Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Απειθαρχία ανυπακοή και κλιμάκωση της πάλης μέχρι την κατάργησή του

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά συμφέροντα των μονοπωλίων, η ΕΕ εμμένει στη διατήρηση του "Συμφώνου Σταθερότητας" και υπογραμμίζει μάλιστα την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη αυστηρότητα εφαρμογής του προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων», τόνισε ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το «Σύμφωνο Σταθερότητας».

Υπογραμμίζοντας την εντατικοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στην ομιλία του τα εξής:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και η δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών σχετικά με το "Σύμφωνο Σταθερότητας" και Ανάπτυξης έρχονται να εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι αριθμός κρατών παραβιάζει πλέον ανοιχτά τα κριτήρια του Συμφώνου, εξυπηρετώντας τα συγκυριακά συμφέροντα των μονοπωλίων, η ΕΕ εμμένει στη διατήρησή του και υπογραμμίζει μάλιστα την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη αυστηρότητα εφαρμογής του προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εμμένουν στα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και του δημόσιου χρέους στο 60% και κάνουν ακόμα πιο αντιδραστικό το "Σύμφωνο Σταθερότητας", με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας.

Προωθείται συντονισμένη αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων για να υπάρξουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, τίθενται υπό μεγαλύτερο έλεγχο οι εθνικοί προϋπολογισμοί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρήσεων με μείωση της φορολογίας. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο δημόσιο χρέος, προκειμένου να γίνουν άμεσες αλλαγές στα συστήματα συνταξιοδότησης, να ιδιωτικοποιηθεί η ασφάλιση και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να εμπορευματοποιηθεί η περίθαλψη και να μειωθούν περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, να προχωρήσουν ταχύτερα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να μειωθεί το κόστος της εργατικής δύναμης και να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η προτεινόμενη τροποποίηση επιβεβαιώνει ότι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης του "Συμφώνου Σταθερότητας" και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ είναι απειθαρχία, ανυπακοή και κλιμάκωση της εργατικής-λαϊκής πάλης μέχρι την κατάργησή τους, για μια άλλη πολιτική, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ