Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωθηση σε διεργασίες και διαμαρτυρίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ωθηση σε νέες διεργασίες θα δώσουν οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, αφενός με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αφετέρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ακιντζί, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του σε «μεγάλες αδικίες», διαμαρτυρόμενος επειδή παρά τις προσπάθειες της «τουρκοκυπριακής πλευράς» και την υποστήριξη της Τουρκίας για λύση, ο «τουρκοκυπριακός λαός» συνεχίζει να ζει κάτω από εμπάργκο, ενώ η άλλη «κοινότητα» (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Στο μεταξύ, το γεωτρύπανο «West Capella» αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος Δυτικό 1» για λογαριασμό του ιταλικού κολοσσού ENI και του γαλλικού ΤOTAL, σηματοδοτώντας το αυξημένο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τους επόμενους μήνες, αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις για λογαριασμό της ΕΝΙ (είτε αυτοτελώς, είτε για την κοινοπραξία που έχει συγκροτήσει μαζί με την TOTAL). Το «Saipem 12000» διαθέτει προηγμένο σχεδιασμό και τεχνολογίες για γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να φτάνει σε συνολικό βάθος μέχρι και 10.668 μέτρα, ενώ στις εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 200 άτομα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό ΥΠΕΞ δέχτηκε χτες πρόσκληση από την Αγκυρα προκειμένου ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς να μεταβεί στην Αγκυρα, μέσα στον Οκτώβρη, προκειμένου να συζητηθεί το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ