Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Να καταργήσουμε τους καμεροχαφιέδες

Σημαντική η συζήτηση χτες το βράδυ στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Η ανάγκη της έντασης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που χτυπιούνται βάναυσα και καταργούνται στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», αναδείχτηκε από τη συζήτηση που έγινε προχτές βράδυ στο Φεστιβάλ με θέμα «Ο αγώνας συνεχίζεται, τους καμεροχαφιέδες θα τους καταργήσουμε». Συμμετείχαν ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηλ. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος.

Η συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις μεγάλη. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν οι καμεροχαφιέδες «πνίγουν» την πόλη, το χαφιεδόπλοιο «Ζέπελιν» εξακολουθεί να πετά επιδεικτικά και η δημοκρατία είναι γράμμα κενό περιεχομένου, ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους;

Αναφερόμενος στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «όλα ξεκινούν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, από το ποιος θα κερδίσει περισσότερο έδαφος, περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ποιος θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα στις χώρες του, ώστε να έχει φθηνό εργατικό δυναμικό». Αναφέρθηκε στην «κατασκευασμένη τρομοκρατία», που καθοδηγείται από τη ΣΙΑ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας πως η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ οι όποιες αντιθέσεις τους στο θέμα έχουν να κάνουν με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτήν την εκστρατεία.


Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τον πνευματικό κόσμο να σηκώσει το ανάστημά του και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Συμφωνούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Στο ζήτημα του κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση «σύρεται» από τις ΗΠΑ σ' αυτήν την αντιτρομοκρατική υστερία ή αν αποτελεί και δική της πολιτική επιλογή, αναφέρθηκε ο Ηλ. Νικολόπουλος. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει ίδιες θέσεις με αυτές των ΗΠΑ. Ως παράδειγμα, ανέφερε διάφορες ευρωενωσιακές συμφωνίες, με πρώτη απ' όλες τη Συνθήκη Σένγκεν, όπου η ασφάλεια υπερακοντίζεται έναντι της δημοκρατίας. «Το αποτέλεσμα είναι, ό,τι ψηφίζεται από την ΕΕ, να είναι αντιδραστικότερο από τα Συντάγματα των χωρών - μελών». Οπως με το ευρω-ένταλμα, το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας μας, αλλά, επειδή ψηφίστηκε από την ΕΕ, εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

«Να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε»

Πρέπει οι πολίτες να θυσιάσουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες για να νιώθουν ασφαλείς; «Πρόκειται για ψευτοδίλημμα», ξεκαθάρισε ο Γ. Πανούσης. «Η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι και τα τρία παιδιά της δημοκρατίας και δεν μπορεί οι κατευθύνσεις τους να είναι αντίστροφες», είπε. Τόνισε πως ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να είναι ασφαλής, όταν επιτηρείται. Εχουμε αντιστροφή της λογικής. Το τεκμήριο αθωότητας μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής. Αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που είναι πιο τρομοκρατική από την τρομοκρατία. Ταύτιση πατριωτισμού με τον καταδοτισμό. Ολα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση μιας τρομακτικής πίεσης απέναντι στο λαό. «Ο μόνος τρόπος για να χτυπήσουμε την ανασφάλεια που εντείνεται είναι μέσα από την ένταση των δικαιωμάτων μας», τόνισε. Και κατέληξε: «Επειδή αυτοί μας βλέπουν, να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε και εμείς».

«Μακρύ χέρι καταστολής τα ΜΜΕ»

Τα ΜΜΕ έχουν καταστεί το μακρύ χέρι της καταστολής, σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της «17 Ν», όπου τα ΜΜΕ βρίσκονταν έξω από τις πόρτες ανθρώπων πριν ακόμη ασκηθούν διώξεις εναντίον τους. «Επειδή τα ΜΜΕ δεν ήρθαν από το θεό - συμπλήρωσε - πρέπει να πούμε πως εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα ΜΜΕ έχουν πείσει την πλειοψηφία του κόσμου πως τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ασφάλειά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ