Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τα χαράματα με τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης

Πυρετός προετοιμασίας για το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη επικρατεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ καθημερινά μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα στους χώρους δουλιάς και στις εργατογειτονιές, καλώντας και τον τελευταίο εργαζόμενο να συμμετέχει στην αγωνιστική πρωτοβουλία του Κόμματος.

Στη μάχη αυτή έχουν ριχτεί και οι βουλευτές της πειραιώτικης Περιφέρειας. Χτες ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατσιλινάκος μαζί με τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, από τα χαράματα είχαν ανοίξει την κουβέντα με τους εργατοτεχνίτες. Η συζήτηση «άνοιξε» με τους εργάτες που μεταφέρονται με τις λάντζες από τη Ζώνη του Περάματος στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας και συνεχίστηκε με αυτούς που αποτελούν τα μέλη των συνεργείων που επισκευάζουν το φορτηγό πλοίο «BARON».

Οι κουβέντες των εργατών ήταν γροθιά στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωναν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με αυτόν τον κλάδο, με τα ματωμένα χώματα της Ζώνης. «Για το στέγαστρο Καλατράβα έδωσαν ένα σωρό δισεκατομμύρια, το ίδιο και για το "Ζέπελιν", δηλαδή για την παρακολούθησή μας, όμως για τα ψίχουλα που ζητάμε εμείς, όπως το επίδομα ανεργίας, δεν αντέχει η οικονομία και ετοιμάζουν και περικοπές. Μπορούμε, λοιπόν, να μην αγωνιστούμε; Αλλιώς θα μας τα πάρουν όλα», ήταν οι κουβέντες του Νίκου Δροσύλατου και ο Κώστας Αγγέλου συμπλήρωσε: «Λίγοι δουλεύουμε στη Ζώνη, και αυτοί που δουλεύουμε δε βγαίνουμε πια. Η ακρίβεια είναι μεγάλη. Οσο για τη σύνταξη, είμαι 58 ετών και ακόμα δεν μπορώ να την πάρω. Αναπνέουμε ένα σωρό τοξικά, η δουλιά δύσκολη και όμως είμαστε εδώ. Δεν πάει άλλο, χρειάζεται μάχη». Ανάλογες φράσεις αγανάκτησης επικρατούσαν ανάμεσα σε όλα τα πηγαδάκια και τις συζητήσεις.

«Ετσι είναι. Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα. Η ανεργία θερίζει. Πληρώνουμε για τα σχολεία, για την Υγεία, η Πρόνοια έχει σβήσει. Αν δώσουν μια αύξηση από το ένα χέρι, την παίρνουν πίσω με το άλλο. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων είναι τεράστια. Γι' αυτό το ΚΚΕ οργανώνει αυτό το συλλαλητήριο. Για να δυναμώσει το κίνημα, για να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες», ήταν η απάντηση του κομμουνιστή βουλευτή και συνέχισε: «Η κατάσταση αυτή δεν παλεύεται από έναν κλάδο, ή ένα σωματείο. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Χρειάζεται να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να επιβάλουμε αλλαγή πολιτικής, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας».

Η περιοδεία του Γ. Πατσιλινάκου συνεχίστηκε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αμφιάλη. Η συζήτηση με τους γιατρούς ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υποκατάστημα αυτό αντιστοιχεί σε 40 χιλιάδες κατοίκους. Οι γιατροί που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών των χιλιάδων ανθρώπων είναι μόλις 24. Από αυτούς οι 7 είναι μόνιμοι, ενώ οι συμβασιούχοι 17...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ