Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΣΟΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού ραντάρ

Διώκονται δικαστικά τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Αντιμέτωποι με μπαράζ δικαστικών διώξεων βρίσκονται οι κάτοικοι της Θάσου που αντιστέκονται στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς στο νησί. Η κυβέρνηση υλοποιώντας επιλογές και υιοθετώντας πρακτικές της προκατόχου της επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα των κατοίκων. Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη σέρνονται στα δικαστήρια τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν το Νοέμβρη του 2000. Τότε οι κάτοικοι είχαν εμποδίσει να ξεφορτώσει στο λιμάνι της Καληράχης το πλοίο που μετέφερε υλικά για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ. Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίησαν και κατάληψη του χώρου όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί το ραντάρ, στη θέση Υψάριο, πάνω από την Ποταμιά και την Παναγιά. Οι τρεις διωκόμενοι είναι ο Σταμάτης Χατζησταματίου, ο Φίλιππος Κουτλής και ο Αλέκος Ευαγγέλου.

Στις 16 Δεκέμβρη διώκονται άλλοι είκοσι έξι κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και πρώην αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν την 1η Μάη του 2001, όταν η τότε κυβέρνηση προφανώς κάτω από την πίεση των ΝΑΤΟικών έθεσε σε δράση τα ΜΑΤ, προκειμένου να επιβάλει τη μεταφορά των υλικών για την εγκατάσταση του ραντάρ.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τσέκης συνοδευόμενος από στελέχη της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και τους άκουσε να επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στις τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος τους. Οπως δήλωσαν είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον αγώνα τους κόντρα και στην προσπάθεια σπίλωσής του που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες με πρωταγωνιστές πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι επιχειρούν να συνδέσουν την πτώση του Σινούκ με τη λειτουργία του ραντάρ.

«Πρέπει να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός. Ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση του ραντάρ στη Θάσο πρέπει να αγκαλιαστεί από το λαό όλου του νομού, να ξεφύγει από τα όρια του νησιού», κάλεσε ο Αγγελος Τσέκης προτρέποντάς τους να βάλουν μπροστά στις ευθύνες τους όλους τους φορείς του νομού. Οπως είπε «η εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ εντάσσεται σε γενικότερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για την περιοχή των Βαλκανίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και του Καυκάσου με τα γνωστά γεγονότα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τους δρόμους του πετρελαίου». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως όπως όλα δείχνουν η Καβάλα αποτελεί στρατηγικό σημείο για τους σχεδιασμούς τους και προειδοποίησε πως οι ΝΑΤΟικοί δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για το στρατιωτικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο. Και κάλεσε τους φορείς του νησιού και όλο το λαό σε ισχυροποίηση της πάλης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ