Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Τραγούδια της ψυχής και του αγώνα

Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση - έκπληξη ειδικά για το Φεστιβάλ, ήταν η συνάντηση της Αφροδίτης Μάνου και της Μαρίας Δημητριάδη, που άνοιξαν το χθεσινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Οι δύο αυτές ξεχωριστές «φωνές» της ελληνικής μουσικής σκηνής δεν ενώνονται μόνο με «δεσμούς αίματος», αλλά και με δεσμούς ψυχικής, αισθητικής στάσης και θέσης απέναντι στη μουσική δημιουργία. Μια μοναδική στιγμή, που ένωσε τις διαφορετικές δισκογραφικά πορείες τους, χαρίζοντας μια ξεχωριστή βραδιά, η οποία κορυφώθηκε όταν οι δύο ερμηνεύτριες «συναντήθηκαν» με δύο κορυφαίους δημιουργούς, τον Ναζίμ Χικμέτ και τον Μάνο Λοΐζο, τραγουδώντας το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα είν' αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει...». Μαζί τους στη σκηνή ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και η Σύλβια Καπερνάρου.

«Στης καρδιάς του τ' ανοιχτά», μας ταξίδεψε χθες το βράδυ ο Παντελής Θαλασσινός. Ενα όμορφο ταξίδι, με το οποίο ανασάναμε μουσική Ελλάδα, αληθινή μουσική δημιουργία. Μια «φωτεινή» παρουσία, που ξεχείλισε από την αγάπη του για την αληθινή μουσική δημιουργία και συνάντησε την κοινή αισθητική μας ματιά. Ο Παντελής Θαλασσινός με τραγούδια «Αστρανάμματα», κάλεσε της «Νύχτας τα κύματα», μας «κέρασε» ένα «κρυμμένο αχ», συντρόφευσε τον «Αγιο Ερωτα», συναντήθηκε με παραδοσιακά αποστάγματα ψυχής και μας θύμισε αυτό που έλεγε ο Καβάφης: «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε - για λίγο - να μη νιώθεται η πληγή».

Την εκλεκτική συγγένεια των τραγουδιών του, με τις προτιμήσεις της νεολαίας απέδειξε για άλλη μια φορά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οι μοναδικές ισορροπίες μεταξύ ρυθμού και μελωδίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου, που συνδυάζει η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλιά «Στο αφιερώνω», αλλά και από την υπόλοιπη εξαιρετική του πορεία, η διάθεση για αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία με τους φίλους του, συνέθεσαν τη μουσική αυτή συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ