Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση ενόψει της έκθεσης της Κομισιόν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «παζάρι» μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ενόψει και της έκθεσης της Κομισιόν στις αρχές του Οκτώβρη για την ένταξη της γειτονικής χώρας.

Αίφνης, η αναβολή της ψήφισης της τροπολογίας για την ποινικοποίηση της μοιχείας προκαλεί «τριβές» και ένταση στις σχέσεις Βρυξελλών-Αγκυρας, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να βάζει ευθέως ζήτημα «περιπλοκών» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρ. Τ. Ερντογάν, να απαντά σε υψηλούς τόνους, αξιώνοντας από την ΕΕ να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας!

«Πληροφορηθήκαμε με ανησυχία την αναβολή που πήρε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η υιοθέτηση του κώδικα αυτού και καταλαβαίνουμε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε προσπάθειες... επανεισαγωγής της μοιχείας ως ποινικά κολάσιμου αδικήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Μάλιστα, δε δίστασε να αμφισβητήσει τον προσανατολισμό των «μεταρρυθμίσεων» στη γειτονική χώρα. «Παρόμοιες διατάξεις είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσαν αμφιβολίες ως προς τον προσανατολισμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Τουρκίας και θα ενείχαν τον κίνδυνο να περιπλακούν οι ευρωπαϊκές της προοπτικές», πρόσθεσε.

Αμεση ήταν η απάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας την ΕΕ να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Σε δηλώσεις του προς μέλη του κόμματός του, οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία έχει κάνει όλα όσα χρειάζονται για να ανταποκριθεί στα πολιτικά κριτήρια ώστε να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, και πρόσθεσε: «Ας μην προσπαθήσει κανείς να πιέσει την Τουρκία χρησιμοποιώντας (ως πρόσχημα) την ΕΕ».

Η κυβέρνηση ανέστειλε την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στον ποινικό κώδικα αργά προχτές το βράδυ αφού η κεντροαριστερή αντιπολίτευση μπλόκαρε την προσπάθειά της να περιλάβει στις μεταρρυθμίσεις αυτές μια διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει το νέο ποινικό κώδικα για να δείξει πως είναι κράτος δικαίου πριν αποφασιστεί το κατά πόσο είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση.

Ο Γκ. Φερχόιγκεν δήλωσε πως η καθυστέρηση της υιοθέτησης του ποινικού κώδικα, λόγω μιας διένεξης σχετικά με την ποινικοποίηση ή όχι της μοιχείας, είναι ανησυχητική, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει η παρουσίαση, στις 6 του Οκτώβρη, της έκθεσης της Επιτροπής για το κατά πόσο η Αγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Ειδικότερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε στην περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφασίσει το Δεκέμβρη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έως τότε θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά στην κατάληξή τους. Οπως αναφέρει το κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ», σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι εάν αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας και οι δύο πλευρές διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι οι συνομιλίες αυτές δεν εξελίσσονται με ικανοποιητικό τρόπο, τότε θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να το αναγνωρίσουν δημόσια και από κοινού.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε ακόμη εναντίον οποιασδήποτε εσπευσμένης απόφασης για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο το εύρος των προβλημάτων που θα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν με την τουρκική υποψηφιότητα όπως επίσης και ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σε 10-15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ