Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το φάρμακο...

«Η απάντηση στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι: λιγότερο κράτος, περισσότερη αγορά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε και μία νέα ηθική διαπαιδαγώγηση...».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην επιχειρηματίας και νυν υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας σε πρόσφατη ομιλία του στη ΒΙΠΕ Κιλκίς. Προφανώς κατά τον κ. Φώλια, το κράτος δεν είναι μηχανισμός ταξικής κυριαρχίας και επιβολής των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης (της τάξης του) ενάντια στα συμφέροντα των καταπιεζόμενων τάξεων. Ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έννοια «κράτος» - και πιο συγκεκριμένα, ορισμένων τομέων του - σαν κάτι το αρνητικό, που συνδέεται με τη διαπλοκή, τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και μύρια άλλα κακά. Εμφανίζεται να πρεσβεύει επίσης ότι η ηθική εξυγίανση θα προέλθει από την επέκταση της αγοράς. Της καπιταλιστικής αγοράς για να ακριβολογούμε. Τι σημαίνει όμως αγορά σε συνθήκες καπιταλισμού; Τίποτα λιγότερο από το πλαίσιο παραγωγής και αναπαραγωγής των σχέσεων εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σημερινές συνθήκες. Τι ηθικό, όμως, υπάρχει στη διατήρηση αυτής της διαδικασίας, εκτός βέβαια από το «ηθικό» δικαίωμα του κεφαλαίου να απομυζά όλο και περισσότερη απλήρωτη εργασία;

Γνωστές είναι, βέβαια, οι αντιλήψεις για το λιγότερο κράτος και την περισσότερη αγορά. Το γεγονός ότι τις εκστομίζουν με τέτοια ευκολία, μετά από τόσα δεινά που συσσώρευσαν οι συγκεκριμένες πολιτικές στον πλανήτη, απλώς δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα κυβερνητικά θεωρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ