Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τσάκισμα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλα τα «φάρμακα» που προτείνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, ώστε να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια κατά την επάνοδό τους στην κούρσα της κερδοφορίας.

Το ξεχαρβάλωμα των εργατικών δικαιωμάτων δεν περιορίζεται στην «υπερχρεωμένη Ελλάδα». Και είναι παντού τα ίδια, όπως φαίνεται από τα μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Χτες, η γαλλική κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων προϋποθέτει τη μείωση του «κόστους εργασίας».

Το «πακέτο» για την «καταπολέμηση της ανεργίας» ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υποστήριξη της μερικής απασχόλησης, για τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις (άνω των 20 εργαζομένων) που θα απασχολούν για ένα εξάμηνο νέους κάτω των 26 ετών, καθώς και για την κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων. Εξάλλου, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί τον «κοινωνικό ΦΠΑ», που προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την αναπλήρωση των εισφορών αυτών στα Ταμεία μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα. Δηλαδή, την αύξηση του μεριδίου της υπεραξίας που καρπώνονται τα μονοπώλια και το φόρτωμα με επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους - καταναλωτές. Είναι φανερό ότι και το κείμενο έξι σημείων με τίτλο «Τρόποι εξόδου από την κρίση - Ενδυνάμωση της ανάπτυξης τώρα», το οποίο προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής μιλάει για «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» και θα περνάει επίσης μέσα από το τσάκισμα του σταθερού χρόνου εργασίας, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της μισής δουλειάς - μισού μισθού που σπρώχνει στην εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ