ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
Προσυνεννοημένη σφαγή των μισθών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να βρεθούν τρόποι μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να θιγούν κατώτατος και 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν προσδιόρισε τους «τρόπους» με τους οποίους θα γίνει η μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», προφανώς γιατί είναι αυτοί που παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως δήθεν «εναλλακτική λύση» για να μην καταργηθεί τάχα ο κατώτατος μισθός: Πλήρης εφαρμογή των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το παραδέχθηκε για πολλοστή φορά χτες (στον «Real Fm») ο Γ. Κουτρουμάνης, δηλώνοντας ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων». Ανέφερε μάλιστα, για του λόγου το αληθές, ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2011 υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 52 επιχειρήσεις. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η μείωση των μισθών σε αυτές τις επιχειρήσεις έφτασε έως και 42%. Παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι ταυτόχρονα υπογράφηκαν και χιλιάδες ατομικές συμβάσεις εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοια ή μεγαλύτερη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ίδιοι οι εργοδότες καταθέτουν στο Σώμα Επιθεωρητών ότι 1.727 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα προχώρησαν σε μείωση μισθών. Καθόλου τυχαία λοιπόν ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο για τις κλαδικές συμβάσεις»... Το σίγουρο είναι πάντως ότι στο τέλος του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων θα έχουν καταβαραθρωθεί όλοι οι μισθοί στο ύψος του κατώτατου μισθού, που θα πάρει τη σειρά του στην επόμενη «δόση», θα γενικευτούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και θα μπει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ολα τ' άλλα είναι παραμύθια για όσους θέλουν να τα πιστέψουν.

Τσάκισμα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλα τα «φάρμακα» που προτείνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, ώστε να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια κατά την επάνοδό τους στην κούρσα της κερδοφορίας.

Το ξεχαρβάλωμα των εργατικών δικαιωμάτων δεν περιορίζεται στην «υπερχρεωμένη Ελλάδα». Και είναι παντού τα ίδια, όπως φαίνεται από τα μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Χτες, η γαλλική κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων προϋποθέτει τη μείωση του «κόστους εργασίας».

Το «πακέτο» για την «καταπολέμηση της ανεργίας» ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υποστήριξη της μερικής απασχόλησης, για τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις (άνω των 20 εργαζομένων) που θα απασχολούν για ένα εξάμηνο νέους κάτω των 26 ετών, καθώς και για την κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων. Εξάλλου, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί τον «κοινωνικό ΦΠΑ», που προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την αναπλήρωση των εισφορών αυτών στα Ταμεία μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα. Δηλαδή, την αύξηση του μεριδίου της υπεραξίας που καρπώνονται τα μονοπώλια και το φόρτωμα με επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους - καταναλωτές. Είναι φανερό ότι και το κείμενο έξι σημείων με τίτλο «Τρόποι εξόδου από την κρίση - Ενδυνάμωση της ανάπτυξης τώρα», το οποίο προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής μιλάει για «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» και θα περνάει επίσης μέσα από το τσάκισμα του σταθερού χρόνου εργασίας, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της μισής δουλειάς - μισού μισθού που σπρώχνει στην εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων.

«Μισοαπασχολούμενοι» - μισοζώντανοι

Αφού συνυπόγραψαν και έβαλαν πλάτες για να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που περιλάμβανε η «Ατζέντα 2001» από κοινού με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, τα γερμανικά συνδικάτα παριστάνουν τώρα τον έκπληκτο και κάνουν έναν «αρνητικό απολογισμό». Ειδικά για τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», που μέσω του θεσμού της «μίνι απασχόλησης», τσάκισε τους μισθούς και έκανε καθεστώς τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το «θαύμα» της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών μονοπωλίων. Το προσκείμενο στα γερμανικά συνδικάτα ίδρυμα κοινωνικών ερευνών «Χανς - Μπέκλερ» σε μελέτη του διαπιστώνει ότι σχεδόν το 90% των θέσεων εργασίας των «μισοαπασχολούμενων», δηλαδή 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ανήκει στους χαμηλόμισθους ή πολύ χαμηλόμισθους, δηλαδή σε μισθούς πείνας. Δεν μπορούσε, βέβαια, να είναι αλλιώς, αφού πρόκειται για «μισθούς», που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, που επιπλέον είναι απαλλαγμένοι εντελώς από ασφαλιστικές και άλλες εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που απαγορεύει την πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε συντάξεις όταν γεράσουν! Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο της «ευελφάλειας», που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν σε όλες τις χώρες, ξεπερνώντας βέβαια το παράδειγμα της Γερμανίας για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια κάθε χώρας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η κατάληξη του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων - κυβέρνησης μαύρου μετώπου και τρόικας, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν απαλλαγούν από την εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόλεμος στο «διάλογό» τους

«

Αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» χαρακτήρισαν χτες με μια φωνή εργοδότες, εργατοπατέρες, αστικά κόμματα και επιτελεία τη δράση του ΠΑΜΕ, με αφορμή την κινητοποίηση για τη ματαίωση του «κοινωνικού διαλόγου». Κάνουν το άσπρο μαύρο για να συκοφαντήσουν το ταξικό κίνημα και να φοβίσουν τους εργαζόμενους, που δείχνουν τάσεις χειραφέτησης απο την πολιτική τους. Μιλάνε για «αντικοινωνική» συμπεριφορά αυτοί που προωθούν και προασπίζονται μια πολιτική που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Που πετσοκόβει τις συντάξεις πείνας και τους μισθούς, που πετάει χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και νομιμοποιεί τα ναρκωτικά.

Μιλάνε για «αντιδημοκρατικές» πρακτικές οι υπερασπιστές της «δημοκρατίας» του κάθε Μάνεση, που με τελεσίγραφα επιχειρεί να εξαθλιώσει δεκάδες εργάτες για τα κέρδη του και μαζί με το σινάφι του έχει στρατεύσει λυτούς και δεμένους στο Βόλο, για να μην έρθουν οι ταξικές δυνάμεις σε επαφή με τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας» στο εργοστάσιο της πόλης. Κάνουν όμως άλλη μια λαθροχειρία οι υμνητές αυτής της «δημοκρατίας». Κρύβουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» δεν είναι γενικώς μια συζήτηση για τις διαφορετικές ή τις κοινές απόψεις που αντικειμενικά υπάρχουν ανάμεσα σε κόμματα, φορείς και οργανώσεις. Τέτοιος διάλογος άλλωστε γίνεται και δημόσια, στη Βουλή, σε εκδηλώσεις, σε διμερείς συναντήσεις και αλλού. Ο «κοινωνικός διάλογος» είναι θεσμοθετημένη διαδικασία, με συγκεκριμένο αντεργατικό περιεχόμενο και στόχευση, γι' αυτό και προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Η διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΟΚ τότε) εμφανίστηκε το 1985 και στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε επίσημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997. Οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αποκαλύπτουν και τις πραγματικές στοχεύσεις του «κοινωνικού διαλόγου»: «Ο κοινωνικός διάλογος - έλεγε - είναι στρατηγικός σχεδιασμός και συνεννόηση για κοινές δράσεις με συναίνεση (...) Είναι η διαμόρφωση συναντίληψης για τις μεγάλες επιλογές που βρίσκονται μπροστά μας, μέσα από την αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων». Αρα, ταξική συνεργασία ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, για να συρθούν οι εργαζόμενοι σε διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουν. Να γιατί οι αστοί σκυλιάζουν κάθε φορά που το ταξικό κίνημα τσαλακώνει τη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου», δείχνοντας στους εργαζόμενους την επικινδυνότητά του.

Η εργατική τάξη έχει πείρα. Ξέρει ότι οι «κοινωνικοί διάλογοι» που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν στην επικύρωση προαποφασισμένων ανατροπών σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το διάλογο που προηγήθηκε του αντιασφαλιστικού «νόμου Ρέππα». Το ίδιο σχεδιάζουν και τώρα και το ομολογούν. Η μεν κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πάρει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου σαν βάση για να νομοθετήσει προαποφασισμένα μέτρα και την ίδια ώρα, εργοδότες και εργατοπατέρες ανάγουν σε μείζον ζήτημα την ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζοντας όλοι τον εργάτη σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί. Χρέος κάθε εργαζόμενου είναι να πολεμήσει οργανωμένα τη νέα σφαγή στους μισθούς και τις Συμβάσεις. Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στις εργατικές συνειδήσεις σαν δύναμη που δεν μπορούν να τη βάλουν στο χέρι. Αυτό κάνει τα αστικά επιτελεία να χάνουν τον ύπνο τους και να επιτίθενται με λύσσα στο ταξικό κίνημα, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα για κλιμάκωση των ταξικών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ