Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Γεμάτη ατζέντα» στις ΗΠΑ για γεωστρατηγική αναβάθμιση

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω οικοδόμησης αξόνων και αντιαξόνων με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης ζώνης, σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σε μια τέτοια βάση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, P. Klimkin. Οπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και αποτέλεσε μια ευκαιρία ενδελεχούς ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ουκρανική κρίση και τις πρόσφατες συναφείς εξελίξεις καθώς και στις σχέσεις Ουκρανίας - ΕΕ, υπό το πρίσμα και της κατάργησης υποχρέωσης θεώρησης για τους Ουκρανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν». Εξάλλου, «επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και διαπιστώνοντας την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου κατά την επίσκεψη του Klimkin στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης, M.T. Siala, με αντικείμενο τις «προοπτικές σταθερότητας της Λιβύης, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο». Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη. Τέθηκαν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, A. A. Gheit, επισημαίνοντάς του «την ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης της συνεργασίας» μεταξύ ΕΕ και Συνδέσμου. Συζητήθηκαν, επίσης, «ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου». Ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου για «τις ελληνικές πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στα σχήματα που στήνει η κυβέρνηση και προωθούν την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή, όπως τη λεγόμενη «Διάσκεψη της Ρόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ