ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Συνεχίζεται η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης

Συνεχίζεται η ύποπτη, εκκωφαντική σιωπή από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την καταγγελία που έκανε ευθέως ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την περασμένη Παρασκευή, όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά, για εργασίες στη βάση του Αραξου που παραπέμπουν σε προετοιμασία για «φιλοξενία» πυρηνικών κεφαλών.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν για εμπλοκή σε αυτήν των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Επιπλέον, πληροφορίες από αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, «φιλοξενώντας» π.χ. Αμερικανούς πεζοναύτες από το Ιντσιρλίκ ή πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα.

Ειδικά για τα πυρηνικά που φιλοξενούνται στη βάση του Ιντσιρλίκ, γίνεται εδώ και καιρό συζήτηση στο εξωτερικό για το αν και πού να μεταφέρουν οι Αμερικανοί τις πυρηνικές βόμβες τύπου Β61, που σήμερα διατηρούν στην τουρκική βάση. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρ. ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Οτι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επιθεωρήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.

Να καταγραφεί ότι σύμφωνα με μια σειρά πηγές, η βάση του Αραξου εντάσσεται σταθερά στα επικίνδυνα πυρηνικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: «Φιλοξενούσε», περιοδικά, πυρηνικά επί δεκαετίες, από το 1962 μέχρι και τουλάχιστον το 2001, οπότε πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε «περίοδο κρίσεως» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο για να «φορτώσουν» από εκεί τέτοιες βόμβες. Αλλωστε, η βάση έχει πάρει μέρος και σε ανάλογες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, τύπου «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών», όπου λέγεται ότι δοκιμάστηκαν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Σε τέτοιες ασκήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά και τα δίκτυα επικοινωνίας, που συνδέουν τις - πάντα σε ετοιμότητα - αποθήκες του Αραξου με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο υπουργείο Υποδομών για τις συνδυασμένες μεταφορές...

Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά στον τομέα των υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε πολύ φιλικό κλίμα και αποτελεί την επισφράγιση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες». Ακόμη σημειώνεται ότι «τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Πάιατ συμφώνησαν ότι έχουν δημιουργηθεί γόνιμες συνθήκες», ώστε οι αμερικανικές επενδύσεις στους παραπάνω τομείς «να μπουν σε τροχιά υλοποίησης» και τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία των δύο πλευρών, προκειμένου «να παρακολουθείται η πρόοδος και να δίδεται η απαραίτητη ώθηση στις επικείμενες επενδυτικές δραστηριότητες».

Η παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων εκδηλώνουν έντονη κινητικότητα στη χώρα μας, ενώ το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης με δημόσιες τοποθετήσεις του δηλώνει ανοιχτά την πρόθεση των ΗΠΑ για «αναβάθμιση» του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, ως «κόμβου» μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Εκτός από το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον τομέα της Ενέργειας τόσο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης όσο και στην εμπορία LNG, ο Τ. Πάιατ έχει τοποθετηθεί και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του, αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται να το αποκτήσει.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υπογράμμισε με έμφαση την αμερικανική υποστήριξη στην ιδέα «ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών», εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο σύγχρονης σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τη Βουλγαρία και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Γεμάτη ατζέντα» στις ΗΠΑ για γεωστρατηγική αναβάθμιση

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω οικοδόμησης αξόνων και αντιαξόνων με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης ζώνης, σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σε μια τέτοια βάση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, P. Klimkin. Οπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και αποτέλεσε μια ευκαιρία ενδελεχούς ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ουκρανική κρίση και τις πρόσφατες συναφείς εξελίξεις καθώς και στις σχέσεις Ουκρανίας - ΕΕ, υπό το πρίσμα και της κατάργησης υποχρέωσης θεώρησης για τους Ουκρανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν». Εξάλλου, «επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και διαπιστώνοντας την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου κατά την επίσκεψη του Klimkin στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης, M.T. Siala, με αντικείμενο τις «προοπτικές σταθερότητας της Λιβύης, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο». Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη. Τέθηκαν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, A. A. Gheit, επισημαίνοντάς του «την ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης της συνεργασίας» μεταξύ ΕΕ και Συνδέσμου. Συζητήθηκαν, επίσης, «ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου». Ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου για «τις ελληνικές πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στα σχήματα που στήνει η κυβέρνηση και προωθούν την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή, όπως τη λεγόμενη «Διάσκεψη της Ρόδου».

Να μην τολμήσουν καν!

Πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων, χτες, στην Πάτρα ενάντια στο ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στον Αραξο

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων της πόλης, όπου αναδείχτηκαν η ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στον Αραξο και η ανάγκη επαγρύπνησης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος πάνω από 30 μαζικοί φορείς, συνδικάτα, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάτρας, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συνταξιουχικά σωματεία, η επιτροπή ειρήνης Αχαΐας, καθώς και αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Οπως σημείωσε στην εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων ο Μήτσος Αγγελόπουλος, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, καθώς συμμετέχει και συμφωνεί με τις αποφάσεις και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, όπως έκαναν όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (...) Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη μεταφέρθηκε το γεγονός ότι στη βάση του Αραξου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έργα συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού που «δένουν» με τις παραπάνω πληροφορίες και «διαρροές» περί εγκατάστασης εκεί των αμερικανικών πυρηνικών.

Επιπλέον ανησυχία, όπως σημείωσε ο εισηγητής, προκαλεί το γεγονός πως ενώ από την Κυριακή τα σωματεία «έχουμε ανακοινώσει γι' αυτή την εξέλιξη, τσιμουδιά δεν βγάζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι κατά τ' άλλα λαλίστατοι βουλευτές των άλλων κομμάτων του ευρωπαϊκού και ΝΑΤΟικού προσανατολισμού και οι δυνάμεις τους στο κίνημα».

Με βάση τα παραπάνω, στην εισήγηση τονίστηκε η ανάγκη για «επαγρύπνηση από όλους τους φορείς της περιοχής, ένταση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και ενίσχυση της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στα πυρηνικά όπλα», πάλη που, όπως τονίστηκε, «είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για το ψωμί και το μεροκάματο, ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, όποιας απόχρωσης».

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν η ανάγκη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων των σωματείων καθώς και το να οργανωθούν τα επόμενα βήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις: «Ο κάθε φορέας, το κάθε εργατικό σωματείο, επιστημονικός σύλλογος, σύλλογοι γειτονιάς, δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι φοιτητών και νεολαίας, να κουβεντιάσει στα Διοικητικά Συμβούλια, να βγάλει προκήρυξη, να απευθυνθεί στα μέλη του, δηλαδή να προετοιμαστούμε ώστε όποιος τολμήσει να φέρει πυρηνικά, τούτη η κυβέρνηση ή η επόμενη, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να τους εμποδίσουμε, να μην τολμήσουν καν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ