ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ρεσιτάλ θράσους συνεχίζεται

Το ρεσιτάλ θράσους εκ μέρους της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, στην προσπάθεια να εξωραϊσει την πολιτική της υποτίμησης της δραχμής. Χτες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεπέρασε, για μια ακόμα φορά, τα όρια της προκλητικότητας, αφού, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Κυβερνητική Επιτροπή, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι εξελίξεις ως συνέπεια της υποτίμησης είναι "θετικότερες απ' ό,τι αναμενόταν"! Ο Κ. Σημίτης ανέφερε πως "ο ισχυρισμός ότι μειώνεται το εισόδημα των εργαζόμενων κατά 14% ουδόλως ευσταθεί. Είναι αναληθής, ανακριβής, για να μην πω ακόμη και ανυπόστατος" (!), είπε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει ότι τα "καλά" της υποτίμησης "θα τα καρπωθούν όλοι οι Ελληνες"!

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δ. Ρέππας μίλησε για "θετική ανταπόκριση των αγορών", επιχείρησε να εμφανίσει ως περίπου ασήμαντες και βραχυπρόθεσμες τις συνέπειες της υποτίμησης στα λαϊκά στρώματα, ενώ, μακροπρόθεσμα, ισχυρίστηκε ότι όλοι θα αποκομίσουν οφέλη. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, στο βαθμό που έχει πλέον κάποια αξία ο κυβερνητικός λόγος, ότι ο Δ. Ρέππας δήλωσε πως δε θα υπάρξει νέα υποτίμηση στις 2 - 3 Μάη, οπότε και θα υπάρξει επανακαθορισμός της ισοτιμίας των νομισμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ έναντι του ECU.

Κύμα νεόπτωχων από τα κυβερνητικά μέτρα

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για επιπτώσεις των μέτρων "στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες" και λήψη μέτρων "κοινωνικής προστασίας" τύπου ΕΚΑΣ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να μη ζητούν αυξήσεις γιατί θα θεωρηθούν υπεύθυνοι της μη συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ...

"Οι όποιες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των μέτρων προσαρμογής στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας"! Αυτά τα άκρως αποκαλυπτικά, για τις συνέπειες του πακέτου οδυνηρών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα, ανέφερε επί λέξει χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος Γ. Παπαντωνίου δηλώνει επίσημα ότι η εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων θα έχει συνέπειες στις "ευάλωτες κοινωνικές ομάδες". Με μέτρα κοινωνικής προστασίας, λοιπόν, λέει ότι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επιπτώσεις που ήδη με τη μορφή χιονοστιβάδας θίγουν το σύνολο των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φτωχών και μεσαίων αγροτών καθώς και των νέων που πλήττονται από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Παράλληλα, βέβαια, λόγος γίνεται για επιπτώσεις που όπως αποδεικνύουν και ανάλογα πειράματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμες είναι.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από την τοποθέτηση Παπαντωνίου, είναι ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει το νέο κύμα νεόπτωχων και ανέργων που θα δημιουργηθούν στην πορεία εφαρμογής του νέου σκληρού προγράμματος που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας, στα πλαίσια της γνωστής "εκσυγχρονιστικής" λογικής της "κοινωνικής αλληλεγγύης", προγράμματα ουσιαστικά διαιώνισης της φτώχειας και συνεχούς περιθωριοποίησης όλο και περισσοτέρων κοινωνικών κατηγοριών. Τα περιβόητα, άλλωστε ΕΚΑΣ, τα άθλια αυτά φιλοδωρήματα προς τους συνταξιούχους που πένονται, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της κυβερνητικής αντίληψης περί "κοινωνικής προστασίας".

Και ενώ το μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων διαγράφεται οδυνηρό, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, εκθιάζοντας την οικονομική πολιτική, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι υπάρχει σταθερή αύξηση της απασχόλησης καθώς και ότι "την τελευταία τετραετία έχουν δημιουργηθεί 170 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας".

Οι... αγορές

Με κινδυνολογικά επιχειρήματα, κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές ότι το κόστος των επιπτώσεων της υποτίμησης της δραχμής θα πρέπει να το σηκώσουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "η κυβέρνηση καλεί τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσουν το όριο του 2,5% για τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών - όσο δηλαδή έδωσαν φέτος στον δημόσιο τομέα - σαν οδηγό για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις". Εμπαίζοντας τους εργαζόμενους και υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τα καπιταλιστικά κέρδη, ανέφερε ότι "αυτή η έκκληση δεν αποτελεί τυπική αναφορά, αλλά απευθύνεται από τους εκπροσώπους της δημοκρατικά εκλεγμένης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού". Επιχείρησε μάλιστα να δημιουργήσει ενοχές σε όσους πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα ιχυριζόμενος ότι "αμυντικές πολιτικές που θα μεταφέρουν το κόστος της στασιμότητας στο κοινωνικό σύνολο, θα χρεωθούν ταυτόχρονα με την προσπάθεια αναίρεσης της ευρωπαϊκής μας πολιτικής". Ζήτησε δηλαδή από τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να μην αντιδράσουν στην επερχόμενη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα Θεωρηθούν υπεύθυνοι της μη συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Απολογούμενος τέλος, στη σκληρή κριτική του ΣΕΒ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε την καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων ως εμφανώς ανεπαρκή,απάντησε ότι ναι μεν "τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά τα είχαμε σχεδιάσει και παρουσιάσει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά η έμφαση επικεντρώνεται σήμερα στην ταχύτητα υλοποίησής τους και στην αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους". Ανέφερε δηλαδή ότι το σοκ των εφαρμοζόμενων μέτρων θα είναι ταχύρρυθμο...

Δεν έχουμε υπερκέρδη

Προκλητικός εμφανίστηκε στην ομιλία του και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς - με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - ο οποίος,προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική ότι οι τράπεζες παράγουν υψηλά κέρδη σε περίοδο λιτότητας, κατέφυγε στην παραποίηση στοιχείων. Κατά τον Θ. Καρατζά "οι ελληνικές τράπεζες ευτυχώς αύξησαν τα τελευταία χρόνια την κερδοφορία τους, αλλά ατυχώς απέχουν από το να εμφανίζουν υπερκέρδη!", ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι "ο ισχυρισμός ύπαρξης κερδοφορίας στον ελληνικό τραπεζικό τομέα δεν ευσταθεί! ". Στην προσπάθειά του μάλιστα να δικαιολογήσει τις άκρως κερδοσκοπικές επιδόσεις των εμπορικών τραπεζών, ισχυρίστηκε ότι οι τράπεζες αντλούν καταθέσεις από τη διατραπεζική αγορά με υψηλά επιτόκια, όταν είναι γνωστό ότι τα υψηλά επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς τροφοδότησαν τους τελευταίους μήνες την τραπεζική κερδοσκοπία. Αναφερόμενος τέλος, στα επιτόκια, τόνισε ότι κατά τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστεί - έστω και βαθμιαία - η πτώση των επιτοκίων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Πανελλαδική απεργία σήμερα

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, που αντιδρούν δυναμικά στη νέα εξαγγελία - πρόκληση της κυβέρνησης για ξεπούλημα της Τράπεζας. Επίσης σήμερα γίνεται στη Θεσσαλονίκη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, για να αποφασιστεί πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη περίοδο ανόδου του Χρηματιστηρίου, καταβάλλεται από ορισμένους μια αγωνιώδης προσπάθεια "κρατήματος" της μετοχής της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης σε χαμηλά επίπεδα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μείνει φτηνή η τιμή της μετοχής μας, ώστε ο όποιος επίδοξος αγοραστής να πληρώσει το μικρότερο τίμημα και προειδοποιεί ότι τα "παιχνίδια" που παίζονται σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Τράπεζας θα αποκαλυφθούν σύντομα και οι εμπλεκόμενοι θα υποστούν όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Στο μεταξύ η ΕΕ της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μέσω της μετατροπής του σε ΑΕ.

"Καλούμε τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες επιχειρήσεις και οργανισμούς ενωμένοι να δώσουν τη μάχη για να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σ' αυτό τον αγώνα δηλώνουμε αλληλέγγυοι και θα πάρουμε την κάθε δυνατή πρωτοβουλία", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ.

ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφάσεις παραπέρα εξόντωσης

Η υποτίμηση της δραχμής είναι μια ακόμα προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης σε βάρος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, που κάνει πλέον την κατάσταση ακόμα ασφυκτικότερη και σταδιακά τις οδηγεί σε αφανισμό με όλες τις δραματικές συνέπειες που όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Συντεχνίας Χρυσοχόων και Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης. Για τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοϊας, ο οποίος απειλείται άμεσα πλέον με καταστροφικές εξελίξεις, η υποτίμηση έχει δραματικές συνέπειες.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο χρυσός ανατιμήθηκε ήδη κατά 12%, ενώ το ασήμι λόγω έντονων διεθνών χρηματιστηριακών παιχνιδιών, είχε ανατιμηθεί τους προηγούμενους μήνες κατά 20% ενώ με την υποτίμηση πήρε άλλο ένα 8% την ίδια στιγμή που έπεφτε η διεθνής του τιμή.

Οδυνηρό χτύπημα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αποταμιευτές θα αποτελέσει τελικά η υποτίμηση της δραχμής, εκτιμάται στην ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Η άρση των αντικινήτρων λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το 35%,τα αντικειμενικά κριτήρια, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα χαμηλά επιτόκια είναι από τα προβλήματα, στα οποία η κυβέρνηση με άμεση προτεραιότητα πρέπει να δώσει λύσεις. Διαφορετικά το μέτρο της υποτίμησης πέραν των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, για τις οποίες το ΒΕΘ έχει πολλές επιφυλάξεις, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό κλεισίματός τους και διογκώνοντας την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ