Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βάλουμε πλάτες για την αντεπίθεση

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «Σκάι»

Το τραγικό δυστύχημα, με την πτώση του ελικοπτέρου ΣΙΝΟΥΚ, το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τα μηνύματά του, αλλά και ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο του «Σκάι» με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Ερωτώμενη σχετικά με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Εμείς δε βγάλαμε ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή, όπως γίνεται όταν πρόκειται για μια πολιτική ομιλία. Από την πρώτη στιγμή επιφυλαχτήκαμε, για να δούμε τι έγινε, γιατί μπορεί να υπάρχει το ανθρώπινο λάθος, μπορεί να υπάρχει το τυχαίο. Δεν είναι σωστό μόλις γίνει κάτι, ένα μπαμ, αμέσως να τοποθετείσαι. Ομως, τα επόμενα σαφώς μας προβλημάτισαν. Μας προβληματίζει κατ' αρχήν γιατί έπεσε. Γιατί έχουμε αρκετά ατυχήματα σε στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα κλπ. τα οποία δεν είναι ατυχήματα στην ώρα μιας αναχαίτισης, που προβλέπεται και ένα ποσοστό ατυχημάτων. Πάρα πολλές φορές έχουμε μιλήσει γι' αυτό και έχουμε βάλει θέμα προμηθειών, ανταλλακτικών, εξοπλισμού, συντήρησης κλπ.

Δεύτερο, ακούγοντας όλα αυτά, είδαμε και ένα άλλο πράγμα. Ποιος έχει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο. Εγώ δεν είμαι στρατιωτικός, δεν έχω καταλάβει. Οταν πετάει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο βεβαίως την ευθύνη την έχει ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά στον εναέριο χώρο κινούνται πάρα πολλά».

Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με την άποψη που λέει πως για οτιδήποτε πετά την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τόνισε:

«Εχω την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι καθαρό, τουλάχιστον στην ΥΠΑ. Εξαρτάται. Αν πετάει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο με έναν καλλιτέχνη μέσα ενδεχομένως να έχει ευθύνη η ΥΠΑ, αν πετάνε π.χ. στρατιωτικοί έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ένα κέντρο. Κανείς δεν ήξερε ή τουλάχιστον δεν είχε ανακοινωθεί ότι είναι ο Πατριάρχης εδώ, ότι θα πάει να επισκεφθεί το Αγιο Ορος. Νομίζω ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Επρεπε να είναι γνωστό ότι ήρθε ο Πατριάρχης, δε νομίζω να ήρθε ινκόγκνιτο. Βεβαίως, μπορεί να ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Δε λέω να με ενημερώσει η κυβέρνηση ότι πετάει ο Πατριάρχης, αλλά να υπάρχει μια ενημέρωση της κυβέρνησης, στην Αεροπορία, στο υπουργείο Εξωτερικών κλπ. Εν πάση περιπτώσει έχει να κάνει με τα μπερδέματα του εναέριου χώρου και την ανάμειξη πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων και τις στρατιωτικές πτήσεις, που δεν είναι στην ουσία στρατιωτικές και τέτοια μπερδέματα».

Το ζήτημα είναι και πολιτικό

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Από κει και πέρα μου κάνει εντύπωση ποιος ειδοποιεί ποιον, διότι γενικά, αν πάρω και την πείρα από το δικό μας Κόμμα μας, αν συμβεί κάτι με παίρνουν αμέσως τηλέφωνο, ανεξάρτητα αν έχω εγώ την ευθύνη, να διαχειριστώ εγώ ένα ζήτημα. Και από αυτή την άποψη νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Αμυνας έπρεπε να ενημερωθούν, ανεξάρτητα του ότι παράλληλα και αυτόματα έπρεπε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Δηλαδή, δε θα περιμένω τον πρωθυπουργό να πει στείλτε το ΕΚΑΒ. Επομένως, υπάρχει ένα πρόβλημα διοίκησης. Εχουν γίνει πολλές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ. και δε μιλάω για αλλαγές προσώπων, μιλάω για αλλαγή στον προσανατολισμό. Είναι άσχετα όλα αυτά; Δε θέλω να πολιτικοποιήσω το ζήτημα. Είναι πολιτικό. Εννοώ και γενικότερα να εξεταστούν θέματα όπως η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μικρές ευέλικτες μονάδες, που σημαίνει και μια αυτονομία και τι μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων πέρα από το πολιτικό ζήτημα τι υπηρετεί ο στρατός και τι δεν υπηρετεί».

Αλλωστε, σε ερώτηση για το πού εντοπίζεται η ευθύνη, αν ανήκει στους αξιωματικούς ή τους οπλίτες ή τους τεχνικούς που δουλεύουν τα μηχανήματα ή είναι παραπάνω, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Πάντα υπάρχει μια κλιμάκωση ευθύνης. Αλλά αυτό που λένε ότι οι ευθύνες είναι σε όλους σημαίνει ότι συγκαλύπτονται προσωπικές ευθύνες και δεν υπάρχει και επαγρύπνηση όταν ξέρω ότι μια ευθύνη μοιράζεται σε όλους. Υπάρχουν κλιμακωτά ευθύνες, πολιτικές, στρατιωτικές. Υπάρχει ένα θέμα πώς είναι κατανεμημένες οι ευθύνες».

Στην επόμενη ερώτηση που διατυπώθηκε ως εξής: «Στη θέση του κ. Καραμανλή θα λέγατε στον υπουργό σας Αμυνας ότι καλώς παραιτείσαι ή άστο, δεν υπάρχει πρόβλημα, αναλαμβάνω εγώ τις πολιτικές ευθύνες;», η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Είναι λίγο δύσκολο να μιλήσω, μια και εγώ δεν έχω διατελέσει ούτε υπουργός, ούτε πρωθυπουργός, αλλά θα πω τη νοοτροπία που έχουμε καλλιεργήσει μέσα στο Κόμμα, που δεν είναι το ίδιο πράγμα κόμμα και κυβέρνηση, να το ξεκαθαρίσουμε. Νομίζω ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αυτοστιγμεί, κάτω από οποιαδήποτε πίεση. Χρειάζεται μια ψυχραιμία να κατανεμηθούν οι ευθύνες και βεβαίως αν υπάρχουν, βγαίνω δημόσια και λέω ότι δεν κάνεις για υπουργός ή δεν κάνεις για αρχηγός κάποιου Σώματος. Αν κάτι είναι προφανές, πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται και αυτά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να γίνονται, την πρώτη στιγμή, για λόγους εντυπωσιασμού. Εμείς δε ζητήσαμε την παραίτηση κανενός. Αυτό δε σημαίνει ότι αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ευθύνες δε θα το κάνουμε».

Χρειαζόμαστε θετικούς στόχους, δράση, ριζοσπαστικές δυνάμεις

Σε ό,τι αφορά στο «30ό έτος που οργανώνεται το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, είναι 30 χρόνια γιορτής» και σε ερώτηση «για το αν η νεολαία είναι σήμερα πιο ριζοσπαστική», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Κατ' αρχήν δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο της νεολαίας με ένα χαρακτηρισμό. Υπάρχουν ριζοσπαστισμοί και σκιρτήματα μέσα στη νεολαία θετικά, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι η νεολαία είναι αντικειμενικά περισσότερο χειραγωγημένη παρά ποτέ. Εννοώ τώρα το παρά ποτέ, δε μιλώ για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, της χούντας κλπ., γιατί πάντα σε στιγμές έξαρσης και οι χειραγωγημένοι ξεχειραγωγούνται. Ομως πιστεύω ότι η νεολαία είναι μπερδεμένη σε ένα μεγάλο βαθμό, χειραγωγημένη, έχει σκιρτήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα μετεξελιχθεί μαζικά σε μια νεολαία, η οποία είναι αποφασισμένη να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

- «Πιστεύετε ότι ο κόσμος σήμερα όπως έχει διαταχθεί χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν μέσα στο στόμα του ιμπεριαλισμού και σηκώνουν τη φωνή τους ψηλά; Και από κει και πέρα τι κάνουμε;» ήταν η επόμενη ερώτηση για την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία απάντησε:

«Ζούμε μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα έχει μια μεγάλη δύναμη ενσωμάτωσης, ακόμα και στο να ενσωματώνει ριζοσπαστικές, προοδευτικές, αριστερές φωνές και έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην ενσωματωθείς. Από κει και πέρα δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται θετικούς στόχους, χρειάζεται δράση, χρειάζεται πολλαπλασιασμός των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Δεν είναι μικρό πράγμα σήμερα να μπορείς να αντισταθείς και να μη χάσεις τον μπούσουλα. Βεβαίως, δε φτάνει αυτό, αλλά είναι και μια προϋπόθεση, για να μπορέσεις να πας μπροστά. Εμάς μας απασχολεί, τι γίνεται στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς; Πώς οι άνθρωποι μετέχουν, είναι οργανωμένοι, παλεύουν, προβάλλουν σύγχρονες απαιτήσεις, συνειδητοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής. Δεν μπορείς να πας με τα αιτήματα του προχτές. Αυτό το ζήτημα, λοιπόν, είναι μεγάλο. Θα μιλήσω χωρίς να υποτιμώ τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, όμως πρέπει να περάσουμε σε μια αναγεννητική αντεπίθεση. Μας ενδιαφέρει ο πολλαπλασιασμός αυτών των δυνάμεων. Υπάρχει η μαγιά, αλλά δεν αρκεί. Ανθρωποι που γίνονται απλώς παρατηρητές, αγανακτούν, δυσαρεστούνται, είναι οπαδοί απλώς μιας άποψης, χωρίς οι ίδιοι να βάζουν πλάτες, όλος αυτός ο ριζοσπαστισμός δε θα φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα».

Διάλογος μακριά από την κοινωνία δε νοείται

Σε ερώτηση «γιατί το ΚΚΕ δε συμμετέχει σ' αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Αριστερά, στην ευρωπαϊκή Αριστερά και εδώ στη χώρα μας, με το Φόρουμ των ανθρώπων που πηγαίνουν κόντρα στην παγκοσμιοποίηση;» η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εμείς κάνουμε πάρα πολλούς διαλόγους και συζητήσεις...» κι όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε «εσωτερικούς κυρίως», επισήμανε:

«Οχι, όχι. Γιατί ένας εσωτερικός διάλογος δεν έχει αξία. Και ένας εσωτερικός διάλογος, αν δε γίνεται διάλογος μέσα στην κοινωνία, θα είναι άνευ αξίας, ψυχρός, μη ζωντανός κλπ. Δεν μπορώ να καταλάβω το εξής: Μαζεύονται τρεις, ας πούμε, και κάνουν μια ομάδα και έναν διάλογο. Και έχουν απαίτηση να είναι και όλοι οι άλλοι μέσα. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή ο χώρος του διαλόγου είναι η ενότητα της Αριστεράς, η οποία δε συνεχίζεται και έχει διαλυθεί αυτή η συμμαχία; Δηλαδή, αν εμείς ως ΚΚΕ έχουμε πέντε κόμματα που κάνουμε διάλογο, θεωρούμε ότι είμαστε ο αποκλειστικός χώρος του διαλόγου; Χώροι διαλόγου υπάρχουν πολλοί. Το ζήτημα είναι: Διαλεγόμαστε για ποιον σκοπό; Και να το πω καθαρά. Υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα, εμείς το λέμε κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, πολύμορφο, με εσωτερικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και με δομές διαμορφωμένες από τα πάνω, που κυριολεκτικά αυτές οι δομές, καθοδηγούνται από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία ενδιαφέρεται αυτό το κίνημα να το χρησιμοποιήσει, ως δική της Κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εμείς σ' αυτές τις δομές δεν πάμε. Σε κινητοποιήσεις και δραστηριότητες που είναι οι πάντες μέσα, και σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, απλός κόσμος, εκεί πάμε. Δεν μπαίνουμε όμως σε δομές κορυφών. Θα περάσουν κάποια χρόνια και πιθανόν να δημιουργηθούν και παγκόσμιες δομές ενός κινήματος, που συνθέτει και διαφορετικές απόψεις, αλλά σε προκατασκευασμένες δομές δεν πάμε. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι είμαστε μακριά από το κίνημα; Ντε και καλά πρέπει να μπούμε σε μια στρούγκα, στην κορυφή;».

Κληθείσα να διευκρινίσει αν «αναφέρεστε μεταξύ άλλων και στο ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου όταν μιλάτε για σοσιαλδημοκράτες;», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Ναι, είναι και αυτοί, αλλά όλη αυτή η ιστορία ουσιαστικά ξεκίνησε από τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία. Και μέσα σε αυτά τα Φόρουμ υπάρχουν μέχρι εκπρόσωποι βιομηχανιών. Ξέρετε πάρα πολύ καλά και εκπρόσωποι οικονομικών συμφερόντων. Υπάρχει μερίδα οικονομικών συμφερόντων που θέλει να χρησιμοποιήσει και το κίνημα, ως όπλο πίεσης. Αυτά τώρα τα ξέρει όλος ο κόσμος. Βεβαίως, μπορεί να είναι μια άλλη σύνθεση στην Ευρώπη, αλλιώς στη Λ. Αμερική - να είναι πιο ριζοσπαστικό. Αλλά σας βάζω το εξής ζήτημα: Η ίδια η δομή του Παγκόσμιου Φόρουμ αποκλείει κόμματα και βγαίνουν τα διάφορα κόμματα με μανδύες επιστημονικών ιδρυμάτων. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δικαίωμά τους να κάνουν και αυτές τις δομές. Εμείς δεν υπάρχει κίνημα που δε μετέχουμε. Δεν μπαίνουμε σε τέτοιες δομές. Οι δομές μας λείψανε ή η κίνηση του κόσμου;».

Τέλος, σε ερώτηση για το «αν το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση ή ότι θα εμφανίσει προβλήματα, ανεξαρτήτως του τι λέει η μία ή η άλλη κυβερνητική παράταξη», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Ξεκινώντας από τη δική μας αντίληψη, λέμε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είχε ορισμένους ταχείς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, που όμως αυτοί οι ρυθμοί δεν μπορούν να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι ρυθμοί για εμάς πρέπει να αποτυπωθούν και από πλευράς κερδών κεφαλαίων, αλλά και από πλευράς βιοτικού επιπέδου. Και οι γρήγοροι ρυθμοί πάνω δεν έχουν καμία σχέση με το τι απολαμβάνει ο λαός κάτω. Το ΠΑΣΟΚ τώρα, μπορεί να έκανε αλχημείες και μαγείρεμα στα νούμερα. Ενα εκατοστό πάνω, ένα εκατοστό κάτω έχει μια σημασία για το Σύμφωνο Σταθερότητας που πρεσβεύουν, αλλά όσον αφορά στο λαό νομίζω ότι και πάνω και κάτω, δε θα κερδίσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εργο πνοής»... οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία(2015-12-30 00:00:00.0)
Ενότητα των μικρών φτωχών και μεσαίων αγροτών(2010-01-22 00:00:00.0)
Ο αγώνας για την Παιδεία πρέπει να πολιτικοποιηθεί(2007-04-26 00:00:00.0)
Μπορούμε καλύτερα!(2005-01-26 00:00:00.0)
Φορείς και κινήματα να συναντηθούν στη δράση για απλή αναλογική(2003-08-02 00:00:00.0)
Υπάρχει πλαίσιο επίλυσης για το Κυπριακό(1997-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ