Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Καμιά ανοχή στην αντιαγροτική πολιτική

Κάλεσμα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προς αγρότες, να αντισταθούν αγωνιστικά και να πλαισιώσουν το μέτωπο πάλης για την ανατροπή της καταστροφικής - και για τη μικρή και μεσαία αγροτιά - πολιτικής

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στο Ηράκλειο Κρήτης

NET

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στο Ηράκλειο Κρήτης
Αγωνιστικό κάλεσμα των αγροτών στην Αθήνα, στο μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 9 του Οκτώβρη απηύθυνε χτες η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προς τους αγρότες της περιοχής. Με τη συμμετοχή τους οι αγρότες θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα και για να μπει τέλος στην ανοχή απέναντι στις πολιτικές που μεγαλώνουν την ανέχεια. Το αγωνιστικό κάλεσμα έγινε στα πλαίσια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χτες το μεσημέρι, η ΝΕ Ηρακλείου με αφορμή τα αμπελουργικά προϊόντα στο νομό, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην αγροτική παραγωγή και το εισόδημα από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.

Την εισήγηση έκανε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν και ο Κυριάκος Κυριακάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών και της ΠΑΣΥ καθώς και ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος της ΠΑΣΥ και του ΔΣ του Συνεταιρισμού Πατσίδερου.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι αυτή η πολιτική δε θέλει ούτε τη στήριξη, ούτε την ενίσχυση, ούτε τον εκσυγχρονισμό της μικρής και μεσαίας αγροτικής παραγωγής. Θέλουν στο 3% και 4% τον αγροτικό πληθυσμό και ακόμα πιο κάτω. Ηταν και είναι εναρμονισμένη και πιστά προσηλωμένη στη στρατηγική που επιβάλλει η Κομισιόν και οι πολυεθνικές, που λένε ότι τα κέρδη τους δε συμπίπτουν με πολιτικές κοινοτικής ή εθνικής στήριξης.

Η ΝΕ κάλεσε τους αγρότες να μη δείξουν καμιά ανοχή στη ΝΔ, επειδή είναι απογοητευμένοι και αηδιασμένοι, όπως χαρακτήρισε, από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε να παραπλανηθούν από την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Να μην πέσουν στην παγίδα των αγροτοπατέρων είτε της πράσινης είτε της μπλε απόχρωσης, αφού και οι δύο έχουν τις ίδιες ακριβώς ευθύνες με τη στήριξη και προώθηση αυτής της πολιτικής.

Οπως αναφέρθηκε, αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις σε χωριά και χώρους δουλιάς από τους κομμουνιστές του νομού φίλους και οπαδούς για ενημέρωση και την ανάγκη να οργανωθούν κινητοποιήσεις από τα κάτω. «Προσβλέπουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις το άμεσο προσεχές διάστημα, αντάξιες της αγωνιστικής ιστορίας της αγροτιάς». «Δεν πάει άλλο ή οι αγρότες θα μείνουν και θα ευημερήσουν στον τόπο τους ή οι έμποροι και οι πολυεθνικές θα τους καταπιούν. Για να συμβιώσουν και οι δύο δε γίνεται».

«Ο νομός Ηρακλείου και η Κρήτη γενικότερα είναι κατεξοχήν αγροτική παραγωγή. Η αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα τα αμπελουργικά προϊόντα και το λάδι είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης. Χωρίς αυτά δε νοείται αγροτική οικονομία, δεν επιβιώνουν οι αγρότες. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να στηριχτούν». Γι' αυτό το λόγο, όπως τονίστηκε, χρειάζεται άμεσα ο παραγωγός να πάρει ανάσα και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για ριζικότερες αλλαγές. Χρειάζεται να καταργηθούν οριστικά όλοι οι αντιαγροτικοί κανονισμοί που επιβάλλουν το πλαφόν, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενισχύουν τους εμποροβιομηχάνους και εξανεμίζουν το εισόδημα. Να παρέμβει το κράτος για ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συγκομιδής. Να διασφαλιστεί εισόδημα που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών (Υγεία, Παιδεία, κ.ά.). Κρατικός έλεγχος στις τιμές των φαρμάκων, στα εφόδια, τα καύσιμα για φτηνό κόστος παραγωγής. Αμεσα μέτρα διάθεσης των προϊόντων με εξαγωγικές επιδοτήσεις, αλλά και προστασία τους από αθρόες εισαγωγές, κ.ά.

Για την αναμπέλωση υπογραμμίστηκε ότι έχει κλείσει τον κύκλο της πέρα από την όποια στρεβλή μορφή πήρε και τις όποιες αρνητικές συνέπειες είχε.

«Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για νέα αναμπέλωση, παίρνοντας υπ' όψη το συμφέρον των μικρομεσαίων παραγωγών, τις δυνατότητες, τις ανάγκες της αγοράς και τις εδαφολογικές - κλιματολογικές συνθήκες. Την ευθύνη αποκλειστικά να την έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του. Καμιά ανάμειξη, εμπλοκή ή διευκόλυνση στους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές φαρμάκων. Να επιδοτηθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και να δοθούν άτοκα δάνεια για την κάλυψη των αναγκών της αναμπέλωσης. Κατά συνέπεια, το ζήτημα της αναμπέλωσης είναι πρωτίστως πολιτικό».

Και ακολούθως πρόσθεσε: Δε φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται το νυστέρι να φτάσει ακόμα πιο βαθιά. Απαιτούνται μέτρα και αλλαγές μακράς πνοής που συνδέονται με την αλλαγή της πορείας της χώρας». Χρειάζεται να δημιουργηθεί ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός, ως η μόνη οριστική διέξοδος για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

«Ενας τέτοιος συνεταιρισμός που δε θα έχει καμιά απολύτως σχέση με αυτούς που γνωρίσαμε στο παρελθόν, δε γίνεται χωρίς να αφαιρεθεί η κυβερνητική και πολιτική εξουσία από το ευρωπαϊκό μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, χωρίς ρήξη και σύγκρουση με τους εμποροβιομηχάνους και τις Πολυεθνικές».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, η ΝΕ τόνισε ότι όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο για το λαό, όπως και η ενίσχυση του ΚΚΕ καθώς και η δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού ρεύματος απ' όλους όσοι υποφέρουν και θέλουν να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Με πείσμα και αποφασιστικότητα

Με αποφασιστικότητα και πείσμα έχουν ριχτεί στη μάχη της ενημέρωσης και συμμετοχής, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, οι κομμουνιστές και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Μαζί με φίλους και οπαδούς του Κόμματος συνεχίζουν τις περιοδείες και εξορμήσεις, με μοναδικό στόχο να φτάσουν και στο τελευταίο χωριό, σε κάθε συνοικία και χώρο δουλιάς, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας στο συλλαλητήριο.

- Στο Λασίθι χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στον Αγιο Νικόλαο και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί περιοδεία στα ξενοδοχεία της πόλης.

- Στα Χανιά ήδη έχουν γίνει μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία, δημόσιες υπηρεσίες ενώ κλιμάκια του Κόμματος έχουν αρχίσει να οργώνουν τα χωριά της υπαίθρου.

- Στο Ηράκλειο χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περιοδεία στη συνοικία της Φορτέτσας και συζήτηση στα καφενεία και τις γειτονιές με τον κόσμο. Το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί περιοδείες σε χωριά του νομού.

- Στο Ρέθυμνο αντίστοιχα, κλιμάκια του Κόμματος εξορμούν σε χώρους δουλιάς και συνοικίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ελένη Μπέλλου σε Χανιά και Ρέθυμνο(2012-12-01 00:00:00.0)
Το διατροφικό πρόβλημα(2010-01-17 00:00:00.0)
Το κλείσιμο των λιπασμάτων αφορά όλους μας(2006-08-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις(2005-01-05 00:00:00.0)
Δίκαια αιτήματα(2002-01-27 00:00:00.0)
Οι προτάσεις των κομμουνιστών για την αγροτική οικονομία(2001-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ