Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση

Παζάρια συγκυβέρνησης - μεγαλοπιστωτών για το κλείδωμα της «συμφωνίας»

Στην τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση, ενόψει των αποφάσεων που θα παρθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την ερχόμενη Δευτέρα 23 Γενάρη και στη συνέχεια από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Γενάρη, περνούν τα παζάρια για το κούρεμα πάνω στο κρατικό χρέος. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ήδη δρομολογεί και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα, τα μέτρα πρόσθετης φορολογικής ληστείας απέναντι στο λαό, τα οποία και θα περιλάβουν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα στελέχη του διεθνούς τραπεζικού λόμπι - του οργανισμού IIF - που συντονίζει τους διεθνείς μεγαλοπιστωτές επανήλθαν, προχτές Τετάρτη, στην Αθήνα, για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης Λ. Παπαδήμο. Μετά και τη χτεσινή συνάντησή τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το «κλίμα είναι καλό», σημειώθηκε πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα. Ανάλογη ήταν και η δήλωση από την πλευρά του IIF. Η διαμόρφωση των τελικών όρων για τη μεταξύ τους συμφωνία εμφανίζεται προ των πυλών με τα παζάρια να ολοκληρώνονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, πριν από τη σύγκληση των κοιναγορίτικων Οργάνων. Από την πλευρά του, το IIF έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Τρίτη 24 Γενάρη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές :

  • Το αρχικό κούρεμα, σε όρους αρχικής ονομαστικής αξίας, φαίνεται να «κλειδώνει» στο 50%.
  • Το 50% που απομένει, θα επιμεριστεί περίπου 15% σε μετρητά και 35% σε νέα ομόλογα.
  • Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κυμαίνεται από 4% μέχρι 4,3%. Ορισμένοι από τους τραπεζίτες προωθούν σχέδια κλιμάκωσης των επιτοκίων, από χαμηλότερη βάση, με βαθμιαία αύξηση κάθε 2 χρόνια και με σενάρια σύνδεσής τους με το ρυθμό του παραγόμενου ΑΕΠ.
  • Το «νέο» κρατικό χρέος θα υπόκειται σε καθεστώς «ετεροδικίας», συγκεκριμένα στο βρετανικό δίκαιο.
  • Τα ποσοστά της λεγόμενης «εθελοντικής συμμετοχής» των μεγαλοπιστωτών θα κρίνουν την ενεργοποίηση της νομικής «ρήτρας συλλογικής δράσης», με την οποία η διαδικασία γίνεται «υποχρεωτική» και για τους εμφανιζόμενους ως «απρόθυμους» μεγαλορεντιέρηδες. Ο Λ. Παπαδήμος, σε δηλώσεις του, άφησε να αιωρείται η πιθανότητα ενεργοποίησης της «ρήτρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση της ρήτρας σχεδιάζεται σε περίπτωση που η «εθελοντική» συμμετοχή είναι χαμηλότερη από το 70%.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο στα ασφαλιστικά ταμεία (2012-02-26 00:00:00.0)
Καταλήγουν για το «κούρεμα» (2012-02-02 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα παζάρια και ο τζόγος (2012-01-14 00:00:00.0)
Εντατικές προετοιμασίες για το «κούρεμα» (2011-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ