Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ
«Χρώματα» παραδοσιακά και λαϊκά

Με ένα ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης άνοιξε χτες βράδυ η αυλαία στο Λαϊκό Στέκι.

Με οδηγό τη λύρα, το λαούτο και το μπουλγαρί, το συγκρότημα «Παλαιϊνά Σεφέρια» παρουσίασε τραγούδια της ξενιτιάς, του κεφιού και της λύπης. Παραδοσιακά κρητικά, αλλά και δικές τους συνθέσεις, που αντλούν στοιχεία από την κρητική μουσική παράδοση.

Ακολούθησε μία ξεχωριστή φωνή της παραδοσιακής μας μουσικής, η Γιώτα Βέη. Η γνωστή ερμηνεύτρια μας αποκάλυψε πτυχές του μουσικού πολιτισμού μας, αναδεικνύοντας με τη φωνή της τα «ζωντανά» στοιχεία της δημοτικής μας μουσικής. Μαζί με τα τραγούδια από τον τελευταίο της δίσκο με τίτλο «Αιγαίο», η Γ. Βέη παρουσίασε, για πρώτη φορά ως ενότητα, τον ακριτικό κύκλο. Τραγούδια για τον Διγενή, ρυθμικά και αργά, που η ζωή τους ξεκινά πριν δώδεκα αιώνες. Τραγούδια που δουλεύτηκαν στο χρόνο και απόκτησαν μουσική τελειότητα. Τραγούδια λυρικά, μελωδικά, διαχρονικά. Λίγο αργότερα, τα «αρώματα» της Σμύρνης πλημμύρισαν τη σκηνή.

Το αφιέρωμα στο Σμυρναίικο τραγούδι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο περιλάμβανε παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια παλιών συνθετών (Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Β. Παπάζογλου κ.ά.). Τραγούδια που μιλούν για τον καημό, τον έρωτα, την ξενιτιά... Πρωταγωνιστές: το βιολί, το κανονάκι, το σαντούρι και το ούτι και ερμηνευτές οι: Δ. Γιαννακόπουλος, Ν. Τάγκας, Α. Μίχα, Θ. Τζινέλης, Δ. Μαράγκας, Κ. Αλωνεύτης και Κλ. Ροσίνι.

Η βραδιά έκλεισε με τον Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος με επιμονή, ήθος και ταλέντο, χρόνια τώρα υπερασπίζεται το λαϊκό τραγούδι. Ο γνωστός συνθέτης με συντροφιά το μπουζούκι του παρουσίασε αξέχαστα λαϊκά τραγούδια, αλλά και δικές του δημιουργίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ