Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
ΟΧΙ στην Εξεταστική Επιτροπή λένε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Δήλωση - απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ

Motion Team

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απάντησαν αρνητικά στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τα κρίσιμα θέματα που αναδείχτηκαν από το πρόσφατο ατύχημα στο «Σινούκ». Για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, επέδωσε σχετική επιστολή στον Ορέστη Κολοζώφ, ενώ υπήρξε και ανάλογη τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Παράλληλα, ο Σπ. Βούγιας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του, ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του στο αίτημα του ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η ηγεσία του ΣΥΝ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του ΚΚΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, έδωσε στη δημοσιότητα σχετική δήλωση.

Οχι «σε αυτό το στάδιο» από τη ΝΔ

Δε συμφωνεί η ΝΔ με τη σύσταση - «σε αυτό το στάδιο» - Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα της πτώσης του «Σινούκ», όπως ζήτησε ήδη το ΚΚΕ.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ ο ομόλογός του της ΝΔ. Σύμφωνα με την επιστολή, η ΝΔ θα περιμένει πρώτα τα πορίσματα των ερευνών τόσο της διοίκησης όσο και της δικαιοσύνης, ενώ θεωρεί ότι απαντήσεις για το θέμα μπορούν να δοθούν μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με Ερωτήσεις ή Επερωτήσεις.

Η απαντητική επιστολή του Β. Πολύδωρα έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ για τη χτεσινή επιστολή σας, τη σχετική με την πρωτοβουλία - πρότασή σας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να διερευνήσει τα ζητήματα και τις ευθύνες που προκύπτουν από το τραγικό δυστύχημα με το "Σινούκ".

Τα ερωτήματα είναι όντως εύλογα, όπως επισημαίνετε. Και οι ανησυχίες σοβαρές, κατανοητές και κοινές για όλους μας.

Απαντήσεις σε όλα αυτά εκτιμώ ότι ασφαλώς και οφείλονται από πλευράς κυβέρνησης και ότι μπορούν και πρέπει να δοθούν διεξοδικά στα πλαίσια του συνήθους κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως π.χ. κατά τη συζήτηση Επερωτήσεων (Κοινών ή Επικαίρων).

Δεδομένου ότι η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος απασχολεί ήδη τη Δικαιοσύνη με τη διαταχθείσα και διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, καθώς και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έχει διατάξει ήδη ένορκη διοικητική εξέταση για να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της υποθέσεως, φρονώ ότι θα ήταν ορθότερο να αναμείνουμε ως Βουλή την έκβαση (έκδοση πορισμάτων) των εν λόγω ερευνών (δικαστικών και διοικητικών) πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία της συστάσεως Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατόπιν των ανωτέρω, λυπούμαι για το ότι στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η ΝΔ δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να συμπράξει στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής».

Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία με το «Σινούκ». Κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε Εξεταστική Επιτροπή, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Πολύδωρας στην επιστολή του απαντά, λέγοντας ότι ενώ διεξάγεται έρευνα, που είναι στη Δικαιοσύνη, από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, είναι ένα θέμα το οποίο μένει ανοιχτό για το μέλλον. Το αναφέρει στην τελευταία γραμμή της επιστολής του προς το ΚΚΕ».

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει η έρευνα...

Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, με δήλωση του εκπροσώπου του Σπ. Βούγια, που δημοσιεύτηκε σε μερίδα του Τύπου, το αίτημα του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διεύρυνση της υπόθεσης του «Σινούκ». «Αν μιλάμε για τα αίτια, υπάρχει η έρευνα, η οποία νομίζω ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση. Να διερευνήσουμε τα αίτια τίνος πράγματος; Πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός; Αφού το κρύβουν. Επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες επιλεκτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ορέστης Κολοζώφ: Δε θέλουν να αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες

Μετά τις ανωτέρω απαντήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα της Βουλής ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των κρίσιμων θεμάτων που αναδεικνύονται από το πρόσφατο ατύχημα του "Σινούκ".

Στο ζήτημα αυτό απορριπτική ήταν η τοποθέτηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της δικαστικής διερεύνησης. Η όποια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτά τα πορίσματα ασφαλώς θα μπορούσαν να τεθούν υπόψη και θα αξιολογηθούν από αυτήν, αλλά το έργο της εξ αντικειμένου δεν μπορεί να περιοριστεί μόνον σ' αυτά.

Θα πρέπει να διερευνηθούν και μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα (όπως για παράδειγμα με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αγορά αυτών των μέσων παρ' όλα, τα προβλήματα που παρουσίαζαν, τι γίνεται με τη συντήρηση των πτητικών και άλλων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ). Και τέλος πως γίνεται, ενώ η χώρα μας να διαθέτει τεράστια κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα, από την άλλη να έχουμε επανειλημμένα ατυχήματα.

Κατανοούμε την ταύτιση των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την άρνησή τους να αποδεχτούν τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Δε θέλουν να ριχθεί φως σ' αυτές τις κρίσιμες πλευρές, γιατί τότε θα αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν τόσο στις προηγούμενες όσο και στη σημερινή κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ