδια κριτήρια, όπως οι υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Ανησυχητικά φαινόμενα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ, για τα συχνά φαινόμενα εθνικισμού, στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος, Μπ. Αγγουράκης,με Ερώτησή του προς τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη. Ο τελευταίος έσπευσε από την πλευρά του να τονίσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς και ότι τέτοια φαινόμενα ελέγχονται και επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

Ο Δ. Αποστολάκης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των σπουδών στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Αξιωματικοί - Υπαξιωματικοί) είπε ότι εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα με στόχο τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση. Ενώ για τα φαινόμενα εθνικισμού (εμβατήρια αναλόγου περιεχομένου, δράση "Χρυσής Αυγής" κλπ.) υποστήριξε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο των φαινομένων.

Πάντως, ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε ότι "δυστυχώς κρούσματα τέτοιας φύσης, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται, πληθαίνουν", αναφέροντας μια σειρά παραδείγματα και καταγγελίες που εμφανίστηκαν στον ημερήσιο Τύπο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε και στη δράση οργανώσεων "εφέδρων" με εθνικιστική κατεύθυνση, ακόμα και σε οργανώσεις γυναικών όπως, π.χ., στα Χανιά. Κατέληξε λέγοντας ότι από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα.

Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Μουμπάρακ

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε χτες στο Κάιρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα αυτή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο. Οπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χ. Μουμπάρακ,οι δύο τους συμφώνησαν ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος θα πρέπει να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για συνέχιση των ελέγχων από τους διεθνείς παρατηρητές και διαπίστωσαν ότι σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν σε δυναμική επέμβαση, καθώς υπάρχουν ακόμη διπλωματικά περιθώρια. "Μια εισβολή, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, απ' όσα θα μπορούσε να λύσει".

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας συζήτησαν και για τα τρέχοντα θέματα σε επίπεδο διμερών σχέσεων, καθώς και για τις συνέπειες της ισραηλινοτουρκικής συνεργασίας. Τόσο ο Χ. Μουμπάρακ, όσο και ο Α. Τσοχατζόπουλος, όπως μεταδίδεται από το Κάιρο, επισήμαναν ότι η Αγκυρα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επιβεβαίωσαν ακόμα τις συμφωνίες στις οποίες προχώρησαν προχτές ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, για την πραγματοποίηση κοινών αεροναυτικών γυμνασίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και με την ίδια θεματολογία κινήθηκε λίγο αργότερα και η συνάντηση του Α. Τσοχατζόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμρ Μούσα.Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επισκέφτηκε επίσης το εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης τύπου Μ1 - Α1.

ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ
Συνεστίαση της ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης την Τετάρτη 25 Φλεβάρη στις 9 μμ στο κέντρο "Σειρήνες" οδός Λ. Αλεξάνδρας 89 και Δρόση (απέναντι από το Θέατρο Λαμπέτη), με το συγκρότημα του Χρ. Νικολόπουλου και τους καλλιτέχνες Αθηνά Μόραλη,Παντελή Θεοχαρίδη,Αφεντούλα Ραζούλη,Κυρ. Ζουμπουλάκη.

Τιμή πρόσκλησης: 6.000 δρχ., για πληροφορίες στα τηλέφωνα 38.44.853 και 38.27.303.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ