ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Βασιλικώτερος του βασιλέως

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν πρόλαβε, τις προάλλες, να «τελειώσει τη φράση» του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, που κήρυξε «πόλεμο μέχρις εσχάτων» στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και έσπευσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης, να αυτοενταχθεί στο στρατόπεδο των βιομηχάνων. Με δηλώσεις του, την άλλη μέρα, προσφέρθηκε ως εθελοντής στον σχετικό «κοινωνικό διάλογο», θεωρώντας ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Οσο για τις... προτάσεις του, μέχρι και οι βιομήχανοι εμφανίζονται κάπως πιο συγκρατημένοι - που λέει ο λόγος - μια και ο Δ. Αρμενάκης σημειώνει ότι απαιτούνται «αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές, ως προς τα ηλικιακά όρια εξόδου, το χρόνο ασφαλιστικής ζωής, τα κίνητρα παράτασης του εργασιακού βίου και γενικότερα επαναπροσέγγιση του χρόνου εξόδου από την εργασία σε σχέση με το προσδοκώμενο όριο ζωής».

Συμπέρασμα (ένα από τα πολλά που μπορούν να εξαχθούν): Προφανώς ο Δ. Αρμενάκης, ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κατέχει «ασφαλείς» πληροφορίες ότι οι έμποροι όχι μόνο είναι κατευχαριστημένοι από το ύψος των σημερινών συντάξεών τους, αλλά και δε θέλουν να... συνταξιοδοτούνται.

Πολιτικές «ρεαλιστών»...

Οι κινήσεις ανατροπής δεδομένων στο γεωπολιτικό χάρτη των Βαλκανίων δε σταμάτησαν με την προ 13 ετών διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την προ οκτώ ετών εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κατοπινά στο Κοσσυφοπέδιο. Το καζάνι αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να βράζει, με τη σημερινή Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, να συνεχίζει να αποτελεί το «κύριο πιάτο» στο μενού των οιονεί ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων... Μια σοβαρή ένδειξη των περαιτέρω ιμπεριαλιστικών προθέσεων αποτέλεσε και η προ ημερών απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο (σημαδιακό ολλανδικό χωριό) Μάαστριχτ να επιβάλουν ξεχωριστές ενταξιακές συνομιλίες με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία... γιατί - λένε - αυτό επιτάσσουν «πρακτικοί λόγοι». Η παρενθετική δήλωσή τους, πως «επιθυμούν σφόδρα την ύπαρξη του ενιαίου κράτους Σερβίας - Μαυροβουνίου» ήταν μόνον για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις...

Είναι φανερό, πως αρκετοί στις Βρυξέλλες προωθούν την περαιτέρω διάσπαση των εναπομεινάντων τμημάτων της έως πρότινος ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας κάθε τόσο τη φενάκη της «ρεάλ πολιτίκ»... Πόσο μάλλον, που το καζάνι στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται συντόμως να «ξανανεβάσει» τη θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή, με τις «γενικές εκλογές» της 23ης Οκτώβρη και την ένταση των συνομιλιών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το γιουγκοσλαβικό την άνοιξη του 2005 για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο μιας επαρχίας που πολλοί (για διάφορους λόγους) θα προτιμούσαν ...«ανεξάρτητη»...

Αϊ, στο διάβολο...

Από την πρώτη στιγμή, πριν πέντε χρόνια, που το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ πήγε και εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο, προκάλεσε τις αντιδράσεις των Θεσσαλών, οι οποίοι, πολλές φορές - και κυρίως στην περίοδο της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας - πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή του. Ετσι, η προχτεσινή τελετή απενεργοποίησής του, προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στους Θεσσαλούς, αν και γνωρίζουν ότι δε γλιτώνουν από το ΝΑΤΟικό βραχνά, αφού, οσονούπω, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Ο θεσσαλικός λαός χαίρεται που ξεκουμπίζονται από κει οι «καραβανάδες» του ΝΑΤΟ, αλλά κάποιοι στενοχωριούνται. Το έβλεπες στο πρόσωπο Ελλήνων στρατιωτικών κι άλλων παραγόντων, που παραβρέθηκαν στην τελετή απενεργοποίησης. Δε φαίνονταν, όμως, στενοχωρεμένοι ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας, Γκ. Τζόνσον, ούτε ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ, ο οποίος περιφερόταν χαμογελαστός στη δεξίωση και, δίκην σταρ του σινεμά, έδινε αυτόγραφα στα παιδιά του Διεθνούς Σχολείου που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου. Και δεν είναι περίεργο που είναι ευχαριστημένοι οι ΝΑΤΟικοί, καθώς το χερσαίο στρατηγείο φεύγει, αφού «εξετέλεσε την αποστολή του» κι επειδή αυτό επιβάλλει ο αναπροσανατολισμός των επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων της «λυκοσυμμαχίας»...

Το φάρμακο...

«Η απάντηση στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι: λιγότερο κράτος, περισσότερη αγορά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε και μία νέα ηθική διαπαιδαγώγηση...».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην επιχειρηματίας και νυν υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας σε πρόσφατη ομιλία του στη ΒΙΠΕ Κιλκίς. Προφανώς κατά τον κ. Φώλια, το κράτος δεν είναι μηχανισμός ταξικής κυριαρχίας και επιβολής των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης (της τάξης του) ενάντια στα συμφέροντα των καταπιεζόμενων τάξεων. Ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έννοια «κράτος» - και πιο συγκεκριμένα, ορισμένων τομέων του - σαν κάτι το αρνητικό, που συνδέεται με τη διαπλοκή, τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και μύρια άλλα κακά. Εμφανίζεται να πρεσβεύει επίσης ότι η ηθική εξυγίανση θα προέλθει από την επέκταση της αγοράς. Της καπιταλιστικής αγοράς για να ακριβολογούμε. Τι σημαίνει όμως αγορά σε συνθήκες καπιταλισμού; Τίποτα λιγότερο από το πλαίσιο παραγωγής και αναπαραγωγής των σχέσεων εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σημερινές συνθήκες. Τι ηθικό, όμως, υπάρχει στη διατήρηση αυτής της διαδικασίας, εκτός βέβαια από το «ηθικό» δικαίωμα του κεφαλαίου να απομυζά όλο και περισσότερη απλήρωτη εργασία;

Γνωστές είναι, βέβαια, οι αντιλήψεις για το λιγότερο κράτος και την περισσότερη αγορά. Το γεγονός ότι τις εκστομίζουν με τέτοια ευκολία, μετά από τόσα δεινά που συσσώρευσαν οι συγκεκριμένες πολιτικές στον πλανήτη, απλώς δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα κυβερνητικά θεωρεία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατ' εξακολούθηση...

Θα ανοίξει ή όχι το Ασφαλιστικό; Θα υπάρξουν νέα μέτρα ή η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ; Αυτά και άλλα παρεμφερή ερωτήματα, που σαν ριπές όπλου ρίχνονται τις τελευταίες μέρες, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Ας εξηγηθούμε: Το Ασφαλιστικό, τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν όχι μόνο ανοιχτό, αλλά με ορθάνοιχτες τις θύρες. Πάνω του ασέλγησαν κατ' εξακολούθηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για 15 χρόνια έβαζαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στην κλίνη του Προκρούστη και τα έκοβαν κομμάτι κομμάτι, ενώ την ίδια ώρα στο μεγάλο κεφάλαιο χάριζαν τις εισφορές, τους εξασφάλιζαν επιδοτήσεις και τεράστιους πόρους από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993 έδωσε ισχυρό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ, ταυτόχρονα, διαμόρφωσε το Ασφαλιστικό για τους μετά το 1993 πρωτοασφαλιζόμενους, με τους όρους που απαιτούσε η αντεργατική επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ, που παρέλαβε την κυβερνητική σκυτάλη, όχι μόνο δεν κατάργησε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, αλλά τους έβαλε σε πλήρη εφαρμογή. Στη συνέχεια, με μια σειρά από νομοθετήματα, το μόνο που έκανε ήταν να αφαιρεί δικαιώματα. Και μετά την προσωρινή υπαναχώρηση με το σχέδιο Γιαννίτση, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ψήφισε το 2002 τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029, γνωστό και ως νόμο Ρέππα. Σήμερα η νέα κυβέρνηση φροντίζει ακριβώς για την εφαρμογή του. Θέλει να κάνει πράξη τις «εκκρεμότητες» αυτού του νόμου. Να ολοκληρώσει, δηλαδή, το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Η σύντομη αυτή αναδρομή αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν ανοιχτό το Ασφαλιστικό και πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση που με τον έναν ή άλλον τρόπο εξυπηρετούσε το μεγάλο κεφάλαιο. Και είναι σίγουρο ότι στα συρτάρια τους, στα κεφάλια των ιθυνόντων υπάρχουν σχέδια με την ίδια αποστολή. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις της ΕΕ. Αυτή την αποστολή εξυπηρετούν οι πάσης φύσεως εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ κλπ.

Αν για όλους αυτούς - και ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που θα επιλεχτεί μια νέα επίθεση - το ζήτημα είναι πάντα ανοιχτό, το ίδιο ανοιχτό είναι και για τους εργαζόμενους. Αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν και είναι πεδίο αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο. Ηταν και είναι πεδίο αγώνα για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη σύνταξη, την Υγεία, την Πρόνοια. Η πάλη για διεκδικήσεις στην Ασφάλιση και στην Υγεία, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, είναι ο δρόμος που πρέπει να κρατάνε ανοιχτό οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ